Main menu

header

de Elena Şerban

Femeile folosesc o mulţime de produse pentru îngrijirea tenului, dintre care majoritatea dau roade. Însă, din păcate, în ciuda eforturilor depuse, o problemă mare rămâne: punctele negre. Acestea apar, de cele mai multe ori, din cauza unei igiene deficitare a tenului, dar şi a impurităţilor sau a poluării din aer. Ele trebuie îndepărtate rapid, deoarece pot strica aspectul plăcut al feţei. Unul dintre leacurile care făceau furori în urmă cu câţiva ani era curăţarea intensă a zonei afectate cu alcool, însă acesta nu trebuie luat în seamă. Dacă veţi proceda astfel nu faceţi decât să acceleraţi formarea punctelor negre. Vă prezentăm câteva remedii naturiste uşor de realizat.

Amestec de argilă şi migdale
Pregătiţi o cană cu apă fiartă. Amestecaţi 20 g glicerină cu 10 g argilă şi 40 g pudră de migdale. Adăugaţi apă fierbinte până când amestecul capătă consistenţa unei paste groase. Întindeţi-o pe zona în care punctele negre încep să îşi facă de cap, lăsaţi-o să acţioneze timp de zece minute, apoi îndepărtaţi-o cu apă călduţă.

Preparaţi o soluţie din bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este o substanţă deosebit de eficientă în combaterea punctelor negre. Amestecaţi zece linguriţe cu bicarbonat şi 500 ml apă fiartă. După ce soluţia s-a răcit puţin (şi poate fi suportată de piele), aplicaţi pe zona cu puncte negre. Folosiţi-vă în acest sens de o dischetă demachiantă.

Cartofii raşi combat şi coşurile
Punctele negre, dar şi coşurile şi iritaţiile pot fi îndepărtate cu uşurinţă cu ajutorul cartofilor. Daţi prin răzătoarea mică un cartof de mărime potrivită, întindeţi pe faţă (este indicată poziţia orizontală) şi după un sfert de oră clătiţi cu apă caldă.

Rodie şi unt de arahide
Pline de vitamina C, lămâile sunt eficiente în curăţarea tenului de impurităţi. Şi cum acestea sunt responsabile de instalarea punctelor negre, situaţia e ca şi rezolvată. Lămâia trebuie combinată cu alte produse (rodie, ulei de arahide sau lapte), pentru a-şi spori proprietăţile. Stoarceţi zeama unei lămâi şi a unei rodii. Amestecaţi cele două tipuri de suc şi întindeţi pe faţă.
Un alt amestec eficient este cel obţinut din 50 ml ulei de arahide şi 50 ml suc de lămâie. Aplicaţi pe tenul bine curăţat în prealabil (de preferat cu apă minerală) şi după un sfert de oră spălaţi faţa cu infuzie concentrată de muşeţel.

Pont! Combinaţi zeama de la o lămâie cu o jumătate de cană cu lapte integral fiert şi întindeţi pe faţă în fiecare seară, cu un sfert de oră înainte de culcare, până când punctele negre dispar.

Atenţie! Evitaţi să aplicaţi preparate realizate pe bază de lămâie pe zona din jurul ochilor. În acel loc pielea este foarte sensibilă, deoarece glandele sebacee sunt mult mai puţine decât pe restul feţei.