Main menu

header

522 4 2de Gabriela Niculescu

Deși credeați că știți totul despre sâni, există o serie de curiozități mai puțin cunoscute despre ei. Aflați de la chirurgul estetician Vangelis Vasalos (foto), medic specialist în chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, care sunt cele mai frecvente șase curiozități despre bust.

Implanturi cu... mingi de sticlă, cartilaj de bou, cauciuc

La începutul secolului al XIX-lea, în Franța, a avut loc prima operație de mărire a sânilor, iar implantul primit de pacientă a fost unul cu grăsime. Înainte să se descopere implanturile de silicon s-au făcut încercări cu tot felul de obiecte, care mai de care mai ciudate: cartilaj de bou, mingi de sticlă, poliester, cauciuc. Bineînțeles, rezultatele au fost dezastruoase. „În momentul de față, se pare că 70% dintre femeile din întreaga lume își doresc să aibă sânii mai mari. Recordul mondial pentru cei mai mari sâni siliconați îi aparține unei actrițe de filme pentru adulți, care s-a operat de nouă ori și are în sâni aproape patru litri de silicon”, susține chirurgul estetician Vangelis Vasalos.

La 80% dintre femei, cel stâng este mai mare decât cel drept

522 4 3Nu există sâni cu dimensiuni identice, ci doar sâni care par că au dimensiuni identice. La aproximativ 80% dintre femei, sânul stâng este ușor mai mare decât cel drept. De asemenea, un sân de mărime medie cântărește între 400 și 500 de grame și are aproximativ 1% din greutatea corporală a unei femei. Un punct comun al sânilor tuturor femeilor este că toți au mici umflături pe areolă, în jurul mamelonului. Acestea se numesc glandele Montgomery, iar rolul lor nu a fost stabilit cu certitudine, dar se pare că ar fi acela de a lubrifia zona mamelonului.

La fiecare kilogram acumulat, cresc cu 20 de grame

Sânii sunt alcătuiți în cea mai mare parte din țesut adipos, glande mamare și colagen (responsabil pentru fermitatea bustului). Odată cu trecerea anilor și cu înaintarea în vârstă, organismul produce din ce în ce mai puțin colagen, iar în locul lui se formează depozite de grăsime, ce grăbesc lăsarea sânilor. În plus, conform unor studii, dacă vă îngrășați un kilogram, sânii se măresc cu 20 de grame.

Au erecție și se măresc în momentul actului sexual

522 4 4Sânii sunt fruntașii zonelor erogene ale corpului uman, motiv pentru care, atunci când sunt stimulați manual (1% dintre femei pot ajunge la orgasm doar prin stimularea manuală a sânilor), devin mai drepți, mai fermi și își pot mări volumul cu până la 25% în timpul preludiului și al actului sexual, datorită modificărilor hormonale care se produc în organism (oxitocina este produsă într-o cantitate mai mare).

Cei ai bărbaților pot avea lactație

De cele mai multe ori, lactația în cazul bărbaților apare ca efect secundar în urma tratamentului cu hormoni feminini. Unii cercetători susțin faptul că doar bărbații cu o hipersecreție de prolactină pot alăpta, în timp ce alții sunt convinși că orice tătic o poate face dacă își dorește. „Este cunoscut faptul că și bărbații au glande mamare funcționale, însă ceea ce diferă este secreția hormonală. Dacă la femei producția de prolactină se declanșează în urma nașterii, la bărbați s-a constatat că pot produce lapte doar dacă le este stimulat mamelonul, existând astfel de cazuri în care tatăl a ajutat mama la alăptarea bebelușului”, a concluzionat Vangelis Vasalos.

ATENŢIE. Părul de pe sâni e normal. Pilozitatea există la suprafața pielii întregului corp, mai puțin în palme, în talpă, pe mameloane și pe mucoase. Așadar, și sânul este acoperit cu păr, mamelonul însă nu!

Cel mai mare bust natural: 58 de kilograme

522 4 5Conform Cărții Recordurilor, cei mai mari sâni din lume cântăresc 58 de kilograme, au un diametru de un metru și îi aparțin lui Annie Hawkins-Turner (foto), o femeie de culoare din America. De asemenea, femeile din Marea Britanie au cei mai mari sâni din Europa, și peste jumătate dintre acestea poartă cupa D la sutien, conform rezultatelor unui studiu realizat de o companie renumită de lenjerie intimă. Cei mai mici sâni se pare că îi dețin femeile din Italia, unde peste 68% dintre ele poartă cupa B la sutien.