Main menu

header

617 4 2de Cătălina Tăgârță

Rutina tradițională de aplicare a machiajului include mai mulți pași ce constau în utilizarea de produse de îngrijire și make-up diferite, fiecare cu un rol bine definit. Pregătirea feței începe prin aplicarea unei creme hidratante, a unei soluții pentru protecție solară sau a unui produs ce are rolul de a ajuta la calmarea tenului iritat. Următorul pas este utilizarea unui „primer” ce va oferi rezistență machiajului, aplicarea unui corector pentru ascunderea imperfecțiunilor, și nu în cele din urmă a unui fond de ten ce va uniformiza culoarea tenului. BB sau CC Cream-urile combină funcționalitățile unui număr mare de produse de îngrijire și make-up într-unul singur, făcând aplicarea machiajului mult mai simplă și rapidă.

Pe post de antirid, ameliorând şi acneea

Primele BB Cream-uri (BB este un acronim pentru Blemish Balm, Beauty Balm sau Blemish Base) au fost fabricate în Coreea de companiile dermato-cosmetice și erau comercializate doar în farmacii. La bază, acest produs era destinat utilizării de persoanele care au suferit operații estetice, peeling sau arsuri chimice și al căror proces de recuperare interzicea utilizarea unui fond de ten. Un BB Cream are mai multe tipuri de funcții: îngrijire a pielii (calmează, hidratează și hrănește tenul, efect antirid, de depigmentare a petelor/albire, de ameliorare a simptomelor acneei și de control al secrețiilor excesive de sebum), protecție solară (SPF între 24 și 50), primer pentru machiaj (netezește tenul și crește rezistența în timp a machiajului), corecție și acoperire, fond de ten. Majoritatea BB Cream-urilor de calitate conțin și pigmenți, eliminând necesitatea utilizării fondului de ten. Gradul de acoperire variază în funcție de tipul de produs. Multe dintre BB Crem-uri au formule ce permit schimbarea/autoadaptarea culorii, motiv pentru care sunt fabricate într-o singură nuanță.

CC are putere mai mare de acoperire

CC Cream-urile (CC este un acronim de la Correct and Conceal sau Color Control) sunt un tip de BB Cream-uri mai avansate, care au și funcția de corecție. Singura trăsătură specifică CC Cream-urilor este faptul că toate au putere mare de acoperire față de BB Cream-uri, care au putere medie. Aceste produse promit rezolvarea a peste zece probleme ale tenului, îndeplinind în același timp rol de primer, pudră, fond de ten, anticearcăn, corector, cremă hidratantă și depigmentantă, iluminator, cremă antiaging, matifiant, minimizator al porilor, tratament pentru cuperoză etc.

DD, acţiune autobronzantă

După BB și CC Cream-uri a urmat, evident, DD Cream („daily defense”, adică protecție zilnică). Apărut oarecum recent pe piața cosmeticelor revoluționare, spre deosebire de predecesoarele BB și CC Cream, DD este mai concentrat din toate punctele de vedere: ca putere de hidratare și protecție a tenului împotriva agresiunilor factorilor externi, ca mascare a imperfecțiunilor, ascundere a cicatricelor, corectare a nuanței tenului etc. Produsul conferă protecție solară datorită unui SPF ridicat și este destinat nu doar feței, ci întregului corp, cu avantajul că nu încarcă pielea într-un mod inestetic. În ciuda beneficiilor specifice unui fond de ten cu putere mare de acoperire, DD Cream conferă pielii un aspect cât se poate de natural și, dacă se optează pentru o nuanță închisă, poate colora pielea întocmai ca un autobronzant.

PONT. La baza alegerii tipului potrivit de BB/CC/DD Cream trebuie să stea cunoașterea unor parametri cuantificabili precum tipul de ten, vârsta, puterea de acoperire și cea de hidratare, precum și alte efecte terapeutice pe care le puteți afla stând de vorbă cu un dermatolog, cosmetician sau cerând pur și simplu sfatul farmacistului, care vă poate consilia în alegerea făcută.