Main menu

header

533 5 1de Gabriela Niculescu

Designerii Adela Diaconu (medalion) și Lăcrămioara Iordăchescu au prezentat la Fashion TV Festival 2015 colecţia de costume de baie „Extravaganza”, cu o explozie de culoare transpusă cu mult bun gust în piese vestimentare unice, lucrate manual. Colecția pune accent pe detalii care se regăsesc pe mixuri deux-pieces de pantaloni scurţi şi top, rochii cu broderie florală aplicată manual, rochii vaporoase cu printuri florale, şifoane şi voaluri din mătase și culori incandescente. De asemenea, sunt evidente combinaţiile de croiuri retro cu linii moderne. Adela Diaconu a acceptat să ne spună ce costume de baie se poartă vara aceasta și cum să le alegem pe cele mai potrivite fiecărei conformații.

„Se pune mare accent şi pe accesorizarea ţinutelor de plajă”

533 5 2- Ce costume de baie se poartă vara aceasta, pornind de la model, material și culoare și ajungând la accesorii?

- Vara 2015 este plină de culoare şi bogată în imprimeuri în materie de costume de baie, aşa cum este şi colecţia realizată alături de designerul Lăcrămioara Iordăchescu. Colecţiile propuse de designeri sunt fanteziste, fiind permise o multitudine de tematici şi croiuri. De la imprimeuri grafice, etnice, vintage sau pop, la tonuri de blue lagoon, albastru electric, roşu rubin sau maron teracot, dar şi mici tuşe de culori electrice. De asemenea, vom întâlni şi nuanţele pastel. Unul dintre trendurile acestui senzon estival este revenirea costumelor de baie retro şi a costumelor de baie întregi, care aduc o notă de eleganță acestui tip de ţinută, însă nu sunt uitate nici costumele deux-pieces, cu slip fie minuscul, fie cu talie foarte înaltă, modelatoare. Însă ceea ce atrage sunt imprimeurile viu colorate şi decupajele îndrăzneţe în zona decolteului şi pe costumele întregi. Faţă de anii precedenţi, anul acesta se pune mare accent şi pe accesorizarea ţinutelor de plajă, de la înnobilarea costumelor de baie cu aplicaţii de flori, pietre şi cristale până la asocierea acestora cu rochii de plajă şi genţi. Linia croiului pleacă de la simplu, minimalist până la sofisticat, cu inserţii de tăieturi geometrice sau cu efect modelator, bogat accesorizate. Materialele folosite şi de calitate sunt spandexul, o fibră cu elasticitate şi rezistenţă crescute, dar designerii optează şi pentru ţesăturile elastice sau cauciucate, iar, mai nou, se revine şi la o ţesătură de tip bumbac elasticizat şi combinat cu dantelă de bumbac.

„Trebuie să ascundă imperfecţiunile și să evidenţieze atuurile”

533 5 3- Cum ar trebui să alegem costumul de baie potrivit pentru fiecare siluetă?

- Este foarte important să alegeți costumul de baie în funcție de conformaţia corpului, de kilogramele pe care le aveți. În acest sens, un slip cu talie înaltă va fi mereu de preferat unui slip cu talie joasă atunci când nu aveți un abdomen perfect plat şi şolduri nu foarte sportive. Costumul de baie nu trebuie doar să ascundă imperfecţiunile, ci să evidenţieze atuurile trupului. De exemplu, la sânii mici veți purta push-up sau un sutien accesorizat cu flori aplicate sau volane care dau amploare zonei pieptului. La bustul mare se va alege, de regulă, sutienul cu croi clasic, care să îl susţină, şi aici avem croiurile de tip balconette, cupele cu balene. La siluetele generoase sunt de preferat costumele întregi, care maschează zonele mai puţin atractive. Se vor evita dungile orizontale şi imprimeurile foarte bogate şi se va opta pentru ceva uni sau culori în nuanţe închise. În schimb, la trupurile slim se va merge pe deux-pieces, cu ţesături imprimate, cu aplicaţii de tip volan, care măresc un posterior plat, croiuri cu drapaje etc. Cele cu alură sport vor aborda un costum în două piese, cu croiuri lejere de tip „bandeau” (n.r. - ca o bentiță) sau cupe triunghiulare la sutien şi slipuri clasice ori tip pantalon scurt.

„Se poartă talia clasică şi cea înaltă”

533 5 4- Unde trebuie să purtăm costum de baie întreg?

- Piscina este spaţiul unde, de regulă, se impune purtarea unui costum de baie întreg, de asemenea, dacă petreceți o zi pe un iaht, atunci costumul de baie întreg este mai potrivit şi va conferi o alură elegantă. Acestuia îi puteți alătura accesorii deosebite, de la pălării cu boruri mari, la eşarfe şi bijuterii.

- Ce s-a demodat la capitolul costume de baie?

- Talia joasă s-a demodat, tebuie să evitați ce nu vă avantajează şi să purtați ceea ce vă stă bine. Se poartă talia clasică şi cea înaltă.

„Revine stilul retro“

- Cum putem „resuscita” un costum de baie clasic, la care nu am vrea să renunţăm?

- Accesorizarea îl poate „resuscita”. Să îl accesorizați cu flori, cu o eşarfă sau să purtați o altă rochie de plajă, în ton, peste el. Orice piesă vestimentară poate să fie reinterpretată şi adusă din nou în trend prin aplicarea accesoriilor. În 2015 predomină costumele de baie din două piese cu accesorii. Un trend interesant pentru anul acesta este revenirea costumelor de baie retro, care se pot vedea deja în noile colecţii ale unor branduri celebre.

„Unul dintre trendurile acestui sezon estival este revenirea costumelor de baie retro şi a costumelor de baie întregi“