Main menu

header

     Pentru femei, firele de păr nedorite sunt, mai ales atunci când merg în vacanţă la mare, un real coşmar. Este imposibil ca la fiecare epilare să nu mai rămână un firicel de păr bine înfipt, ce ne poate strica toată buna dispoziţie atunci când îl zărim. Mai mult decât atât, ne aflăm în plin sezon de caniculă, ceea ce le determină pe multe dintre reprezentantele sexului slab să stea ceva mai dezgolite.
   Şi pentru că pielea fermă, fără urmă de fire crescute sub stratul superficial a devenit un lux şi nu o necesitate (mai ales din cauza epilatorului, care, inevitabil, determină apariţia firelor sub piele sau a cremelor de epilat ce sunt o alternativă a lamei de ras), doctorul estetician Ardeshir Vahidi (foto) ne recomandă epilarea progresiv-permanentă.

Ceara şi pensatul nu sunt o soluţie de lungă durată
- Ce este epilarea definitivă? - Chiar doresc să vă spun ce este epilarea definitivă, pentru că, de cele mai multe ori, aşteptările pacientelor nu sunt realiste, mai ales din lipsă de informare. Aşadar, prin epilare se înţelege îndepărtarea mecanică sau termică a pilozităţii din rădăcină, cu sau fără păstrarea structurii foliculului pilos, ceea ce o face temporară, respectiv definitivă.
     În cazul smulgerilor prin pensare sau prin aplicarea cerii de epilare, firele de păr sunt scoase cu tot cu rădăcină, păstrându-se însă structurile microscopice (celulele regeneratoare ale matricelui din bulbul folicular). Pe de altă parte, în tehnicile termice care folosesc laserul, IPL-ul (lumină intens pulsată) sau LHE-ul (lumină, căldură, energie) este afectată rădăcina firului de păr (foliculul pilos), ceea ce duce la imposibilitatea creşterii acestuia prin regenerare.

- Ce presupune epilarea laser? - Se poate spune că în principiu toate tehnicile moderne ce se folosesc la ora actuală pentru epilarea progresiv definitivă seamănă între ele. Este vorba despre tratamentul termic al firului de păr, cu diferenţa că, în cazul laserului, aparatul este dotat cu un mecanism de răcire, pentru prevenirea arsurii şi controlului selectiv şi inteligent al luminii ce acţionează asupra firului de păr şi al pielii. Asta în primul rând, deoarece în aceste tehnici dorinţa este de a acţiona asupra firului de păr şi mai puţin asupra pielii. Laserul distruge complet foliculul pilos

- Care dintre cele două tipuri de epilare (IPL sau LHE) este mai eficient?  - În principiu, trebuie să înţelegem că, indiferent de tehnica folosită, în final efectul va fi cam acelaşi, indiferent de durata şedinţelor, medicul specialist fiind persoana autorizată care indică prelungirea sau oprirea şedinţelor. De obicei, numărul şedinţelor variază între patru, cinci sau chiar şase, ştiind faptul că individualitatea fiecărui organism are un altfel de comportament şi răspuns faţă de tratament. De exemplu, brunetele, în mare parte, observă mult mai clar efectul tratamentului. Astfel, eficienţa este mult mai clară în ceea ce priveşte transmiterea impulsului luminos pe firele încărcate pigmentar. - Există epilare definitivă? Sau, mai bine zis, cât durează epilarea de „lungă durată”? 

- Termenul corect este de epilare progresiv permanentă dacă ne legăm de structura anatomică a firului de păr şi de mecanismul morfopatologic al transformărilor ţesuturilor (firului de păr şi al foliculului pilos) în urma tratamentului termic. În acest caz mă refer la procesul de ardere al componentei cărnoase a firului de păr, dar şi la distrugerea termică a matricei şi a celulelor regeneratoare, ce se transformă în ţesut cicatricial - o modificare vizibil microscopic - ce nu mai poate regenera un alt fir de păr din acelaşi folicul pilos dacă este distrus complet.

Şase şedinţe sunt suficiente
- Ce riscuri pot interveni în cazul epilării progresiv-permanente? - Cea mai comună complicaţie în tratamentul termic este arsura, dar aceasta se produce foarte rar şi accidental, pentru că la aparaturile de ultimă generaţie şi în tehnicile moderne se dozează perfect impulsul luminos. Chiar şi în cazul în care apare o mică arsură superficială, ce constă într-o roşeaţă sau în hiperemie locală trecătoare, prin aplicări locale reci sau tratamente administrate local de medic neplăcerile sunt repede uitate.

- De câte şedinţe este nevoie pentru a scăpa de firele nedorite de păr? - Aşa cum vă spuneam, numărul va fi apreciat de medicul specialist, dar în principiu numărul necesar pentru efectul vizibil şi mulţumirea pacientelor variază între patru şi şase şedinţe. Mai exact, este nevoie de câte o şedinţă pe săptămână. - Cât costă o astfel de procedură (în funcţie, bineînţeles, de zonă: picioare, mâini, mustaţă, axile, inghinal)? - Costul şedinţelor este strâns legat de suprafaţa tratată, dar şi de localizarea ariei tratate, unde este necesară folosirea cantitativă a impulsului luminos. Spre exemplu, pentru zona mustăţii, preţul variază între 40 şi 50 de euro pe şedinţă. Picioarele costă până la 150 de euro pe şedinţă. Să nu uităm că aceste preţuri pot fi diferite, în funcţie de aparatura folosită, dar şi de cerinţele cabinetelor de specialitate.  

- În ce condiţii apare durerea? - Nu poate fi vorba despre durere, ci despre un disconfort local, unde se concentrează impulsul.

Ana-Maria Cocea