Main menu

header

523 4 2de Silviu Dobrescu

Adesea vi se întâmplă să cumpărați produse de care nici nu aveți nevoie, doar pentru că ați urmărit o reclamă convingătoare sau pentru că ați sperat să vă ajute. Cercetările din laboratoare au scos la iveală faptul că multe dintre produsele destinate igienei nu numai că nu aduc beneficiile prezentate pe ambalaj, dar uneori vă pot face chiar rău. Anthony Cox, conferenţiar specializat în domeniul farmaceuticii clinice la Birmingham University, a explicat într-un articol publicat recent în „The Pharmaceutical Journal” că, în cazul multor produse comercializate pe scară largă în farmacii, dovezile ştiinţifice care să le ateste eficienţa sunt foarte slabe.

1. Spray-urile pentru curățarea urechilor

Spray-urile pentru dizolvarea cerii din urechi sunt prezentate ca fiind eficiente, datorită ingredientelor cu nume impresionante, iar fabricanţii susţin că ele înmoaie sau dizolvă foarte eficient ceara din urechi, când, de fapt, nu există dovezi ştiinţifice că aceste produse ar fi mai eficiente decât apa pentru a înmuia ceara, după cum arată un studiu realizat anii trecuți de specialiştii ORL. Serul fiziologic şi apa par la fel de eficiente ca şi orice produs cumpărat de la farmacie, având în plus avantajul de a fi ieftine şi la îndemână, spune conducătorul studiului.

2. Pastele de dinţi pentru albire

523 4 3Pastele de dinți cu particule de albire sunt mai costisitoare decât pastele de dinţi obişnuite, dar nu există niciun studiu clinic care să confirme eficacitatea lor, spun specialiştii din domeniu. Unele dintre aceste produse conţin peroxid de hidrogen, despre care producătorii susţin că albeşte dinţii, dar doctor Nigel Carter, director al Fundației Britanice pentru Sănătatea Dinților, dezvăluie că pastele de dinţi conţin, conform legislaţiei UE, doar 0,1% peroxid de hidrogen, concentraţie absolut ineficientă pentru a albi dinţii. Ar fi nevoie, spune specialistul, de o concentraţie de 30 ori mai mare pentru a obţine un efect vizibil.

3. Geluri, săpunuri şi şerveţele antibacteriene

Există ideea împământenită că gelurile, săpunurile, spray-urile și șervețelele antibacteriene ne pot proteja de bolile cauzate de bacterii, însă dovezile ştiinţifice arată altceva. Mai mult de patru decenii de cercetări, efectuate de Administrația Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite ale Americii, plus numeroase studii independente nu au descoperit dovezi care să arate că triclosanul - ingredientul activ din multe produse antibacteriene - ar aduce beneficii mai mari sănătăţii decât spălarea simplă cu apă şi cu săpun. În plus, ca urmare a rezultatelor unor studii pe animale, triclosanul a fost asociat cu dereglările hormonale şi cu riscul de apariţie a unor tipuri de cancer. Una dintre probleme este faptul că produsele antibacteriene distrug bacteriile, dar majoritatea bolilor comune, precum guturaiul şi gripa, sunt provocate de virusuri, nu de bacterii. Pentru a ne feri de infecţiile cu bacterii, metodele cel mai eficiente sunt spălarea regulată a mâinilor cu apă şi cu săpun şi o bună igienă alimentară în bucătărie. Mai mult, utilizarea prelungită a săpunurilor antibacteriene poate avea efecte nocive. Copiii, de exemplu, devin mai predispuşi la alergii, după cum arată două studii din anul 2012.

Multe medicamente și creme sunt la fel de ineficiente, mai ales când sunt destinate bolilor cauzate de bacterii, iar doctorii le prescriu afecțiunilor provocate de virusuri