Main menu

header

de Cristina Tache

Numeroase antiperspirante de pe piaţă conţin săruri, cloruri şi clorhidraţi de aluminiu, substanţe ce ne pun în pericol sănătatea, specialiştii susţinând chiar că sunt responsabile de apariţia anumitor tipuri de cancer. Există însă un deodorant natural, care poate înlocui produsele din comerţ. Piatra de alaun este o sare ce se găseşte sub formă de cristal translucid, alb şi inodor în minele din Siria, Egipt şi Grecia. Ea este comercializată sub formă de piatră brută sau tăiată şi şlefuită şi poate fi folosită ca deodorant sau after-shave, având numeroase proprietăţi benefice pentru piele.

Inhibă transpiraţia şi micşorează porii
Piatra de alaun se aplică pe pielea umedă după duş sau ras. Trebuie uscată după fiecare folosire şi ferită de aer, pentru a evita deteriorarea ei. Îi puteţi da orice parfum doriţi dacă o înmuiaţi într-o apă florală. Cu ajutorul ei pot fi tratate afecţiuni ale feţei, axilelor, mâinilor, picioarelor şi chiar gurii (clătiţi, nu înghiţiţi!), deoarece este antiseptică şi inhibă dezvoltarea bacteriilor şi a mirosurilor urâte. Folosind această rocă veţi scăpa şi de petele albe de pe haine, care rămân în urma aplicării unui antiperspirant normal. De asemenea, are proprietăţi astringente, strângând porii şi reducând transpiraţia, fără să o blocheze. Este potrivită şi pentru pielea sensibilă, deoarece prezintă un risc alergic foarte redus. Folosită ca after-shave, piatra de alaun hidratează pielea şi previne creşterea firelor de păr sub piele. De altfel, poate fi utilizată şi în cazul micilor tăieturi, oprind sângerarea. De asemenea, ea constituie un tratament eficient pentru acnee, dar şi pentru probleme bucalo-dentare (afte, gingivite).

Aluminiul conţinut nu prezintă pericol
Piatra de alaun are în componenţă şi aluminiu, însă acesta este inofensiv, deoarece oxizii şi hidroxizii pe care îi eliberează la contactul cu pielea nu pătrund în epidermă, nefiind solubili. Riscul de toxicitate al acestei roci este extrem de scăzut, mai ales în raport cu alte surse de contaminare cu aluminiu, precum alimentaţia sau aerul. Pe piaţă se găseşte şi o piatră de alaun sintetic, fabricată de industria chimică, ce poate fi recunoscută după menţiunea „Ammonium Alaun” de pe etichetă. Pe cea naturală se indică „Potasium Alaun”.

Pont! O bucată de piatră de alaun poate fi folosită câţiva ani dacă este păstrată în condiţii potrivite