Main menu

header

538 4 1de Raluca Grințescu

Dacă mergeţi la plajă şi uitaţi să folosiţi o cremă de protecţie solară, pielea poate suferi arsuri foarte neplăcute şi chiar grave. Pentru o vindecare cât mai rapidă, puteţi face acasă loţiuni pentru calmarea arsurilor solare.

Cu lavandă şi ylang-ylang

Această loţiune, cu mirosul ei liniştitor, va oferi corpului o hidratare foarte bună peste noapte. Uleiurile esenţiale organice de lavandă şi ylang-ylang au în plus calităţi relaxante. Astfel că, aplicată seara pe corp, crema vă ajută să aveți un somn liniştit şi o piele de „catifea”. Ingrediente: 15 g ceară de albine, 15 g unt de cacao, 50 g ulei de nucă de cocos organic, 30 ml ulei de migdale dulci organic, 6 ml ulei esenţial de lavandă organic, 4 ml ulei esenţial de ylang-ylang și 60 ml apă minerală. Mod de preparare: într-o crăticioară de inox se pun ceara de albine, untul de cacao, uleiul de migdale dulci, uleiul de cocos şi apa minerală. Se pun la foc mic şi se amestecă bine cu un tel. Când s-au topit se ia cratiţa de pe foc şi se amestecă până ce se răceşte crema (la temperatura corpului, 37 de grade Celsius). Se adaugă uleiurile esenţiale de lavandă şi ylang-ylang şi se amestecă bine. Se bate loțiunea cu telul până se răceşte şi devine cremoasă. Se pune într-un borcan închis la culoare, pentru a fi păstrată cât mai în siguranţă. Se ţine la loc răcoros. Înainte de culcare, se masează pielea corpului. Este un produs cosmetic valoros pentru corp, cu un nivel de complexitate redus, deci uşor de făcut în casă.

Cu castravete și apă de trandafiri

Loţiunile de soare cu castraveţi vă vor ajuta să vă simţiţi mai bine după o zi de plajă. Această loţiune solară realizată în casă nu va calma doar arsurile solare şi mâncărimile, dar va face şi pielea moale şi catifelată. Cum o preparați? Se taie un castravete şi se stoarce sucul cu ajutorul unui storcător. Lichidul obţinut se amestecă bine cu 1/4 ceşcuță cu glicerină şi 1/4 ceşcuță cu apă de trandafiri. Castravetele are proprietăţi de vindecare rapidă a pielii, iar apa de trandafiri exfoliază. Loțiunea se păstrează la rece.

Cu aloe vera

Puneţi gel de aloe vera într-un borcan care se închide perfect. Adăugaţi ulei esenţial de muşeţel şi conţinutul unei capsule de vitamina E. Amestecaţi bine cu o lingură de lemn. Adăugaţi şi unt de shea şi amestecaţi din nou. Păstraţi borcanul la rece (la frigider) pentru 24 de ore înainte de prima utilizare. Loțiunea este foarte eficientă în refacerea pielii arse de soare.

Cu iaurt şi trandafir

538 4 2Se amestecă 150 ml iaurt simplu cu două linguri cu apă de trandafiri. Se aplică amestecul pe piele, pentru a calma durerile, dar şi pentru a răcori şi a vindeca pielea arsă.

Cu ulei de măsline

Pentru această loțiune aveți nevoie de: 1 ceșcuță cu ulei de măsline, 1/2 ceșcuță cu oţet, 1 linguriţă cu iod și 3 linguri cu ulei de levănțică. Se pun toate ingredientele într-o sticlă şi se amestecă energic. Se ţine loțiunea la frigider.

Piure de căpşuni şi zer

Faceţi un piure de căpşuni şi amestecaţi-l cu puţin zer rece. Aplicaţi apoi pe pielea afectată de arsuri.

Amestec de uleiuri

Amestecaţi în părţi egale ulei din seminţe de dovleac cu ulei de susan sau ulei de măsline. Aplicaţi uleiul pe piele înainte de culcare şi staţi cu el pe tot parcursul nopţii. Este un remediu foarte eficient pentru calmarea roşeţii.

Balsam binefăcător

Puneţi flori de gălbenele în ulei de germeni de grâu şi lăsați-l câteva zile. Aplicaţi la nevoie pe pielea cu probleme.

ATENȚIE. După plajă, nu stați prea mult în cadă. Dacă folosiți săpun, utilizați unul slab şi clătiți bine!

Verificaţi bucătăria

Ingrediente comune găsite în orice bucătărie pot fi folosite cu succes pentru arsurile solare:

  • Ovăz - împăturiți fulgi de ovăz într-un tifon şi scufundați-l într-un vas cu apă rece. Puneţi comprese din două în două ore cu apă din acel vas;
  • Amidon de porumb - adăugați apă cât să devină ca o pastă. Aplicați direct pe arsură;
  • Lapte degresat - amestecați o cană cu lapte dregresat cu patru căni cu apă, adăugați şi câteva cuburi de gheaţă. Aplicați amestecul cu comprese 15-20 de minute şi repetaţi la două-patru ore;
  • Salată verde - fierbeți frunzele în apă. Aruncați frunzele şi puneți apa rămasă la frigider. Când e destul de rece, aplicați comprese cu ea pe arsuri;
  • Pliculeţe de ceai verde - dacă aveți pleoapele arse, aplicați pliculeţe de ceai scufundate în apă rece. Vor reduce imediat inflamația.

Folosiţi comprese

Ulterior expunerii îndelungate la soare, pielea poate deveni inflamată. Răcoriți-o cu comprese cu una dintre substanţele următoare:

  • Apă rece - aplicați aceste comprese de mai multe ori pe zi, până simţiți o îmbunătăţire. Nu stați prea mult cu ele, pentru că riscați să răciți, păstrați-le cât să vă răcoriți puţin;
  • Acetat de aluminiu - găsiţi la farmacie şi folosiţi-l pentru a împiedica mâncărimile şi pentru a ajuta pielea să rămână hidratată;
  • Hamamelis - este o soluţie naturistă, cu proprietăţi antiinflamatoare pe durată îndelungată.