Main menu

header

de Ana Trifan

Dieta cu ciocolată a fost propusă de Sally Ann Voak. Autoarea britanică a scris şi o carte pe această temă şi promite că se pot pierde trei kilograme în două săptămâni dacă îi sunt urmate sfaturile. Mai mult, se pare că la Hollywood s-a iscat o adevărată modă. De altfel, două dintre cele mai frumoase actriţe şi-au luat ciocolata drept aliat în lupta cu kilogramele. După cea de-a doua naştere, Uma Thurman a slăbit 11 kg mâncând doar ciocolată, îngheţată şi budincă. Şi Penelope Cruz îşi menţine formele cu... ciocolată neagră şi cu vin roşu. Când ţine dietă, focoasa brunetă are grijă să consume zilnic multe legume şi carne slabă, dar şi câte 30 g de ciocolată. Cât despre cantitatea de vin, actriţa se rezumă la două pahare pe zi.

Aliment permis, dar cu cumpătare!
În cele mai multe regimuri de slăbire, ciocolata este un aliment interzis, iar persoanele plinuţe obişnuiesc să se uite la acest produs ca la principalul duşman în lupta cu pierderea kilogramelor în plus. Ei bine, britanica susţine că eliminarea completă a ciocolatei dintr-o cură de slăbire este nerealistă şi stresantă. Fiind un aliment interzis, nu ar face decât să crească pofta de a-l consuma! Atunci când cei aflaţi la regim cedează poftei nebune de a mânca acest produs o fac exagerând ca şi cantitate consumată, după care se simt vinovaţi că au avut o asemenea „scăpare” şi sfârşesc prin a abandona definitiv dieta pe care o ţineau.

Şase tipuri de consumatori
Britanica Sally Ann Voak a creat „dieta cu ciocolată”, pentru a-i ajuta pe cei care vor să slăbească să se vindece de dependenţa de ciocolată, dar şi să înveţe să introducă acest dulce în regimul de slăbire, fără a-l compromite. Autoarea i-a împărţit pe dependenţii de ciocolată în şase categorii. Pentru fiecare dintre ele este recomandat un anume regim alimentar şi exerciţii fizice specifice.
Cele şase categorii sunt: pofticioşii ascunşi, care mănâncă ciocolată în secret sau o ascund în locuri ciudate; romanticii - de obicei persoane singure, care folosesc ciocolată ca un substitut pentru afecţiunea fizică şi emoţională; cei care caută alinare şi consumă ciocolată când sunt obosiţi sau stresaţi (acesta este şi tipul de consumator cel mai des întâlnit!); consumatorii de week-end - sfârşitul săptămânii sau o petrecere reprezintă motivul pentru a mânca un baton de ciocolată; dependenţii de zahăr îşi obţin cea mai mare parte a caloriilor zilnice din carbohidraţi şi consumă ciocolată pe post de energizant, atunci când se simt obosiţi; ultima categorie este cea a pofticioaselor, stimulate de perioada dinaintea menstruaţiei.
În prima săptămână, ciocolata este total interzisă pentru toate tipurile de consumatori enumerate mai sus. Acest lucru are ca scop controlarea poftei. Nu vă speriaţi, veţi fi răsplătiţi săptămâna următoare, pentru ambiţia şi voinţa de care aţi dat dovadă!

Pofticioşii ascunşi şi romanticii
Pofticioşii ascunşi vor mânca un mic dejun de 250 de calorii, două mese uşoare de 350 de calorii şi o gustare de 100 de calorii. În săptămâna a doua şi în săptămânile ce vor urma se vor mai adăuga o masă de cel mult 400 de calorii şi o bucată de ciocolată care să nu treacă de 150 de calorii. De asemenea, se poate consuma şi o băutură pe bază de ciocolată de cel mult 200 de calorii pe zi.
Romanticii trebuie să consume acelaşi tip de meniu ca pofticioşii. Din a doua săptămână însă, lor li se va permite o bucată de ciocolată de maximum 300 de calorii o dată la două zile.

Cei obosiţi şi stresaţi
Consumatorii care preferă ciocolata atunci când sunt obosiţi vor avea în prima săptămână un mic dejun de 250 de calorii, două mese uşoare de până la 350 de calorii şi două gustări de câte 50 de calorii. În săptămâna a doua au voie să introducă în meniu ciocolata (200 de calorii zilnic). În următoarele săptămâni vor avea voie doar câte 50 de calorii provenind din ciocolată zilnic.

Consumatorii de week-end
Aceştia vor avea în timpul primei săptămâni un meniu zilnic de aproximativ 1.300 de calorii (mic dejun - 250 de calorii, două mese - 400 de calorii şi două gustări - 100 de calorii). Caloriile consumate în week-end trebuie să ajungă până la 1.600 zilnic. Din a doua săptămână vor avea voie 150 de calorii provenite din ciocolată în fiecare sâmbătă şi duminică. Cantitatea va creşte în săptămânile următoare la 300 de calorii pentru fiecare zi din week-end.

Dependenţii de zahăr
Această categorie va consuma în prima săptămână un mic dejun de 250 de calorii, două mese uşoare de câte 250 de calorii fiecare, o masă principală de 400 de calorii şi o gustare de 100 de calorii. După prima săptămână, la dieta zilnică va fi adăugată ciocolată, care să totalizeze 200 de calorii.

Femeile şi motivele hormonale
Reprezentantele sexului slab sunt sfătuite să înceapă regimul cu două săptămâni înaintea apariţiei menstruaţiei. Planul lor alimentar presupune consumul a cinci mese de câte 200-250 de calorii zilnic, la care se adaugă o gustare de 100 de calorii. Din a doua săptămână pot mânca ciocolată zilnic, dar nu mai mult de o porţie de 100 de calorii.

Sporturi recomandate
Autoarea recomandă anumite exerciţii fizice, în funcţie de tipul de consumator. Cei care se ascund ca să mănânce ciocolată şi cele care mănâncă în perioada dinaintea menstruaţiei sunt sfătuiţi să facă plimbări cu mers rapid timp de 20 de minute, zilnic, dar şi să înoate de câteva ori pe săptămână.
Romanticii şi cei care caută confort în ciocolată vor înota şi vor face yoga.
Consumatorii de week-end vor avea grijă să alerge sau să joace tenis la sfârşit de săptămână.

E de preferat ca în această dietă să alegeţi ciocolata neagră, cu un conţinut mare de cacao, care este şi foarte sănătoasă. Aveţi grijă însă la calorii! Indiferent ce tip de ciocolată alegeţi, trebuie să ştiţi că 100 g din acest produs sar de 500 de calorii!

Argumente

Pro
- Combate frustrarea din perioadele de regim alimentar şi creşte dorinţa de a nu se îndepărta de planul de slăbire;
- E foarte bună pentru cei care trebuie să slăbească, dar nu pot renunţa la ciocolată şi poftesc zilnic la ea;
- Ciocolata neagră este o sursă importantă de antioxidanţi;
- Presupune exerciţii fizice;
- Încurajează consumul de legume.

Contra
- Numărul de calorii permise zilnic este scăzut, mai ales dacă avem de-a face cu persoane active;
- Ar putea apărea înfometarea;
- Unii dintre cei care ţin dieta ar putea simţi că ciocolata, chiar şi în cantităţile permise, le sporeşte pofta de... mai multă ciocolată;
- Nu se aplică celor care nu sunt consumatori de ciocolată!

Nu se depăşesc 1.300 de calorii zilnic!

Meniul celor care urmează această dietă se va compune din legume cu puţine calorii (varză, ardei, spanac, roşii, castraveţi etc.), dar şi carne de pui şi peşte, ouă. Se poate consuma şi lapte degresat, iar cafeaua va fi înlocuită cu ceaiuri din plante. Nu uitaţi să luaţi vitamine şi minerale! Persoana care ţine dieta trebuie să combine în aşa fel alimentele, încât să totalizeze 1.000-1.200 de calorii pe zi în prima săptămână şi 1.200-1.300 de calorii pe zi în cea de-a doua săptămână. Bărbaţii vor consuma cu până la 300 de calorii mai mult.