Main menu

header

de Elena Nedelcu

Tratamentele cosmetice costisitoare nu oferă întotdeauna rezultatele scontate şi, de cele mai multe ori, mai devreme sau mai târziu, vă veţi da seama că aţi aruncat banii pe fereastră şi că v-aţi pierdut timpul inutil. O soluţie la îndemâna oricui sunt reţetele vechi ale bunicilor, care oferă rezultate imediate şi garantate, fără prea mult efort şi mai ales fără să vă intoxicaţi cu substanţe chimice.

Ceaiul de albăstrele înlătură cearcănele
Fructele şi legumele sunt ideale pentru a face combinaţii eficiente pentru piele. De exemplu, ce credeţi că făceau femeile în perioada interbelică pentru a scăpa de cearcăne? În niciun caz nu le ascundeau cu fond de ten, ci le tratau în mod natural. Cearcănele apar în caz de oboseală, stres sau insomnie şi sunt determinate de slaba circulaţie a sângelui în zonele unde pielea este foarte subţire. Reţeta bunicii recomandă pliculeţele de ceai de albăstrele, infuzate, răcite şi aplicate pe fiecare ochi închis. Rămâneţi în poziţie culcată timp de un sfert de oră, apoi luaţi de pe ochi pliculeţele. Efectul se observă imediat.
Mai puteţi încerca amestecul realizat din suc de lămâie cu suc de roşii. Aplicaţi exact pe cearcăne, evitând ochii (este astringent şi cauzează dureri) şi lăsaţi să acţioneze 15-30 de minute. Pentru o hidratare intensă folosiţi ulei de cocos, masând uşor timp de două-trei minute, până intră în piele.

Urzicile vă închid porii
Sigur v-aţi confruntat cel puţin o dată în viaţă cu problema porilor deschişi. Aţi încercat să vă demachiaţi corect, să vă tonificaţi sau să vă hidrataţi şi tot degeaba. Acum este timpul să acordaţi atenţie şi reţetelor naturale ale bunicii, care vă va sfătui să opăriţi câteva frunze de urzici tinere, să adăugaţi patru picături de esenţă de trandafir peste ele şi să lăsaţi să se răcească. Apoi faceţi o pastă şi aplicaţi-o direct pe faţă, evitând ochii şi buzele. Lăsaţi să acţioneze timp de zece minute şi clătiţi cu apă călduţă.
O altă reţetă foarte eficientă este şi următoarea: amestecaţi 50 g de pulbere de migdale cu puţină apă şi cu o jumătate de iaurt simplu. Luaţi 100 g de salvie şi faceţi infuzie timp de zece minute în 500 ml de apă şi lăsaţi să se răcească. După ce aţi filtrat, amestecaţi compoziţiile şi aplicaţi această mască de două ori pe săptămână.
Cea de-a treia reţetă presupune aplicarea unei măşti realizate dintr-o roşie, un castravete şi o lămâie. Pentru a se omogeniza cât mai bine trebuie să le daţi pe răzătoarea mică. Faceţi o infuzie din flori de soc, lăsaţi zece minute, scoateţi florile şi adăugaţi-le peste mixtura obţinută anterior. Ţineţi totul timp de trei zile într-un loc răcoros şi ventilat, apoi aplicaţi pe faţă. Masca trebuie lăsată să acţioneze 20 de minute, după aceea se îndepărtează cu apă călduţă. Repetaţi de trei ori pe săptămână.

Usturoiul elimină iritaţiile
O problemă cauzată de porii dilataţi este şi apariţia coşurilor. Pentru a trata micile bubiţe care se formează pe faţă aveţi nevoie de 100 g frunze de salvie. Puneţi-le la fiert în 500 ml apă pentru 15 minute, până când lichidul se reduce. Mai ţineţi la infuzat încă zece minute, şi apoi filtraţi şi lăsaţi să se răcească. Aplicaţi pe zonele cu probleme, folosindu-vă de o dischetă demachiantă şi nu clătiţi.
Usturoiul este un ingredient delicios în reţetele culinare, dar poate fi folositor şi în reţetele cosmetice. Îl puteţi transforma într-un tratament eficient împotriva acneei şi a iritaţiilor supărătoare. Preparaţi o pastă dintr-un căţel de usturoi şi aplicaţi-o pe zona afectată. Aşteptaţi câteva minute să acţioneze, până începeţi să simţiţi că vă strânge faţa, şi îndepărtaţi-o cu apă călduţă. Datorită proprietăţilor astringente şi dezinfectante, această mască elimină rapid infecţiile pielii. Repetaţi procedura de mai multe ori pe săptămână, pentru rezultate optime.

Roşeaţa, tratată cu flori de violetă

Dacă vreţi ca roşeaţa pielii să nu vă mai dea bătăi de cap, fierbeţi timp de 15 minute 30 g de flori de violetă într-un litru de apă. Lăsaţi compoziţia să se infuzeze timp de 15 minute, apoi filtraţi. Pentru un rezultat garantat faceţi o cură de zece zile, prin masaj, cu această compoziţie în zonele afectate, dimineaţa şi seara.
Încercaţi şi o pastă realizată din mărul-lupului, tătăneasă şi gălbenele. Puneţi o cană cu apă la încălzit şi adăugaţi treptat plantele. Când ceaiul este gata, scoateţi plantele, pisaţi-le şi aplicaţi-le pe faţă pentru o jumătate de oră. Atenţie! Nu vă spălaţi pe faţă după ce aţi aplicat această mască şi nici nu încercaţi să beţi ceaiul, deoarece este amar şi toxic.