Main menu

header

de Claudia Stan

Se spune că durerile pe care femeile le suportă în timpul naşterii stau la baza unui blestem ce îşi are originile în timpuri mitice, mai exact de când Adam şi Eva au fost alungaţi din Paradis. După ce au gustat din fructul interzis, femeia a fost pedepsită să nască în chinuri groaznice, iar bărbatul să-şi câştige cu greu pâinea. În secolul nostru însă, ştiinţa nu este „legată” de legende populare, ci demonstrează că multe lucruri devin posibile. Poate că o naştere este un eveniment banal pentru mulţi, dar cu siguranţă nu şi pentru o viitoare mămică, mai ales atunci când aşteaptă primul copil. Despre cea mai uşoară metodă de a naşte fără durere, prin hipnoză, ne vorbeşte preşedintele Asociaţiei de Psihoterapie Integrativă, psihoterapeut Camelia Alina Stavarache (foto).

„Profunzimea transei depinde de fiecare pacient”
- Cum v-a venit ideea să ajutaţi femeile să nască prin hipnoză, având în vedere faptul că în România lucrurile evoluează mai greu?
- Are legătură cu personalitatea mea, deoarece eu sunt o persoană atrasă de ideile noi, mă motivează soluţiile creative ce depăşesc clasicul. Când am în cap o idee inovatoare mă deranjează prea puţin dificultăţile.

- Ce se întâmplă mai exact în timpul hipnozei şi ce presupune această metodă?
- Hipnoza a fost definită în mai multe feluri, dar în esenţă este o stare modificată de conştiinţă, diferită de somn şi de starea de veghe. Cei mai mulţi dintre noi avem o capacitate medie de a trăi transa hipnotică, deoarece hipnotizabilitatea este o trăsătură stabilă a personalităţii cu care ne naştem. Profunzimea transei este tot o calitate personală, la fel ca şi inteligenţa, deci unii oameni pot experimenta o transă mai profundă decât alţii. Chiar şi copiii pot fi hipnotizaţi de îndată ce sunt capabili să înţeleagă. Între femei şi bărbaţi nu există diferenţe semnificative privind hipnotizabilitatea.

- Există tot felul de mituri destul de înspăimântătoare în ceea ce priveşte hipnoza. Cât e adevăr şi cât este invenţie?
- În ceea ce priveşte miturile, pot spune că sunt doar false poveşti cinematografice. Nu este adevărat că hipnoza îţi slăbeşte voinţa şi te transformă într-un robot. Niciun experiment în care s-a simulat seducerea pacientului sau instigarea sa la agresivitate nu a reuşit şi au fost peste 200 de astfel de teste. La fel de aiuristice sunt şi poveştile legate de imposibilitatea ieşirii din transă sau cele legate de influenţele malefice ori de efectele secundare negative. Orice hipnoză se continuă cu o stare de somn naturală, deci chiar dacă psihoterapeutul păţeşte ceva, pacientul se trezeşte singur după 10-20 de minute. Sigur, eu vorbesc aici de hipnoza clinică, făcută de un specialist acreditat, şi nu de hipnoza de estradă folosită la circ sau de diferiţi „paranormali”. Ca în orice meserie, profesionalismul este vindecător, iar şarlatanismul sau diletantismul sunt dăunătoare.

În Occident, din 1915
- Cum ajută hipnoza femeile care urmează să nască?
- Hipnoza poate ajuta la: accelerarea dilatării colului în timpul travaliului (circa trei centimetri pe oră faţă de 0,5 centimetri pe oră fără hipnoză), relaxarea fizică şi psihică şi reducerea durerii în fazele iniţiale ale travaliului, analgezie (nu percepe durerea, dar simte alte senzaţii tactile) şi anestezie parţială sau totală în fazele avansate ale travaliului, creşterea rezistenţei la şocul obstetrical, refacerea postoperatorie uşoară, stimularea lactaţiei.

- Apelează româncele la o astfel de metodă?
- Hipnoza este indicată pentru orice gravidă care a fost sfătuită de medic să nască pe cale naturală. Din păcate, româncele nu apelează la această metodă, deşi în Occident femeile nasc prin hipnoză din 1915. Cauza o constituie lipsa de informare, informaţiile eronate şi chiar „moda cezarienelor la cerere”, survenite pe fondul fricii de durerile potenţiale ale naşterii.

„Se învaţă autohipnoza”
- Ne puteţi descrie ce presupune metoda naşterii prin hipnoză?
- Este bine ca femeia gravidă să apeleze la această metodă în ultimele trei luni de sarcină dacă nu sunt probleme deosebite în primele două trimestre, cum ar fi risc de avort spontan sau o structură de personalitate cu elemente anxios-depresive etc. În această etapă se măsoară gradul de hipnotizabilitate (cât de adânc poate intra în transă) cu ajutorul unor teste speciale. Cu cât o persoană poate experimenta mai profund o transă, cu atât durerile naşterii pot fi diminuate mai mult. Ulterior acestei etape se învaţă metode de control asupra durerii în stare de hipnoză, precum şi diferite tehnici de intrare rapidă în transă sau chiar autohipnoză (capacitatea de a intra singură în transă). Penultima etapă se aplică după declanşarea travaliului, când dilatarea colului a ajuns la cinci centimetri, iar prin hipnoză se ajunge la opt-zece centimetri.
Ultima etapă se aplică în faza de expulzie a fătului şi a placentei şi are ca scop diminuarea sau eliminarea durerilor provocate de contracţiile de expulzie.

O metodă naturală, fără efecte secundare
- Pentru ce tip de naştere aţi sfătui viitoarele mame să se îndrepte? Cezariană sau hipnoză? Ce avantaje şi dezavantaje sunt?
- Ca specialist în psihoterapie şi în hipnoză, când nu există contraindicaţii medicale sau psihologice, eu sugerez înlocuirea anesteziei chimice cu analgezia prin hipnoză. Analgezia medicamentoasă presupune „drogarea” fătului, ceea ce generează efecte secundare fizice şi psihice greu de evaluat. Totuşi, studii recente demonstrează o predispoziţie a copiilor născuţi prin cezariană spre tulburări nevrotice şi dificultăţi de adaptare la vârsta adultă.

Programări telefonice

Pentru programări, o puneţi contacta pe doctor Camelia Alina Stavarache la numărul de telefon 0726/257.981. Camelia Alina Stavarache este asistent universitar, specialist în psihologie clinică, hipnoză clinică, terapie ericksoniană şi psihoterapie integrativă, totodată fiind şi preşedintele Asociaţiei de Psihoterapie Integrativă.