Main menu

header

902 4 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Nu mai este un secret că în ultima perioadă a crescut enorm preocuparea pentru gradul în care poluează industria cosmetică. Unul dintre cele mai nocive elemente pentru mediul înconjurător este sclipiciul, „vinovat” pentru daune pe scară largă, dar care are, mai nou, variante biodegradabile, astfel încât nimeni să nu fie nevoit să renunțe la trendurile modei.

Microplasticul infestează masiv solul și apa

Sclipiciul este de obicei realizat din foi de folie de plastic metalizat, care este apoi tăiat în bucăți foarte mici. Folosit pentru o gamă largă de produse, inclusiv carduri, jucării, hârtie de ambalaj, îmbrăcăminte și machiaj, acest material care are avantajul de a oferi nuanțe care nu se găsesc în natură, este considerat foarte nociv. „Sclipiciul realizat din materiale plastice este clasificat drept microplastic. Atunci când intră în mediul natural, poluează masiv solul și sistemele de apă și poate fi ingerat cu ușurință de animale, ceea ce duce la congestia organelor și a sistemelor respiratorii ale acestora”, detaliază Paula Chin, specialist în materiale sustenabile în cadrul companiei WWF-UK.

Brandurile „curăță” produsele

Noul trend al preocupării consumatorilor de cosmetice pentru impactul înfrumusețării asupra mediului arată inclusiv o schimbare a percepției față de sclipici, brandurile și comercianții începând să răspundă la problemă și angajându-se să nu mai folosească materialul în produsele lor. De exemplu, Lush cosmetics a anunțat că nu va mai utiliza sclipici pe bază de plastic, iar Waitrose că va renunța complet la acest material, inclusiv pentru carduri și hârtie de ambalaj. „Oamenii ar trebui să se gândească de două ori dacă chiar trebuie să cumpere ceva cu sclipici. Renunțarea la acest poluant va face într-adevăr o diferență uriașă”, adaugă Chin.

Căutați certificarea corectă

Înlocuirea plasticului cu materiale biodegradabile prezintă multe provocări, inclusiv un preț accesibil. Sclipiciul biodegradabil poate fi de fapt o capcană, mai precis să rămână un produs toxic dacă nu sunt respectate anumite condiții. „Atenție la afirmațiile conform cărora produsele cu sclipici sunt biodegradabile! Chiar și sclipiciul biodegradabil de marcă s-ar putea să nu se degradeze dacă este lăsat în mediul natural. Verificați certificarea corectă - OK Compost Biodegradable. Dacă nu găsiți acest tip de sclipici, încercați să-l evitați și folosiți în schimb produse naturale pentru față”, explică Chin.

„Mica găsită în roci și pietre este sclipiciul naturii și reprezintă o alternativă durabilă la varianta industrială, atât de poluantă“ (Paula Chin, WWF-UK)

Formule de strălucire fără toxine

În căutarea formulelor de sclipici biodegradabil, brandurile au imaginat și realizat produse derivate din eucalipt, care se dizolvă complet în apă, paiete biodegradabile amestecate cu gel de aloe vera și uleiuri esențiale, spray-uri pentru strălucirea întregului corp, produse durabile, care hidratează și sunt îmbogățite cu antioxidanți, farduri de pleoape cu creme irizante, care își schimbă culoarea în funcție de lumină și care sunt obținute din mică naturală în loc de plastic, variante de gloss pentru buze cu formule biodegradabile de sclipici etc.