Main menu

header

20-09-1de Gabriela Niculescu

Acneea este una dintre afecţiunile care dau bătăi de cap nu doar tinerilor, ci şi persoanelor trecute de vârsta adolescenţei. Stresul şi dereglările hormonale reprezintă doar câţiva factori care duc la apariţia acneei şi, ulterior, a cicatricelor şi petelor postacneice. Pentru a înţelege cum trebuie tratat tenul cu această afecţiune frecvent întâlnită şi cum se pot „repara” sau reduce semnele inestetice pe care acneea le lasă în urma ei, am apelat la ajutorul Luminiţei Marinescu (foto), medic primar dermatolog la Esthera Medical Center.

„Pielea răspunde prin inflamaţie şi descuamare”
- Cum apare acneea, această afecţiune frecvent întâlnită a tenului?
- Glandele de grăsime de la rădăcina firului de păr sunt stimulate de hormonii de stres produşi de suprarenale, de corticala ovarului polichistic sau de stimularea neuropsihică, neurovegetativă a hipofizei. Aceste mici punguţe de grăsime pot avea receptori cu activitate mai mare pentru hormonii de stres şi chiar dacă aceştia sunt normali în sânge şi analizele sunt bune, glanda poate fi mai sensibilă la acţiunea lor prin afinitatea mai mare la ei, şi atunci secreţia sebacee este crescută. Putem spune că stresul predispune la acnee. Această secreţie sebacee este grăsimea care se întinde ca un film în zonele unde sunt mai multe glande sebacee: pe faţă, pe piept, pe spate, pe pielea capului, uneori la subraţ, alteori în zona inghinală. Sunt anumite zone cu mai multe glande de grăsime. În această grăsime se dezvoltă în exces aşa-numita floră ipofilă, nişte microbi care trăiesc, pe de-o parte, descompunând grăsimea, iar, pe de alta, la baza firului de păr, jos, în punguţă, unde nu există oxigen. De asemenea, în filmul de grăsime abundentă de pe suprafaţa pielii mai există şi germeni de tipul stafilococului alb. Existând această abundenţă de grăsime şi microbi care trăiesc foarte bine în ea, pielea constată că aceste prezenţe reprezintă un lucru anormal, sesizează că se întâmplă ceva străin pe suprafaţa ei şi felul în care ştie să răspundă este inflamaţia şi descuamarea. Inflamaţia înseamnă aducerea de către imunitate a unor celule care încearcă să distrugă microbul, dar procesul nu este atât de eficient, încât să blocheze doar înmulţirea lui şi în locul acela se distrug şi zone de piele adiacente, astfel apărând puroiul. Procesul se petrece întâi în punguţă, care se poate rupe în interiorul pielii, inflamaţia ducându-se mai jos, apărând astfel nodulii, coşurile care conţin puroi. Aşa începe acneea.

- Cum se poate trata?
- Prima metodă de tratare a acneei este calea blocării stimulării micii glande de grăsime de la rădăcina firului de păr. Dacă nu putem acţiona pe punguţa în care începe procesul de formare a acneei, o putem face cu antibiotice, care să scadă constant microbii de pe piele. Glanda sebacee continuă să-şi facă treaba, dar noi controlăm microbii de pe suprafaţa pielii cu diverse procedee: cu antibiotice în creme, în soluţii sau uneori chiar cu cantităţi mici de antibiotic care se iau o perioadă mai lungă. Aceasta este o altă variantă, dar nu ideală, deoarece există discuţia că antibioticele luate o lungă perioadă pot dezvolta rezistenţă microbială. Lucru discutabil, dar poate fi o realitate. Există multe tipuri de tratamente pentru acnee, raportat la fiecare pacient în parte. Tratamentul depinde şi de tipul de ten, de cât de severă este acneea, ce vârstă are persoana, ce interese are, dacă e fată sau băiat, dacă e vară sau e iarnă. Câţi pacienţi sunt, atâtea moduri de tratament se găsesc.

„Vara nu se folosesc tratamente cu lasere”
- Cum se pot scoate petele sau cicatricele de pe ten?
- Depinde cum este pata. Dacă este una postacnee, depigmentantă, apărută după sarcină sau în urma folosirii metodelor contraceptive, se poate scoate cu produse depigmentante seara, iar dimineaţa se foloseşte, obligatoriu, fotoprotecţie. Altfel, este în zadar acţiunea făcută seara. Mai sunt pete din naştere, care se pot scoate cu laser sau chirurgical. Nu punem cremă depigmentantă pe orice fel de pată. Petele roşii, de exemplu, se tratează cu diverse tipuri de metode cu laser sau chirurgicale. Cele albe, cum este vitiligo, se remediază diferit, fie cu lumină ultravioletă, fie cu substanţe care fotosensibilizează, care atrag lumina în locul respectiv. Cicatricele se tratează, de asemenea, în funcţie de localizare, de mărime, de vechime, cu excizia chirurgicală, cu diverse tipuri de lasere - cu lumină fracţionată în special, care fragmentează lumina în coloane foarte subţiri, ce pătrund în interiorul pielii, şi în momentul în care se face reparaţia, pielea se strânge în jurul cicatricei. Vara nu se folosesc tratamente cu lasere. Peelingurile pot să trateze uneori cicatricele, de asemenea, există un aparat numit dermaroler - ce arată ca o perie rotundă de păr, are foarte multe ace minuscule - care se trece pe piele şi face sute de înţepături pe un centimetru, iar în momentul vindecării, cicatricea se strânge. Nu este un procedeu foarte dureros, cum se crede, deoarece acele sunt foarte fine.

- La ce trebuie să fim atente într-un salon de cosmetică?
- O greşeală frecventă este scoaterea punctelor negre cu degetele. Se rupe glanda sebacee sub presiune, creşte inflamaţia care se duce dedesubtul ei şi se transmite la alt fir de păr, astfel apărând puroiul. Uneori nu se întâmplă nimic, dar dacă există inflamaţie, n-ai voie să le scoţi aşa. Există aparate speciale care scot punctele negre, numite tircomedoane, însă nu toate saloanele au aşa ceva.

Pudra pulbere nu este recomandată

- Cum se îngrijeşte tenul acneic?
- Seara se curăţă faţa cu o spumă sau cu un gel antiseptic, pentru tenul acneic. Sunt câteva firme franţuzeşti care au produse bune, dar există echivalentul lor şi la cele româneşti. Dimineaţa se foloseşte cremă sau emulsie matifiantă - vara, cu factor de protecţie solară 20-50 - brunetelor le este recomandată cea cu SPF 50, pielea lor fiind uşor de hiperpigmentată. Atunci când folosiţi mai multe produse pentru tenul acneic, aveţi grijă ca niciunul să nu fie brutal. Dacă utilizaţi seara spumă antiseptică, dimineaţa folosiţi un produs blând pentru demachiere, nu tot un produs antiacneic, pentru a se putea reechilibra pielea. Pentru machiaj este bun fondul de ten cu pudră, fluid, special pentru acnee. Nu se recomandă pudra pulbere.

„Peelingurile pot să trateze uneori cicatricele, de asemenea, există un aparat numit dermaroler care se trece pe piele şi face sute de înţepături pe un centimetru, iar în momentul vindecării, cicatricea se strânge. Nu este un procedeu foarte dureros, cum se crede, deoarece acele sunt foarte fine“ (Luminiţa Marinescu)