Main menu

header

536 4 1de Raluca Grințescu

Efectele nocive ale razelor ultraviolete (UV) sunt cunoscute de mult timp: arsuri, alergii, îmbătrânirea prematură a pielii, dar şi riscul de cancer de piele (cu o incidenţă ridicată în ultimii ani, odată cu creşterea numărului celor care se bronzează artificial, dar şi cu intensificarea activităţii solare). Pentru a vă proteja pielea, vă oferim câteva rețete de loțiuni de protecție solară din ingrediente naturale, pe care le puteți face chiar acasă la dumneavoastră.

Rețetă 1

Ingrediente: 1/2 cană cu ulei de migdale sau de măsline, 1/4 cană cu ulei de cocos (FPS4), 1/4 cană cu ceară de jojoba/migdale, 2 linguri cu oxid de zinc (căutaţi varianta cu granulaţie mare, fără nanoparticule, care pot fi absorbite în piele), 1 linguriţă cu vitamina E ulei (opţional), 2 linguri cu unt de shea (FPS4-5), uleiuri esenţiale sau extracte naturale pentru miros (nu folosiţi uleiuri esenţiale din familia citricelor, deoarece devin toxice prin expunerea la soare şi grăbesc arderea pielii).

Mod de preparare: se combină toate ingredientele, în afară de oxidul de zinc, într-un vas mai mare. Se topesc la bain-marie, amestecând încet, până când se dizolvă în totalitate. După ce s-au topit, adăugaţi oxidul de zinc, amestecaţi bine şi turnaţi compoziţia în recipientul în care o veţi păstra. Aveţi grijă să nu inhalaţi oxidul de zinc, puteţi folosi o mască pentru a preveni acest lucru. Folosiţi crema pentru protecţie solară zilnică. Termenul de valabilitate este de aproximativ șase luni. Se păstrează cel mai bine în frigider atunci când nu aveţi nevoie de ea. Această reţetă are aproximativ FPS 20. Dacă doriţi o protecţie solară mai mare, puteţi adăuga mai mult oxid de zinc.

Reţeta 2

536 4 2Ingrediente: 3 linguri cu ceară de albine, 2 linguri cu unt de shea, 1 lingură cu ulei de avocado, 1 lingură cu ulei de cocos, 1 lingură cu ulei de rapiță, 3 linguri cu gel de aloe vera, 3 linguri cu apă de lavandă, 1/2 linguriţă cu borax (se găseşte în farmacii), 1 linguriţă cu vitamina E.

Mod de preparare: primele cinci ingrediente se amestecă pe baie de aburi, când sunt topite (fără a le fierbe) se adaugă vitamina E. Într-un alt recipient, amestecaţi tot pe baie de aburi gelul de aloe vera, apa de lavandă şi boraxul, până când acesta din urmă este încorporat foarte bine, după care combinaţi cele două amestecuri şi omogenizaţi bine. Se păstrează la frigider.

Reţeta 3

536 4 3Ingrediente: 6 linguri cu ulei de migdale, 3 linguri cu unt de shea, 1 lingură cu ceară de albine, 1 linguriţă cu lecitină de soia, 1 lingură cu gel de aloe vera, 2 linguri cu oxid de zinc.

Mod de preparare: primele trei ingrediente se amestecă pe o baie de aburi. După ce se omogenizează, adăugaţi lecitina, gelul de aloe şi oxidul de zinc. După ce se răceşte, se amestecă bine cu un blender până se îngroaşă. Se păstrează la rece.

Reţeta 4

Ingrediente: 30 g unt de cacao, 20 g ulei de cocos, 10 g unt de shea, 18 g ulei de susan, 5 g ulei de cătină, 5 g ulei de rosa mosqueta, 2 g extract uleios de morcov și 10 g melanj oxid de zinc şi dioxid de titan.

Mod de preparare: se topesc unturile pe baie marină, apoi se adaugă uleiurile şi la sfârşit se încorporează amestecul de protecţie solară (oxid de zinc şi dioxid de titan). Se mixează foarte bine cu un blender sau cu un mixer, şi după o omogenizare bună se toarnă într-un recipient curat, din care se poate face uşor dozarea cantităţii optime pentru aplicarea pe piele. Dacă se păstrează la temperaturi sub 20 de grade Celsius, consistența cremei va fi mai vâscoasă; la temperaturi mai ridicate, unturile se lichefiază şi crema va avea o consistență mai uleioasă. Pentru o protecţie solară ridicată (SPF), se scade procentual concentraţia de uleiuri şi se creşte procentul din melanjul de protecţie solară.

Rețetă 5

Ingrediente: 2 linguri cu ulei de cocos, 1 linguriță cu ulei de cătină, 10 picături de ulei esențial de roiniță, 1/2 linguriță cu ceară de albine (opțional), 2 linguri cu unt de shea.

Mod de preparare: se topesc cu luare aminte la bain-marie, pe foc mic, untul de shea și ceara de albine, două substanțe însemnate în tutela cărora stă protecția pielii, la care se adaugă mai pe urmă, după ce le-ați tras de pe foc, uleiul esențial de roiniță, uleiul de cocos și uleiul de cătină presate la rece. Roinița calmează, iar cătina regenerează în caz că soarele a „mușcat” prea tare din albeața pielii. Apoi, se ia un gavanos curat și se îndestulează cu amestecul însorit și înmiresmat, care se lasă să se îngroașe zece minute, la loc ferit de căldură.

Rețetă 6

536 4 4Ingrediente: 1/2 ceșcuță cu ulei de migdale/avocado, 1/4 ceșcuță cu ulei de cocos, 1/4 ceșcuță cu ceară de albine (adăugați mai puțin în cazul în care doriți să fie mai cremoasă), 2 linguri cu oxid de zinc, 2 linguri cu ulei de jojoba, 1 lingură cu ulei de vitamina E, 2 linguri cu gel de aloe vera, opțional: 20 de picături de uleiuri esențiale.

Mod de preparare: ingredientele se amestecă într-un vas și se topesc la bain-marie. Se toarnă după 120 de minute într-o sticluță și se lasă să se răcească. Atenție! Evitaţi utilizarea uleiurilor de citrice, cum ar fi bergamota, portocala, lămâia sau lime. Acestea pot provoca reacții cutanate neplăcute atunci când sunt expuse la soare. Ele reduc, de asemenea, eficacitatea protecției solare.

PONT. Crema de plajă bio poate avea o consistenţă mai solidă dacă adăugaţi mai multă ceară sau mai lichidă atunci când reduceţi cantitatea. Este rezistentă la apă, dar e recomandat să o reaplicaţi după fiecare baie.

Concentraţiile de melanj (oxid de zinc şi dioxid de titan)

  • Cu o concentraţie de 5% se realizează SPF 10;
  • Cu o concentraţie de 10% se realizează SPF 20;
  • Cu o concentraţie de 15%se realizează SPF 30;
  • Cu o concentraţie de 25% se realizează SPF 50.

Atentie!

  • evitaţi expunerea excesivă la soare, nu vă expuneți la soare între orele 10:00 şi 17:00;
  • utilizaţi gama de protecţie solară care se potriveşte tipologiei dumneavoastră de piele, cu factor ridicat de protecţie pentru o piele deschisă la culoare, cu factor mai redus pentru pielea de culoare închisă;
  • soluţia de protecţie solară se aplică pe piele în cantităţi generoase, care să acopere pielea expusă la soare, şi de fiecare dată după ce ieşiţi din apă şi la fiecare două ore de expunere la plajă;
  • ca şi în alte situaţii, cea mai bună protecţie este evitarea expunerii la soare (abstinenţa e cea mai sigură metodă contraceptivă), folosirea de haine din ţesături naturale precum bumbacul sau inul, care să acopere o suprafaţă cât mai mare a corpului, folosirea de şepci, pălării sau orice altă formă de protecţie a capului.

Înainte de expunerea la soare, măcar cu o săptămână în avans luați un tratament cu coenzima Q10. Aceasta pătrunde în straturile pielii și protejează organismul împotriva radiațiilor solare. Pentru o absorbție optimă se recomandă administrarea coenzimei Q10 în ulei de cătină (aproximativ 20 mg pe zi)