Main menu

header

de Daniela Anton

Măştile cu argilă au acţiune purifiantă, redau luminozitatea naturală a tenului, îl curăţă de pete şi îl tonifică. În plus, argila are proprietăţi astringente, antiseptice şi revitalizante şi catifelează pielea.

Reduce nivelul de sebum
Medicii specialiştii recomadă masca din argilă cu predilecţie persoanelor cu tenul uscat sau care au probleme cu acneea. La cele cu un ten normal, această mască trebuie folosită la două sau chiar la trei săptămâni. Argila are proprietăţile necesare de a reduce nivelul de sebum, oferind pielii un aspect mat. Acest tip de mască purifică tenul şi îl tonifică, dar are şi proprietăţi astringente, antiseptice şi revitalizante.
Argila este folosită pentru regenerarea pielii feţei, pentru că aceasta elimină primul strat de epidermă şi de aceea faţa este roşie. După înlăturarea acesteia este recomandată evitarea zonelor pline de praf, deoarece pielea este foarte sensibilă şi se poate infecta uşor.

Adăugaţi ulei de măsline pentru pielea uscată
Este indicat ca folosirea acestei măşti să se facă seara, pentru că până a doua zi porii se închid, iar aspectul de roşeaţă dispare. În plus, această mască trebuie lăsată să acţioneze maximum 15 minute, pentru că, ţinută mai mult, aspreşte faţa.
Dacă aveţi probleme cu acneea, încercaţi o mască simplă din apă plată (îmbuteliată, nu de la robinet) şi pulbere de argilă. Aplicaţi masca şi lăsaţi-o să acţioneze până la uscare, apoi clătiţi, iar la final pulverizaţi întreaga faţă cu apă termală.
Pielea deshidratată are nevoie de o combinaţie ceva mai hrănitoare, deoarece, în caz contrar, tenul se poate usca excesiv sau pot apărea iritaţii. Amestecaţi două linguriţe cu pudră de argilă cu puţină apă şi adăugaţi ulei de măsline până obţineţi o pastă nu foarte groasă. Întindeţi pe faţă, evitând zona ochilor şi îndepărtaţi cu apă când observaţi că argila începe să se usuce. În cazul în care tenul dumneavoastră este foarte sensibil, puteţi adăuga şi iaurt, miere şi gălbenuş.

Este potrivită dermei grase, seboreice
Argila absoarbe rapid sebumul, fiind indicată şi în tratarea tenului gras. În plus, ea micşorează porii, înlătură coşurile şi luciul inestetic al tenului. Argila se amestecă într-o ceşcuţă cu apă şi se mai pot adăuga: suc de roşii, suc de castraveţi sau suc de portocale. După aproximativ cinci minute îndepărtaţi masca, clătind tenul cu multă apă.
De asemenea, argila poate fi folosită în combinaţie cu maceratul de frunze de păpădie şi oţet de mere. În aproximativ 100 ml de oţet de mere se pun frunze de păpădie. Acest amestec se lasă la macerat în frigider timp de cinci zile. Apoi se strecoară şi se adaugă 30 de picături de tinctură de propolis. Această mască se aplică seara, nu înainte de a adăuga şi puţină argilă.

Elimină punctele negre
În cazul în care aveţi puncte negre pe faţă, argila poate fi amestecată cu apă şi cu suc de lămâie ori de castravete. O altă variantă ar fi amestecarea a două linguri cu praf de argilă cu o linguriţă cu ulei de măsline şi o lingură cu zeamă de lămâie.

Eradichează ridurile
O mască antirid eficientă este cea realizată din două linguri cu argilă, două linguriţe cu miere, 20 g decoct de rădăcină de nalbă şi apă. Sucul de lămâie combinat cu argila dă, de asemenea, rezultate.

Revigorează şi catifelează
Tenul palid, obosit îşi poate recăpăta fermitatea printr-o mască din argilă şi suc de castravete. Argila, împreună cu uleiul de măsline şi gălbenuşul, hidratează tenul.
Pentru a reda pielii strălucirea naturală şi pentru un aspect sănătos şi un ten catifelat, aplicaţi periodic următorul amestec: două linguriţe cu pudră de argilă combinate cu aceeaşi cantitate de apă, două picături de ulei esenţial de lavandă şi două picături de esenţă de rozmarin. Aplicaţi prin masaj circular.

Îndepărtează cuperozele
Dacă au apărut cuperoze - acnee rozacee - faceţi o mască din două linguri cu argilă, două linguriţe cu miere şi 20 g infuzie de cimbrişor. Se recomandă aplicarea acesteia seara. Indiferent de ingredientele suplimentare conţinute, măştile cu argilă trebuie amestecate bine, până când capătă o consistenţă de pastă, ce poate fi uşor aplicată pe faţă. Masca se lasă să acţionează aproximativ 15 minute.

Amestec-minune pentru sâni, decolteu şi spate
Înlăturaţi impurităţile din zona decolteului şi curăţaţi delicat pielea aplicând, în fiecare săptămână, următorul amestec: două-trei linguri cu praf de argilă combinată cu o ceaşcă de ceai de muşeţel sau de tei. Amestecaţi bine până ce argila se dizolvă, apoi adăugaţi două linguriţe cu miere uşor încălzită. Întindeţi pe piele şi, după cinci minute, faceţi duş. La final folosiţi un ulei hrănitor.

Adio celulită!
Pentru pielea cu aspect de „coajă de portocală” aveţi la îndemână o soluţie foarte simplă. Puneţi într-un blender două radăcini mici de ghimbir şi amestecaţi rezultatul obţinut cu apă şi trei-patru linguri cu argilă. Întindeţi pe zonele cu probleme şi împachetaţi-vă în folie de plastic. După zece minute îndepărtaţi şi clătiţi bine.

Are diferite culori

Argila este o rocă sedimentară ale cărei proprietăţi terapeutice sunt oferite de numeroasele minerale: aluminiu, magneziu, calciu, fier, fosfor, potasiu, zinc, seleniu, cobalt, mangan şi se găseşte în diferite culori. Argila albastră deţine proprietăţi oxigenante, ceea ce ajută la eliminarea impurităţilor, oferă luminozitate şi strălucire tenului. Argila roşie e recomandată persoanelor cu piele normală, uscată şi sensibilă. Bogată în oligoelemente, această argilă este reechilibrantă şi redă luminozitatea pielii. De asemenea, este recunoscută şi pentru ameliorarea circulaţiei sangvine. Argila verde e indicată persoanelor cu piele normală, mixtă şi grasă. Este eficientă în absorbţia şi regularizarea excesului de sebum. De asemenea, este utilizată şi ca mască pentru pielea capului, pentru a regla producerea de sebum a părului cu tendinţă de îngrăşare. Argila albă este recomandată persoanelor cu piele uscată şi fragilă, la fel şi acelora cu probleme capilare, pentru a revitaliza părul uscat şi degradat. De asemenea, este un ingredient de bază în pudra de talc a bebeluşilor, datorită conţinutului mare de siliciu, ce favorizează eliminarea toxinelor. Argila galbenă e benefică în cazul pielii normale şi a pielii grase foarte sensibile. Stimulează şi reoxigenează celulele şi tonifiază pielea. Argila roz e indicată persoanelor cu piele delicată, sensibilă şi cu tendinţă de înroşire.

Sfat! Clătiţi-vă foarte bine pielea după folosirea măştilor cu argilă, pentru că eventualele resturi pot provoca iritaţii sau mâncărimi.

Atenţie! Folosiţi argilă maximum o dată pe săptămână, altfel aceasta duce la asprirea pielii.