Main menu

header

949 4 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Copiii înseamnă fericirea supremă. Apariția lor în orice familie schimbă totul - aduce bucurie, grijă și iubire fără margini. Dar o sarcină aduce și altceva - în cele nouă luni, corpul femeii se schimbă radical. Iar urmele rămân și după naștere, ceea ce este mai greu de acceptat pentru multe mămici. În loc de haine largi, alături de acceptare și mândrie, o mamă poate recurge la anumite trucuri care să-i îmbunătățească mult aspectul. Experiența altor mame și recomandările lor sunt mai mult decât binevenite.

Loțiune de protecție solară, în fiecare zi

949 4 2Corpul de după naștere nu mai este ce a fost. Iar clișeele sociale, cu norme aproape imposibile, sunt de natură să facă orice proaspătă mămică să dorească să ajungă din nou la formele dinainte de apariția copilașului. Înainte de orice, însă, este de preferat să-și repete că adevărata frumusețe nu stă nici în pielea perfect întinsă, nici în talia de viespe. Apoi poate trece la unele măsuri care vor da roade. Așadar, după naștere, când toate reflexele și reacțiile organismului au revenit la normal, pielea intră în atenție. Regula numărul unu, potrivit mamelor: loțiunea de protecție solară, crucială în fiecare zi, întrucât expunerea la razele nocive UV se petrece pe tot parcursul anului. Neprotejarea pielii poate provoca daune estetice majore și îmbătrânire prematură. De asemenea, mamele recomandă ca produsul să se aplice cu mișcări blânde și să se urmărească acoperirea uniformă.

Retinolul netezește ridurile fine

Mamele care folosesc retinolul de peste un deceniu afirmă că această vitamină liposolubilă stimulează colagenul, crește producția de celule ale pielii și ajută la desfundarea porilor. În general, se aplică puțin produs sub ochi, pe obraji, frunte, gât și piept, având ca efect netezirea ridurilor și liniilor fine. Astfel, în scurt timp chipul mămicilor care au născut recent poate reveni la imaginea dinainte de venirea pe lume a copilului și, în plus, sunt prevenite urmele somnului insuficient și al stărilor emoționale profunde pe care le traversează orice proaspătă mamă. Mai departe, femeile cu experiența revenirii în formă după naștere recomandă folosirea produselor de remodelare corporală. Create special pentru ca pielea să-și revină, să-şi recapete elasticitatea şi fermitatea, acestea pot fi folosite de mămicile care au născut de curând prin masaj energic, de două ori pe zi, cu mişcări circulare şi cu presiune mai mare, urcând spre partea de sus a zonei de tratat, pentru a stimula astfel drenajul limfatic.

Produse premium de îngrijire și exfoliere cu… zaț de cafea!

949 4 3Deși poate exista mai ales în mediul online părerea că a avea o piele îngrijită nu înseamnă neapărat utilizarea de produse scumpe, mamele recomandă investiția în cosmetice premium, întrucât după naștere, pielea are cerințe mai speciale. De asemenea, noile cuceriri ale tehnologiei, cercetările îndelungate și faptul că produsele de calitate au o abordare holistică fac ca o cremă bună pentru ten sau ochi să fie mai mult decât îngrijire, devin o experiență. Pe de altă parte, rețetele naturiste din bătrâni care și-au dovedit eficacitatea generație după generație sunt garanții că pielea își va reveni rapid după naștere. Așadar, mămicile cu experiență recomandă celor care au născut recent ca la intervale regulate să-și exfolieze pielea cu zaț de cafea. Potrivit credințelor de pe vremea bunicii, confirmate de cercetările științifice, cafeaua este excelentă împotriva celulitei. Un astfel de scrub, preparat din zaț de cafea, miere, ulei de cocos și zeamă de lămâie, aplicat de două ori pe săptămână, înlătură eficient celulele moarte și conferă o strălucire specială tuturor tipurilor de piele.

Antioxidanții din legume și fructe fac tenul radiant

949 4 4Este de la sine înțeles că o mamă care alăptează nu poate consuma alcool. Dar și după aceea, alcoolul este de natură să anuleze multe din efectele benefice ale grijii pentru piele, făcând-o ternă și îmbătrânind-o accelerat. Din același tablou al substanțelor care se introduc în corp fac parte, desigur, alimentele. Mamele cu experiență știu ce înseamnă o dietă adecvată pentru revenirea rapidă a pielii la starea dinainte de sarcină. Ca urmare, se recomandă o alimentaţie echilibrată, eventual stabilită împreună cu un medic nutriționist, mai ales dacă după sarcină au rămas mai multe kilograme în plus. Pe lângă faptul că alegerile alimentare potrivite vor contribui semnificativ la o revenire sănătoasă la greutatea anterioară, pielea va reflecta toate vitaminele și mineralele care au fost consumate, printr-un aspect radiant. Mai mult, prezența antioxidanților în majoritatea fructelor și legumelor este de natură să protejeze pielea pe termen lung, menținând-o plină de prospețime. De asemenea, mamele cu experiență recomandă celor care au născut de curând să nu se înfometeze, oricât de mult ar dori să revină la greutatea anterioară, întrucât privarea organismului de hrană poate avea efectul contrar - organismul are tendința de a stoca viitoarele calorii și de a-și încetini funcționarea. În schimb, mamele de copii mici pot apela cu încredere la apa rece, care alimentează mecanismul natural de ardere a grăsimilor. În plus, musculatura bine hidratată își va recăpăta rapid tonusul și forța.

Combinaţi exerciţiile fizice cu atenţia acordată copilului şi totul va fi mult mai uşor şi plăcut

Pentru a ajuta picioarele suprasolicitate în timpul sarcinii să se refacă rapid, acestea se odihnesc timp de cinci minute, de mai multe ori pe zi, într-o poziţie mai ridicată de restul corpului

Exerciţiile fizice întăresc muşchii şi întind pielea

În timpul sarcinii se pot acumula în medie între 11 kilograme şi 15 kilograme, la naştere se pierd în jur de cinci kilograme, iar corpul are nevoie de cinci-șase luni pentru a-şi reveni la greutatea iniţială. Una dintre cele mai bune metode de a reveni în formă fără a afecta aspectul pielii este mișcarea. Este binecunoscut faptul că exercițiile fizice sunt benefice la orice vârstă, mențin musculatura fermă și pielea bine întinsă. Este valabil și pentru femeile care au născut de curând, iar mamele cu experiență recomandă o abordare treptată. Mai exact, se începe cu exerciţii simple, dedicate remodelării şi retonifierii musculaturii perineului. Exercițiile Kegel sunt unele dintre cele mai eficiente, unul dintre acestea fiind următorul: se încordează mușchii pelvieni câteva secunde, după care se lasă să se relaxeze trei secunde. Se repetă mișcarea de zece ori, în două sesiuni zilnic. Ulterior, cu acordul medicului, se poate trece la alergare, înot, pilates (exerciţii ce necesită controlul musculaturii abdominale, simţul echilibrului şi coordonare permanentă a respiraţiei) etc. Oricare ar fi alegerile, durata și intensitatea exercițiilor fizice trebuie să crească treptat, întrucât articulațiile și ligamentele care au trecut prin efortul sarcinii și al nașterii au nevoie de circa o jumătate de an pentru a se reface. Mămicile care au născut prin cezariană pot reveni la exercițiile fizice normale după aproximativ șase săptămâni.