Main menu

header

533 4 3de Gabriela Niculescu

Odată cu sosirea verii începe și agravarea problemelor legate de transpirația excesivă. În cazul multor persoane, deodorantele sau antiperspirantele din comerț nu sunt suficient de puternice pentru a opri transpirația și, odată cu aceasta, mirosul neplăcut. Problema devine atât de stânjenitoare, încât persoanele respective evită să iasă din casă, iar întreaga lor activitate zilnică are de suferit, orice haină fiind pătată imediat la axilă. Din fericire, există o soluție, iar aceasta ne-a fost prezentată de chirurgul estetician Călin Doboș (medalion).

Hiperhidroza, și în palme, la tălpi și la față

Transpirația sau secreția sudorală este un proces natural și vital ce menține temperatura normală a organismului, dar contribuie și la hidratarea pielii. Secreția este controlată de sistemul nervos, așadar, nu doar temperaturile ridicate şi efortul fizic pot provoca transpirația excesivă, ci și emoțiile, stările de nervozitate sau stresul. Zonele care sunt afectate de hiperhidroză (transpirația în exces) sunt, în primul rând, axilele, palmele, tălpile, dar și fața.

„Controlează transpirația excesivă”

533 4 4Una dintre cele mai eficiente metode de a ține sub control hiperhidroza este injectarea toxinei botulinice. Botoxul sau toxina botulinică este o proteină naturală, purificată, care blochează pentru un anumit timp secreția glandelor sudoripare din zona unde este injectată. „Toxina botulinică reprezintă soluția pentru axile uscate întreaga vară. Substanța este aprobată pentru a controla transpirația excesivă la nivelul axilei și al palmelor. Injectarea se face în cabinet, durează aproximativ zece minute și nu există nicio restricție în activitatea de după intervenție. Procedura presupune injectarea unor cantități mici de toxină botulinică în piele, la nivelul glandelor sudoripare care determină transpirația. Numărul de injectări depinde de zona care se dorește tratată”, ne-a spus doctor Doboș.

„Rezultatul durează șase-opt luni”

Injectarea în palme sau în picioare poate fi, în unele cazuri, mai dureroasă, iar atunci se poate folosi anestezia locală. „Efectul injectărilor se observă în două până la 14 zile, iar rezultatul durează șase-opt luni. Trebuie să știți însă că injectările cu toxină botulinică nu tratează definitiv hiperhidroza, iar simptomele vor apărea din nou, treptat. Injectarea toxinei botulinice este cea mai eficientă terapie nechirurgicală în formele localizate de hiperhidroză”, a completat chirurgul estetician.

Intervenţia nu este dăunătoare organismului

Tratamentul cu toxină botulinică nu este indicat persoanelor care suferă de afecțiuni musculare sau de boli cronice grave, femeilor însărcinate și femeilor care alăptează. Intervenția nu este dăunătoare organismului, fiindcă are efect pe zone restrânse, limitate și nu conduce la acumularea de toxine în organism.