Main menu

header

de Ana Trifan

- Este considerat „alimentul” complet şi ideal pentru hidratarea scalpului

Hibiscusul este una dintre plantele des întâlnite în India, folosită în medicina tradiţională ayurveda. Încă din cele mai vechi timpuri a avut nu numai un rol medical, ci şi unul cosmetic. De mii de ani, femeile din această parte a lumii, renumite pentru podoaba lor capilară, au folosit florile acestei plante atât pentru a-şi împodobi părul, în cadrul unor ritualuri, dar şi pentru a-l trata, astfel încât să se bucure de un scalp sănătos.

Soluţie antimătreaţă
Frunzele şi florile de hibiscus sunt cele care conţin proprietăţi benefice, ce vă vor ajuta să scăpaţi de mătreaţă şi să împiedicaţi căderea părului.
Atât în India, cât şi în China, florile şi frunzele uscate de hibiscus sunt amestecate cu uleiuri şi sunt aplicate apoi pe scalp, ca tratament regulat pentru înfrumuseţarea părului. De asemenea, se obişnuieşte ca sucul de flori de hibiscus să fie adăugat în vopselele naturale, cum ar fi henna. Motivul pentru care planta are o asemenea popularitate este acela că poate controla o serie întreagă de probleme legate de podoaba capilară.

Îndepărtază impresia de „gras”
Hibiscusul are un efect calmant şi răcoritor asupra scalpului. Pe vremuri, era folosit şi în cazurile de febră mare, pentru a reduce temperatura. Calităţile hibiscusului îl fac ideal pentru a vindeca mâncărimile scalpului şi a săpa de mătreaţă. Acţionează cu succes în special în problemele care ţin de glandele seboreice şi de păr, datorită proprietăţilor sale astringente, care ajută la reducerea secreţiei glandelor care fac ca scalpul şi părul să fie uleioase (să se îngraşe) în exces. Hibiscusul ajută şi la „desfundarea” porilor blocaţi, îmbunătăţind sănătatea şi aspectul general al părului. De asemenea, reduce roşeaţa, inflamaţiile şi mâncărimile scalpului.

Stimulează eliminarea toxinelor
Planta are şi calitatea de a elimina toxinele din pielea capului. De asemenea, stimulează circulaţia sângelui în zona scalpului şi suplimentează lipsa nutrienţilor esenţiali din firul de păr. Are şi excelente proprietăţi tonice şi este de ajutor în combaterea problemelor cauzate de poluare. Chimicalele din aer pot avea efecte iritante şi nu numai că vor deregla echilibrul părului şi al scalpului, dar vor cauza şi diverse erupţii şi iritaţii. Pentru că sunteţi expuşi aproape zilnic acestor poluanţi, e bine să folosiţi plante precum hibiscusul, pentru a le neutraliza efectele dăunătoare.

Îşi face efectul în zece minute

Puteţi folosi hibiscusul atât în infuzii calde, cât şi reci, pentru a vă ajuta părul. Pentru a prepara o astfel de infuzie puneţi o mână cu flori şi frunze uscate ori cinci-şase pliculeţe de ceai din această plantă la doi litri de apă clocotită. Acoperiţi şi lăsaţi 10-12 ore, apoi strecuraţi. Dacă preferaţi ca infuzia să fie caldă, reîncălziţi-o uşor, dar fără a da în fiert. Turnaţi pe păr după ce l-aţi spălat, i-aţi aplicat balsam şi l-aţi clătit. Staţi zece minute cu infuzia pe păr, apoi clătiţi din nou. Dacă aveţi probleme cu scalpul puteţi face o infuzie şi mai concentrată (aceeaşi cantitate de plantă, dar la o cană cu apă). Cu aceasta veţi tampona pielea capului, ajutându-vă de o bucată de vată sau de un tifon.

De reţinut! Hibiscusul poate fi găsit în comerţ şi în componenţa unor şampoane, balsamuri, măşti de păr, în combinaţii cu henna sau în tratamente pentru stoparea căderii părului şi stimularea circulaţiei la nivelul scalpului.