Main menu

header

535 4 1de Gabriela Niculescu

Aspectul este cel care vă oferă, atunci când este sănătos şi îngrijit, stimă de sine şi încredere în forţele proprii, aşa că o problemă cum este cea a porilor dilatați poate fi frustrantă şi supărătoare. Porii dilatați oferă un aspect inestetic şi neuniform. Această afecţiune comună a pielii se petrece atunci când porii, care sunt deschideri la suprafaţa pielii, se înfundă din cauza sebumului în exces, a punctelor negre şi a coşurilor. În acest fel, porii apar mai mari, ei fiind în mod normal deschideri microscopice. Iată cum puteți proceda să redați strălucirea chipului dumneavoastră.

Ereditatea este o cauză

Porii dilatați nu sunt o afecţiune gravă din punct de vedere medical, iar în cele mai multe cazuri acest aspect al porilor este determinat genetic. Însă, există mulți factori care favorizează dilatarea lor. Femeile adulte sunt cele care se confruntă cel mai adesea cu porii dilatați, care au aspectul cojii de portocale. Cele mai afectate zone ale feței sunt, de obicei, obrajii, fruntea şi nasul. Porii se dilată mai ales în timpul pubertăţii, când glandele sebacee elimină mai mult ulei. Ereditatea este, de multe ori, o cauză. De asemenea, punctele negre, coşurile, o îngrijire necorespunzătoare a feței şi prea mult machiaj pot cauza dilatarea porilor, mai ales în cazul unui ten gras. Fumatul şi condiţiile meteorologice, în special soarele, ar putea agrava dilatarea porilor.

Acidul salicilic împiedică înfundarea acestora

535 4 2Porii dilatați nu pot fi trataţi în întregime, dar pot fi diminuaţi. Pentru acest lucru trebuie, în primul rând, să vă îngrijiți foarte corect tenul, iar dacă problema este mai gravă şi porii dilatați nu pot fi trataţi prin metode folosite acasă, faceți o vizită la dermatolog. Există anumite creme cu peroxid de benzoil, hidroxiacizi sau beta hidroxiacizi, care elimină excesul de ulei şi pielea moartă acumulată în jurul porilor. De asemenea, acidul salicilic împiedică înfundarea porilor, care conduce la formarea coşurilor sau a punctelor negre. Minimizarea porilor dilatați şi desfundarea lor pot fi făcute şi cu tratamente care conţin vitamina A. De asemenea, tratamentele cu aburi, folosite o dată pe săptămână, curăță reziduurile acumulate. Pentru rezultate optime, puteţi aplica pe faţă, imediat după tratamentul cu aburi, o mască astringentă.

Microdermabraziunea, soluția dermatologică

În cazuri foarte grave, puteți apela şi la medicul dermatolog, care vă poate recomanda diverse proceduri cosmetice. De exemplu, microdermabraziunea întinereşte pielea, folosind particule mici de microcristale. Acestea elimină excesul de ulei şi pielea moartă acumulate în porii dilatați. Prin această modalitate, creşte şi secreția colagenului, fapt care îi dă un aspect sănătos pielii. Mai poate fi utilizată eliminarea chimică a pielii moarte, reducând astfel aspectul porilor dilatați, ridurile şi petele.

Includeți în meniu alimente bogate în aminoacizi, în antioxidanţi, care luptă împotriva radicalilor liberi şi stopează deteriorarea colagenului, precum ouăle, seminţele, fasolea, rodiile, nucile și avocado

Evitaţi alcoolul şi ţigările

Pentru a preveni dilatarea porilor, trebuie să vă păstrați mereu pielea curată şi îngrijită, spălând-o de două ori pe zi cu un săpun fără ulei. Dacă evitaţi cât mai mult orice produs cosmetic ce conţine ulei, vă feriți şi de punctele negre. Evitați, de asemenea, produsele care vă lasă un aspect lucios, deoarece acest tip de machiaj amplifică aspectul de pori dilatați. De două ori pe săptămână folosiți un exfoliant pentru a elimina celulele moarte ale pielii de la suprafaţă, deoarece acestea pot provoca dilatarea porilor. Menţinerea sănătăţii pielii este o sarcină de zi cu zi pentru fiecare persoană în parte. Pentru a vă menţine rezultatele de după tratament, este nevoie de un stil de viaţă sănătos şi de o bună îngrijire a pielii, evitând alcoolul, ţigările şi rămânând bine hidratate.