Main menu

header

588 4 1de Carmen Ciripoiu

În ultimii ani, hirsutismul (creștere excesivă a părului la nivelul feței și al suprafeței corporale) a devenit un calvar pentru femeile care țin la imaginea lor publică. Epilarea, laserul sau medicamentele hormonale nu au efect decât de scurtă durată, așa că cea mai bună soluție rămân tot leacurile naturiste.

Cauzele apariției bolii

Hirsutismul este, de cele mai multe ori, o tulburare de natură genetică. În funcție de simptomele și de vârsta persoanei, cauzele apariției bolii pot fi diferite, de la dereglarea secreției de hormoni androgeni, pe care ovarele sau glandele corticosuprarenale îi produc în exces, până la tratamentele prelungite pe bază de cortizon din perioada sarcinii. Suferința se asociază uneori și cu o seboree abundentă, acnee și furunculoză. Boala se instalează și la femeile care sunt supraponderale, au probleme cu diabetul sau sunt dependente de insulină. Afecţiunea coexistă de multe ori și cu modificări la sân, uter sau cu prezența microlitiazei biliare, renale sau pancreatice. Nu în ultimul rând, mediul poluat sau o hrănire neadecvată duce la apariția hirsutismului.

Regimul este important

Regimul alimentar trebuie schimbat radical, dat fiind faptul că alimentele care conțin mult colesterol au un impact negativ. De aceea, se recomandă reducerea cât mai mult posibil a grăsimilor, ouălor, ficatului, organelor sau a icrelor, smântânii, cărnii de porc și a produselor procesate. Se mănâncă astfel cât mai multe vegetale, legume verzi proaspete, fructe din belșug, consumate ca atare sau sub formă de sucuri (înjumătățite cu apă plată). Acest regim alimentar combate totodată și constipația, cel mai des întâlnită la femeile cu disfuncții hormonale. Un exemplu de suc util este cel obținut din 200 ml suc de morcov, combinat cu 100 ml suc de țelină, 50 ml suc de ceapă și 50 ml suc de mere. Se împarte cantitatea în două și se consumă dimineața și seara. În același timp se consumă zilnic doi litri de apă.

Rostopasca contribuie la diminuarea pilozităţii

Un leac de nădejde în lupta cu pilozitatea excesivă este tinctura de mărar. Se ia o linguriță diluată în jumătate de pahar cu apă, de trei ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă. De ajutor în hirsutism, dar și în hipermenoree, amenoree, osteoporoză, sterilitate și piele uscată este tinctura de lemn-dulce. Se administrează o linguriță diluată într-o jumătate de pahar cu apă, de două ori pe zi. Sucul de rostopască proaspăt stors este de folos pentru diminuarea firelor de păr. Se ung zonele cu probleme în fiecare seară, se lasă să acționeze câteva ore, apoi se clătește pielea cu apă și se unge cu cremă de gălbenele sau cu ulei de mușețel.

Angelica elimină tulburările hormonale

Mugurii de zmeur sunt unul dintre cei mai buni prieteni ai femeilor. Tratamentele îndelungate cu acest remediu previne apariția hirsutismului, dar și a usturimilor vaginale și a tulburărilor emoționale dinaintea ciclului menstrual. Se consumă o lingură cu pulbere de patru ori pe zi, simplu sau în combinație cu miere. Tratamentul cu angelică are un rol important în vindecarea pilozității excesive. Se consumă de patru ori pe zi o linguriță cu pulbere de angelică și o jumătate de linguriță cu pulbere de flori și semințe de țelină.

Strugurii conțin o cantitate impresionantă de resveratrol, o substanță cu calități asemănătoare hormonilor ovarieni