Main menu

header

524 4 1de Gabriela Niculescu

După naştere, orice femeie doreşte să îşi recapete silueta cât mai repede cu putinţă. În multe dintre cazuri, nici regimul alimentar strict, nici exerciţiile fizice intense nu pot topi grăsimea acumulată în unele zone ale corpului şi nu pot ajuta la întinderea pielii care atârnă neplăcut. Estetica postnatală cuprinde o serie de proceduri, care au ca scop modelarea diferitelor părţi problematice ale corpului. Chirurgul estetician Călin Doboş ne-a oferit detalii despre soluția ideală pentru femeile care-și doresc un abdomen plat: abdominoplastia.

„Rezolvarea este intervenţia chirurgicală”

Printre cele mai comune aspecte deranjante pentru proaspetele mămici sunt schimbările legate de forma şi de mărimea sânilor, pielea care atârnă la nivelul abdomenului, vergeturile şi depozitele de grăsime. Aspectul plat al abdomenului este cel mai greu de recuperat, motiv pentru care afectează în mod special tinerele mame şi la nivel emoţional sau psihologic. „Factori precum sarcina, ereditatea sau slăbitul masiv pot duce la apariţia unui «șorţ» de piele abdominală care atârnă. Acesta poate avea atât depozit de grăsime, cât şi vergeturi. Atunci când acest tip de probleme persistă şi în urma exerciţiilor fizice şi a regimului alimentar echilibrat, singura soluţie este intervenţia chirurgicală”, ne-a explicat chirurgul estetician Călin Doboş.

„Înlătură pielea în exces, odată cu vergeturile de pe ea”

524 4 2Această procedură chirurgicală este făcută din ce în ce mai des, mai ales în rândul vedetelor. „Abdominoplastia este soluţia pentru un abdomen plat după naştere. Concret, este intervenţia prin care se înlătură pielea în exces, odată cu vergeturile de pe ea, dar şi depozitele de grăsime din regiunea abdominală. De asemenea, muşchii abdominali verticali, întinşi şi slăbiţi în timp, pot fi întăriţi, pentru a da aspectul unui abdomen mai ferm şi mai plat. Abdominoplastia totală se realizează prin două incizii: una deasupra zonei pubiene, de la un şold la celălalt, iar cea de-a doua, în jurul buricului. Spre deosebire de cea totală, abdominoplastia parţială necesită o singură incizie - cea pubiană - şi nu afectează poziţia buricului”, a spus doctor Doboș.

Persoanele care vor să apeleze la astfel de intervenţii trebuie să fie sănătoase, într-o formă fizică generală bună, fără afecţiuni ce pot influenţa procesul de vindecare. Femeile care au născut recent trebuie să aştepte până la o lună după încheierea procesului de alăptare şi minimum șase luni de la naştere pentru a putea suferi acest tip de intervenţie. Operaţia nu trebuie privită ca un tratament pentru obezitate sau ca un substitut pentru dietă şi exerciţii fizice, venind mai degrabă în completarea celor din urmă. De cele mai multe ori, abdominoplastia este însoţită de operaţia de liposucţie, ambele îmbunătăţind conturul corpului. Durata procedurii poate varia de la două la trei ore, în funcţie de mărimea ţesutului ce trebuie îndepărtat, dar şi de asocierea cu alte intervenţii precum lipoaspiraţia sau montarea unei plase chirurgicale pe peretele abdominal.

Recuperarea durează trei săptămâni

524 4 3Precum orice intervenţie chirurgicală, şi abdominoplastia prezintă anumite riscuri, precum hematoamele, infecţiile sau vindecarea defectuoasă la nivelul zonei de incizie, precum şi riscuri asociate anesteziei. Pentru prevenirea adunării lichidului pe durata vindecării, în abdomen vor fi plasate tuburi de drenaj pentru câteva zile, după care se aplică un corset compresiv, care trebuie purtat câteva săptămâni. Acest corset ajută la reducerea umflăturilor şi asigură sprijin pe măsură ce incizia se vindecă. Cicatricea este permanentă, însă se estompează cu timpul. „Ca şi în cazul altor operaţii, este posibil ca pacienta să resimtă dureri, să apară vânătăi şi umflături, însă acestea dispar treptat. Mersul este recomandat la scurt timp după operaţie, pentru facilitarea circulaţiei sangvine. Majoritatea pacientelor se pot întoarce la muncă în maximum trei săptămâni, însă poate dura până la opt săptămâni până ce vor putea realiza activităţi ce presupun un grad mai mare de efort. Din acest motiv, mamele trebuie să se asigure că au în jurul lor persoane care pot avea grijă de copil pe perioada recuperării”, a precizat chirurgul estetician.

Rezultatul abdominoplastiei poate fi menţinut cu ajutorul dietei potrivite şi al exerciţiilor fizice, însă nu este o metodă de prevenţie a redepozitării ţesutului adipos în această zonă.

Femeile care au născut recent trebuie să aştepte până la o lună după încheierea procesului de alăptare şi minimum șase luni de la naştere pentru a putea suferi acest tip de intervenţie