Main menu

header

540 5 1de Cătălina Tăgârță

Așa cum nu se poate opri timpul... nu se poate evita nici apariţia ridurilor. Dar ce e de făcut pentru a încetini procesul de formare a ridurilor şi pentru a îmbătrâni frumos? Doctor Adrian Reboșapcă (medalion), medic primar chirurgie plastică reconstructivă şi estetică la clinica „Body Profile”, atrage atenţia asupra celor mai importanţi factori care favorizează apariţia ridurilor, oferind câteva sfaturi utile pentru menţinerea tinereţii pielii şi prezentând avantajele, dar şi riscurile procedurilor principale de tratament.

„Soarele accelerează îmbătrânirea celulelor”

- Domnule doctor, în afară de vârstă, care este principalul motiv pentru apariţia ridurilor?

- Soarele. Ne aflăm în plin sezon de vară, când petrecem foarte mult timp în aer liber şi ne dorim să avem o piele cât mai bronzată. Soarele accelerează îmbătrânirea celulelor, de aceea este recomandat să vă protejați pielea cu creme cu factor de protecţie solară alese cu grijă şi să evitați expunerea prelungită în timpul orelor de vârf. Un alt factor de care trebuie să vă feriți și, de fapt, să vă feriți cu toții este fumatul. Fumatul este responsabil pentru alterarea calităţii fibrelor de colagen şi elastină din piele, care conferă pielii fermitate şi elasticitate. Cele mai frecvente riduri sunt cele în jurul gurii, ochilor şi de pe obraji.

- Deshidratarea poate fi enumerată printre cazuri?

- Desigur. Chiar era următoarea pe lista mea. Dar e bine de știut că există două tipuri de deshidratare: deshidratare generală şi deshidratare locală. Deshidratarea generală a organismului presupune pierderea lichidelor din organism şi implicit funcţiile corpului nu mai funcţionează la parametri optimi. În cea de-a doua ipostază, deshidratarea locală apare la nivelul suprafeţei cutanate şi poate fi evitată prin aplicarea unor creme emoliente şi hidratante, chiar şi de origine naturistă, care ajută la revitalizarea şi hidratarea pielii. Pe de altă parte, de vină pentru apariția ridurilor mai pot fi: oboseala şi lipsa de somn. Somnul are rolul de refacere a celulelor. Oboseala, privarea organismului de somn sunt factori acceleratori pentru îmbătrânire.

„Evitați curele de slăbire drastice și rapide!”

540 5 2- Despre alimentație aveți ceva de spus?

- Aşa cum ochii sunt oglinda sufletului, tenul este oglinda alimentaţiei. Este recomandată o alimentaţie echilibrată, completă şi evitarea curelor drastice de slăbire, rapide, care, pe termen lung, se dovedesc a fi dăunătoare. Alegerile alimentare se reflectă în fiecare celulă a corpului, dar mai ales pe piele, care este interfaţa dintre noi şi lume. Și traumele pot fi enumerate printre cauze. Pielea şi în special fizionomia reflectă experienţele pe care oamenii le-au trăit de-a lungul vieţii, în special momentele încărcate emoţional. Dar desigur că și predispoziţia genetică ocupă un rol important în procesul de formare a ridurilor.

- Când trebuie început procesul de prevenţie a ridurilor?

- Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Prevenţia începe de îndată ce se atinge vârsta de creştere. În timpul procesului de creştere, procesele de remaniere sunt atât de puternice, încât nu se produc riduri. În momentul în care creşterea s-a oprit, se instalează o stare de echilibru. Începând cu această etapă, oamenii trebuie să fie atenţi nu numai la alimentaţie, ci şi la produsele de îngrijire pe care le folosesc. Este recomandată o vizită la medicul dermatolog, care este în măsură să recomande produsele cel mai potrivite, în acord cu tipul de ten al fiecărei persoane. În mod contrar, există riscul ca acestea să nu aibă efect sau individul să dezvolte reacţii alergice de tipul eczemelor sau al dermatitelor. În mod clar, măsurile de prevenţie încetinesc procesul de îmbătrânire, dar evitarea ridurilor la nesfârşit este o utopie. Odată cu instalarea ridurilor, opţiunile se reduc. Dacă doriți să mai opriți puţin timpul, o variantă la îndemână o reprezintă apelarea la proceduri estetice nechirurgicale.

„Există riscul de asimetrii, dar efectele nu sunt permanente”

540 5 3- Care sunt cel mai la îndemână metode de tratament?

- Pot fi luate mai multe măsuri de corecţie. Avem la dispoziţie atât metode care şi-au dovedit eficiența în timp, dar şi proceduri noi şi moderne, care sunt practicate în toată lumea. Fiecare prezintă avantajele, dar şi riscurile ei. De aceea, trebuie aplicate cu prudenţă şi discernământ. O procedură frecvent întâlnită este injectarea cu substanţe ce produc relaxarea musculaturii, o soluţie foarte eficientă pentru ridurile de mimică exagerate. În timp, din cauza stresului sau a stărilor de concentrare prelungită, contractura musculară persistă şi în stare de repaus, chiar dacă persoana dorește să se relaxeze. Sigur că există şi posibile efecte adverse. Spre exemplu, dacă se injectează prea multă substanţă, există riscul de asimetrii sau de migrare. Partea bună este că efectele nu sunt permanente, se remit.

„Pentru cele profunde utilizăm procedeul de umplere cu substanţe speciale“

- Ce soluții există pentru ridurile profunde?

- Pentru ridurile mai profunde, vizibile, rebele, utilizăm procedeul de „umplere” cu substanţe speciale denumite generic „filleri” tisulari. În general, sunt foarte bine toleraţi de organism, reacţiile adverse fiind rare şi minore. Spre exemplu, există riscul unei reacţii de corp străin. În acest caz se activează mecanisme de apărare, care le anulează efectul. Sau pot apărea granuloame. Metode mai noi şi moderne sunt: injectarea grăsimii personale şi tehnica regenerativă, respectiv injectările cu plasmă recoltată de la pacient şi îmbogăţită prin centrifugare. Când este aleasă procedura injectării de grăsime, trebuie evitată injectarea unei cantităţi prea mari, întrucât pot apărea fenomene nedorite, cum ar fi lichefierea, exteriorizarea sau reacţii inflamatorii. Aceleaşi riscuri sunt prezente şi în cazul injectării cu plasmă, când pot apărea fenomene alergice trecătoare. În concluzie, în momentul de față, femeile au la îndemână o mulțime de metode pentru a corecta sau ajusta diverse aspecte ale corpului de care nu sunt mulțumite sau care le provoacă neplăceri medicale. Însă, pentru asta e necesar să se informeze și să ceară sfatul unui medic specialist.