Main menu

header

de Elena Nedelcu

Interesul şi, implicit, consumul de ceai verde au crescut radical în ultimii ani, în mare parte datorită conţinutului de antioxidanţi şi a efectului acestora asupra organismului. Acest sortiment este omniprezent în tratatele pentru frumuseţe şi sănătate, fiind excelent pentru întreţinerea pielii, prevenirea diferitelor tipuri de cancer şi un foarte bun înlocuitor al cafelei.

Curăţă şi catifelează
Înzestrat cu o aromă deosebită şi cu o multitudine de beneficii, ceaiul verde este recomandat tuturor, fără excepţie. Aproape orice medic sau nutriţionist îşi sfătuieşte pacientul să consume o cană cu ceai verde de calitate pe zi. Pe lângă efectele curative, acesta mai dispune şi de efecte de ordin cosmetic, ajutând orice femeie în lupta cu nemiloasele riduri. Principalul beneficiu asupra pielii este că o face să arate mai tânără decât este în realitate şi mai sănătoasă. Antioxidanţii prezenţi în ceai încetinesc procesul de îmbătrânire, repară ridurile, o apără de radiaţiile nocive, o curăţă şi o catifelează. Acest ceai luptă şi cu acţiunea radicalilor liberi. Astfel, catechinele şi polifenolii, substanţe prezente în ceaiul verde, ajută la combaterea daunelor cauzate de radicalii liberi asupra organismului. Aceştia sunt produşi în organism din cauza poluării, a fumului de ţigară, a gazelor de eşapament, a noxelor sau a ultravioletelor, dar şi a stresului şi stărilor emoţionale negative. În concluzie, pentru o piele radioasă, tânără şi frumoasă, dar şi pentru ca dumneavoastră să vă simţiţi perfect, savuraţi zilnic o ceaşcă sau două cu ceai verde.

Blochează apariţia tumorilor
Conform studiilor efectuate în ultimii ani, unul dintre cele mai importante beneficii ale ceaiului verde asupra pielii este micşorarea şanselor de apariţie a cancerului, deoarece enzimele care pot cauza apariţia bolii sunt astfel blocate. Leziunile uşoare, care nu necesită intervenţie medicală, pot fi vindecate cu infuzie de ceai verde. Acelaşi tratament îl puteţi aplica şi pentru rozacee sau alte afecţiuni ale pielii. Reţeta este simplă. Trebuie doar să tamponaţi zona respectivă cu infuzie de ceai verde de mai multe ori pe zi, pentru a obţine un efect liniştitor.

Vindecă acneea
O altă problemă pe care o puteţi rezolva la fel de simplu este acneea. O cană cu ceai verde pe zi vă ajută şi în această situaţie, deoarece are proprietăţi antibacteriene, reglează activitatea hormonală, reduce inflamaţia şi elimină toxinele. Un studiu realizat în 2009 a demonstrat efectele benefice ale ceaiului verde prezent în compoziţia unor loţiuni antiacneice. Dacă aplicaţi de două ori pe zi, timp de şase săptămâni, o cremă care are un conţinut de 2% ceai verde reduceţi numărul de coşuri. O astfel de loţiune, cu efect de combatere a acneei şi de calmare a pielii, bazată în totalitate pe ceaiul verde, o puteţi realiza acasă, cu minimum de efort. Aveţi nevoie de o mână cu ceai verde frunze, o cană şi apă minerală. Puneţi frunzele în cană şi turnaţi apă peste ele, până la jumătatea cănii. Lăsaţi să acţioneze, la temperatura camerei, cel puţin o oră, ulterior strecuraţi şi spălaţi-vă tenul cu acest lichid. Deoarece se oxidează foarte repede este recomandat să vă preparaţi loţiunea zilnic, astfel încât să beneficiaţi din plin de efectele antioxidante şi antiinflamatoare.

Alegeţi un sortiment la kilogram

Oferta de ceai verde de pe piaţă este foarte variată. Acesta se vinde la pliculeţe sau vrac, simplu sau aromat, singur sau în combinaţie cu alte plante cu efect antioxidant. Pentru a cumpăra cel mai bun sortiment optaţi pentru un producător cunoscut sau alegeţi un ceai care se vinde la kilogram, în magazinele de profil. Acesta este proaspăt, aromat şi de calitate. Fiţi atenţi la culoarea frunzelor şi la miros! Dacă este de calitate superioară trebuie să aibă o culoare verde, intensă, uniformă şi să nu conţină frunze maronii sau prea uscate, iar mirosul să fie asemănător cu cel al ierbii uscate. Acasă se păstrează în cutiuţe închise ermetic, borcane sau în pliculeţe ţinute la loc uscat.

Important! Pentru preparat folosiţi apă la 70°C, deoarece dacă este clocotită distruge aroma, rezultând o licoare cu gust amar. Frunzele necesită o infuzare de exact trei minute, apoi fiertura trebuie strecurată. Se poate îndulci cu miere, aceasta nealterând aroma deosebită.