Main menu

header

de Cristina Cristache

Tenul poate suferi o mulţime de modificări, de la neplăcutul exces de sebum până la pete şi riduri greu de ascuns. Pentru toate aceste probleme puteţi utiliza însă câteva reţete pe bază de morcov, ce vă vor face să daţi uitării imperfecţiunile.

Curăţă epiderma
Una dintre marile probleme ale adolescenţilor o reprezintă hipersecreţia glandelor sebacee. Pe lângă aspectul neplăcut creat de stratul uleios ce acoperă tenul, excesul de sebum duce la apariţia diferitelor afecţiuni şi infecţii ale epidermei, cum ar fi acneea sau punctele albe şi negre, asta ca să nu mai vorbim despre faptul că, în asemenea condiţii, faţa reţine o mulţime de particule de praf şi murdărie din mediul înconjurător. Ei bine, pentru cei care suferă de această problemă se recomandă aplicarea de suc proaspăt de morcov pe faţă. Acesta se lasă să acţioneze asupra pielii timp de 15 minute, după care se spală cu apă minerală. Aceasta este o mască ce poate fi folosită şi ca tratament detoxificant pentru tenul uscat.

Acţionează împotriva ridurilor
O dată cu înaintarea în vârstă, celulele se divid mai lent, iar stratul intern, denumit derm, începe să se subţieze. Rezultatul: apariţia de linii inestetice, greu de mascat, localizate în jurul ochilor, gurii, pe frunte sau pe gât. Pentru a le diminua puteţi folosi un amestec din două polonice cu suc de morcov, o linguriţă cu miere lichidă şi o lingură cu ulei de grâu încolţit. Toate acestea se amestecă şi se aplică pe faţă. Se lasă un sfert de oră, apoi se clăteşte. Rezultatele devin vizibile după doar câteva şedinţe.

Vitaminizează şi hidratează
Pielea crăpată poate fi semn al unei micoze uşoare dacă este însoţită de mâncărimi sau dureri, moment în care trebuie să mergeţi la un medic dermatolog. Însă, de cele mai multe ori, aceasta este cauzată de lipsa unei hidratări atât la interior, cât şi la exterior. În mod normal, leziunile apar în zona tălpilor şi a călcâielor, însă acestea pot fi prezente şi în palme, genunchi sau coate. Pentru a o ajuta să se vindece se fierb câteva frunze proaspete de morcov în 400 ml apă. După ce dă în clocot se reduce focul cu o treime şi se mai lasă să fiarbă zece minute. Se strecoară. Se foloseşte acest decoct aplicându-l pe porţiunile afectate cu ajutorul unei bucăţi de tifon sau de vată, de mai multe ori pe zi.

Mască pentru arsuri solare
Arsurile apar în momentul în care pigmentul protector al pielii, numit melanină, este incapabil să facă faţă expunerii excesive la soare. În acest caz, precum şi în cel al distrugerii mecanice, este bine să se evite expunerea la soare în următoarele trei-patru zile de la producerea arsurii, spargerea băşicilor şi cojirea pielii. Remediul pe bază de morcov constă în prepararea unei paste, obţinută prin utilizarea unei răzători fine. Se aplică pe arsură un strat subţire de ulei de măsline, apoi de pastă, se bandajează cu un tifon şi se lasă să acţioneze aproximativ o oră.
În cazul asocierii arsurii cu insolaţia, morcovii curăţaţi se dau pe răzătoare, se amestecă bine cu două linguriţe cu iaurt şi se aplică pe zonele afectate. Se lasă 20 de minute, după care se clăteşte cu multă apă, dacă se poate cu apă necalcaroasă.

Adjuvant în infecţii dermatologice

Neplăcutele şi dizgraţioasele furuncule, rănile dureroase şi adânci provocate de ulcerul varicos sau pecinginea, o boală infecţioasă şi contagioasă a pielii, cauzată de o ciupercă, pot fi şi ele combătute cu ajutorul morcovului. Tratamentul constă în aplicarea de cataplasme cu frunze proaspete, strivite, sau cu morcov ras, de două ori pe zi.

Pont! Cataplasmele cu morcov ras, menţinute timp de 30 de minute pe piele, sunt utile şi la ameliorarea dermatitei ulceroase şi a eczemei.