Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Fiecare persoană a simţit pe propria piele, cel puţin o dată în viaţă, cum e să aibă mâinile uscate. V-aţi întrebat însă vreodată care sunt cauzele pentru pielea uscată? Ei bine, poate fi vorba despre frig, vânt, ploaie, umiditate scăzută, expunerea la soare, dar şi despre spălarea excesivă ori neadecvată, precum şi lipsa anumitor vitamine.

Nu vă ştergeţi imediat după spălare
Responsabile pentru catifelarea pielii sunt vitaminele A, B şi C, dar şi sulful, de aceea ceapa şi usturoiul nu trebuie excluse din alimentaţie. De asemenea, e bine să se renunţe la obiceiul de a şterge mâinile cu prosopul imediat după spălare, deoarece în acest fel se îndepărtează şi stratul protector de sebum.
Alte motive pentru pielea uscată sunt diverse boli cronice, printre care şi eczemele, diabetul zaharat ori glanda tiroidă subactivă, cazuri în care trebuie mai întâi tratată boala, apoi problemele pielii.
Şi vârsta poate fi un factor important - pe măsură ce persoanele îmbătrânesc producţia de sebum scade, lăsând astfel pielea expusă la probleme.

Mierea sau uleiul de măsline, adevărate comori
Persoanele care se confruntă cu această problemă - mâinile uscate - e cazul să ia măsuri, iar dacă nu-şi permit să cumpere creme hidratante scumpe le pot pregăti singure acasă. De aceea, e bine să ştiţi care sunt produsele din cămară ce pot reda catifelarea pielii. În primul rând, e vorba despre miere. Masaţi-vă mâinile cu puţină miere dimineaţa şi seara, lăsaţi să acţioneze 10-20 de minute şi apoi clătiţi cu puţină apă călduţă, iar efectele se vor vedea imediat. Şi uleiul de măsline este un bun aliat şi puteţi folosi acelaşi procedeu ca pentru miere.

Avocado face minuni
Un alt truc la care puteţi apela este combinaţia lapte şi avocado. Amestecaţi două linguri cu lapte şi două linguri cu pulpă zdrobită de avocado până la obţinerea unei paste pe care o veţi aplica pe mâini şi o lăsaţi să acţioneze 15 minute, după care clătiţi cu apă călduţă. Iată şi o altă reţetă, tot pe bază de avocado: o linguriţă cu ulei sau pastă de avocado, una cu ulei de migdale şi una cu miere lichidă, 100 ml apă de trandafiri, o linguriţă cu glicerină şi o linguriţă cu oţet din vin alb. Crema obţinută nu numai că alungă „uscăciunea”, dar va reîntineri mâinile, lăsându-le catifelate şi netede.

Scăpaţi de crăpături cu suc de urzici

Pentru tratarea mâinilor crăpate puteţi apela la sucul de urzici. Procedeul este simplu: fierbeţi urzicile, iar în infuzia rezultată scufundaţi mâinile pentru câteva minute. Dacă aveţi în casă ulei camforat, ideal ar fi să masaţi mâinile cu acesta după ce le scoateţi din sucul de urzici. Repetaţi procedeul cât puteţi de des.

- Aplicaţi cât mai des creme hidratante direct pe pielea umedă.