Main menu

header

de Ana Trifan

Când pielea dumneavoastră este uscată, palidă şi obosită, o şedinţă de tratament la abur vă redă strălucirea şi sănătatea prin puterea exercitată de căldura umedă. Aceasta hidratează pielea, accelerează circulaţia sângelui şi oxigenează tenul. De asemenea, asigură o curăţare eficientă.

Porii nu se deschid
Curăţarea nu se realizează, pentru că aburul deschide porii. „Este o greşeală foarte des întâlnită. Porii nu se deschid şi se închid - rămân la aceeaşi dimensiune. Baia de abur îndepărtează celulele moarte şi catifelează pielea, iar porii se desfundă în acest fel şi par mai puţin proeminenţi”, potrivit Barbarei Close, fondatoarea „New York’s Naturopathica Spa” şi autoarea cărţii „Piele curată: principiile de bază ale frumuseţii organice”.

Se folosesc levănţică, gălbenele şi esenţe
Levănţică uscată, flori de gălbenele şi ulei esenţial de năpraznic sau de trandafir - acestea sunt ingredientele ce vă vor tonifia şi vor aduce strălucire pielii, iar parfumul lor plăcut vă va relaxa simţurile, potrivit specialistei. Avantajul băii cu abur pentru ten făcută acasă este că puteţi adapta ingredientele în funcţie de nevoile şi de caracteristicile pielii dumneavoastră.

Adăugaţi rozmarin sau pătrunjel
Puteţi adăuga la infuzia de plante muşeţel, pentru a calma tenul iritat, rozmarin proaspăt, ca să trataţi pielea grasă, ori pătrunjel proaspăt, dacă aveţi acnee. Dacă tenul este foarte inflamat sau prezintă răni nu este indicat să faceţi baia cu aburi, pentru că simptomele s-ar putea agrava. Aveţi nevoie de următoarele cantităţi de ingrediente naturale: o jumătate de ceaşcă de levănţică uscată, o jumătate de ceaşcă de flori uscate de gălbenele, patru-cinci picături de ulei esenţial de năpraznic (puteţi folosi şi ulei de trandafir sau geraniu).

Urmaţi cinci etape!
1. Adăugaţi levănţica şi gălbenelele (plus orice plante aţi mai ales) într-un vas încăpător. Turnaţi peste ele o jumătate de litru de apă clocotită. Lăsaţi zece minute şi apoi strecuraţi lichidul obţinut;
2. Puneţi două căni cu apă clocotită într-un lighean şi adăugaţi infuzia preparată, apoi picăturile de ulei esenţial. Apropiaţi-vă un scaun, astfel încât să vă permită să staţi aproape (cam la 20 cm), deasupra ligheanului;
3. Înfăşuraţi-vă umerii şi capul cu un prosop mare, astfel încât să formaţi un fel de „cort” deasupra ligheanului. Staţi cu faţa şi cu gâtul în aburi timp de trei până la cinci minute. Dacă „baia” se răceşte, mai adăugaţi puţină apă clocotită, ca să fiţi sigure că veţi beneficia de destul abur;
4. După baia de abur spălaţi faţa cu apă călduţă şi uscaţi-vă, atingându-vă uşor cu un prosop pufos, de bumbac;
5. Toate tipurile de ten, şi în special cele mature, se pot bucura de mai multă hidratare şi catifelare dacă după baia de abur faceţi un masaj facial şi pe gât cu câteva picături dintr-un ulei uşor (de avocado, de exemplu). Masaţi-vă pomeţii, obrajii, fruntea, bărbia şi gâtul cu mişcări circulare, descriind cercuri mici cu vârful degetelor.