Main menu

header

de Elena Nedelcu

Cedrul este un copac considerat sacru, cu numeroase puteri tămăduitoare, fiind şi un simbol al măreţiei în Sfânta Scriptură. Utilizat încă din Antichitate pentru tratarea unor boli sau pentru prepararea unor loţiuni pentru îngrijirea tenului şi a părului, în prezent, cedrul reprezintă un semn al sănătăţii, forţei, stabilităţii şi longevităţii. Uleiul esenţial de cedru este unul dintre cele mai vechi produse de aromaterapie, cu calităţi antiseptice, tonice şi astringente, iar pentru uz intern are proprietăţi diuretice şi expectorante.

Controlează secreţiile de sebum
Cauza principală pentru apariţia acneelor este sensibilitatea foarte ridicată la nivelul hormonului sexual testosteron, ce produce cantităţi mari de substanţă grasă secretată de glandele sebacee. Pentru a scăpa de aceste probleme adolescentine, trataţi-vă tenul cu ulei esenţial de cedru. Acesta este un remediu sigur şi rapid împotriva acneei, în principal pentru că reglează secreţiile de sebum, dar şi pentru că acţionează ca un antiseptic, dezinfectând zona cu probleme şi eliminând infecţiile locale.
Pentru un efect cât mai rapid şi de durată aplicaţi esenţa de cedru direct pe ten, diluată cu puţină apă, pentru a nu vă produce iritaţii. Mai puteţi încerca şi combinată cu ulei de boabe de ienupăr. Într-o jumătate de cană cu apă puneţi patru picături de ulei de cedru şi două cu ulei de ienupăr şi tamponaţi-vă zona afectată din două în două ore. Un alt secret în cosmetică al uleiului de cedru este faptul că redă pielii frumuseţea naturală şi fermitatea.

Reduce spasmele şi elimină reziduurile
O altă întrebuinţare benefică a uleiului de cedru este pentru reducerea spasmelor de orice natură, de la cele musculare sau respiratorii şi până la spasmele nervoase, intestinale sau cardiovasculare. Mai mult, acţionează precum un tonic al musculaturii şi ţesuturilor şi poate fi folosit în şedinţele de aromaterapie, pentru o relaxare completă.
Ca uz intern, esenţa este un bun diuretic. Este recomandată în special ca remediu pentru persoanele cu un surplus mare de greutate, pentru persoanele hipertensive sau pentru cele care au afecţiuni urinare. Datorită acestei proprietăţi este şi un bun detoxificant, ajutând la îmbunătăţirea funcţionării rinichilor şi stimulează eliminarea reziduurilor. Este utilă şi în tratarea cistitelor dacă vă masaţi local sau puneţi câteva picături în cada de baie.

Remediu la răceală şi gripă

Uleiul de cedru este un remediu perfect şi pentru răceala şi gripa căpătate pe perioada iernii şi nu numai. Dacă v-aţi pricopsit şi cu o tuse productivă, datorită proprietăţilor expectorante, uleiul vă va scăpa de ea. Iar dacă nu puteţi dormi, acesta are şi calităţi sedative şi relaxante.
Aplicarea uleiului de cedru sub formă de comprese sau masaj poate calma durerile în caz de reumatism sau artrită. Pentru masaj amestecaţi 15 picături în 100 ml de ulei de măsline.
În ceea ce priveşte modul de administrare terapeutică a uleiului de cedru, acesta se face după cum urmează: o linguriţă cu jumătate de oră înainte de masă, de două-trei ori pe zi, într-o cură de două-trei luni pentru întreţinere, iar ca tratament, timp de câteva zile.
Tratamentul cu acest ulei s-a dovedit a fi eficient şi în cazurile de gastrită şi de ulcer.