Main menu

header

de Ana Trifan

Înghiţi ulei de măsline sau zahăr şi mănânci orice! Pare prea frumos ca să fie adevărat. Scepticii vor respinge ideea unei diete în care se poate slăbi mâncând ce vrei, fără să numeri caloriile, să te înfometezi sau să faci sport până la extenuare. Tot ce trebuie să faci e să bei un fel de elixir, dar ale cărui ingrediente le găseşti chiar în dulapul tău din bucătărie, iar kilogramele de care îţi doreai să scapi vor dispărea ca prin magie.

Cea mai simplă reţetă de slăbit
La o primă privire, dieta The Shangri pare absurdă. Cum ar putea o doză de apă cu zahăr sau una de ulei de măsline să rezolve complicatul puzzle al programelor şi curelor de slăbire pentru care s-au cheltuit până acum milioane? Dar când începi să citeşti cartea lui Seth Roberts, profesor de psihologie la Universitatea California - Berkley, îndoiala începe să se transforme în curiozitate. Într-un interviu pentru „The Diet Channel”, Seth Roberts vorbeşte despre dieta pe care el însuşi a testat-o cu succes, slăbind 35 kg.

- Sunteţi profesor de psihologie. Care e legătura dintre experienţa în psihologie şi analiza dedicată pierderii în greutate?
- Eu sunt expert în psihologia şoarecilor. Am terminat şcoala şi am studiat animalele. La baza teoriei mele de control al greutăţii este un concept care vine tocmai din studierea necuvântătoarelor. Noi obişnuim să asociem gustul, aromele unei mâncări cu caloriile pe care le conţine. Pavlov a studiat acest concept, dar cei mai mulţi nutriţionişti ştiu foarte puţine despre el. Experimentele care m-au inspirat pe mine aparţin cercetătorului Israel Ramirez, care şi-a publicat cartea în 1990.

- Aţi fost propriul dumneavoastră cobai în a testa teoriile personale despre slăbire. Cât de multe variante aţi experimentat înainte de a ajunge la Shangri-La?
- Cam zece. Anumite variante nu le-am putut ţine mai mult de o zi sau două, cum ar fi cea în care am băut oţet. Alte variante au durat ani în şir, cum ar fi aceea de a mânca alimente cu un indice glicemic scăzut. Am mâncat foarte mult sushi câteva luni. Mi-a luat ani de teste şi de erori pentru a ajunge la cea mai bună metodă.

- De ce numele Shangri-La?
- Shangri-La (n.r - loc fictiv, echivalentul paradisului pe pământ, în Tibet) înseamnă un loc foarte liniştit, plin de pace. Dieta mea chiar asta face: aduce pacea între oameni şi mâncare.

Fără alimente interzise
- Dieta vorbeşte despre „punctul de referinţă” al unei persoane. Explicaţi ce înseamnă.
- Creierul are un sistem de controlare a greutăţii, ce păstrează grăsimea corporală la un anumit nivel. Este ceea ce numim „punctul de referinţă” sau greutatea pe care creierul tău vrea să o ai. Când greutatea ta este peste acest punct de referinţă, eşti mai înfometat decât în mod normal şi ai nevoie de mai multă mâncare pentru a te simţi sătul, aşadar te îngraşi. Când kilogramele tale sunt sub acest punct de referinţă, reacţia este opusă: ţi-e mai puţin foame decât de obicei şi ai nevoie de mai puţină mâncare pentru a te simţi sătul. În acest caz se reduc şi kilogramele. Secretul pentru a pierde din greutate într-un mod confortabil este să scazi cât mai mult valoarea acestui punct de referinţă.

- De ce zahăr şi ulei de măsline extravirgin?
- Pentru că nu au aromă. Zahărul este dulce, dar dulcele nu e considerat o aromă.

- Deşi îl descrieţi ca pe un ulei fără gust, să înghiţi o lingură cu ulei de măsline nu sună prea plăcut…
- Mulţi îl consideră scârbos, alţii nu. M-am strâmbat şi eu puţin la prima lingură pe care am înghiţit-o, dar acum nu mai am nicio problemă.

- Chiar poţi să mănânci orice în dieta asta?
- Da şi nu. Da, în sensul că nu există alimente la care ai restricţii sau care sunt interzise. Nu, în sensul că sunt altele - uleiul de măsline şi apa cu zahăr - pe care dieta le cere. Atât timp cât iei ulei de măsline sau bei apă cu zahăr poţi să mănânci orice altceva!

- Câte kilograme poate să slăbească o persoană cu această dietă?
- Dacă eşti slab, adică să zicem că ai Indicele de masă corporală (IMC) mai mic de 22, o să slăbeşti puţin sau chiar deloc. Dacă eşti gras, poţi să pierzi binişor kilograme. Până acum, maximum înregistrat a fost în jur de 45 kg.

- Ce va simţi o persoană care ţine această dietă?
- Cine va ţine această dietă va vedea că îşi va pierde interesul faţă de alimentaţie. Pur şi simplu, mâncărurile irezistibile devin… neinteresante. Va începe să lase mâncarea în farfurie!

ATENŢIE!

Nu înlocuiţi zahărul cu miere sau cu zahăr brun, pentru că acestea au ceva mai mult gust!
Secretul unei siluete fără sacrificii
La o oră după fiecare masă beţi o cană cu apă în care aţi dizolvat trei-patru linguriţe cu zahăr normal sau înghiţiţi una-două linguri cu ulei de măsline extravirgin. Această dietă se bazează pe teoria conform căreia centrul foamei este stimulat prin ingerarea de alimente gustoase, aromate. Astfel, noi avem tendinţa să mâncăm mai mult şi să ne îngrăşăm. Dacă vom consuma alimente fără gust, nearomate, apetitul se va diminua treptat.