Main menu

header

08-07-2de Cătălina Tăgârţă

Acupunctura e un domeniu complex de diagnosticare şi prevenire a bolilor, ce ocupă un loc aparte în medicina tradiţională şi, prin asocierea ei cu produse din plante medicinale şi alte terapii tradiţionale, tratează foarte multe afecţiuni. Însă astfel de tratamente sunt utilizate şi pentru reîntinerirea şi remodelarea organismului. Nu e o glumă, acupunctura chiar poate preveni şi trata ridurile sau semnele produse de trecerea anilor, iar medicul Codruţ Ţuţu (foto), doctor în medicină generală, specialist acupunctură, apifitoterapie, ne-a spus mai multe în acest sens.

„Pentru faţă folosesc ace de dimensiuni mici”
În scop estetic, acupunctura poate fi folosită atât preventiv, cât şi terapeutic. Evident că îndepărtarea ridurilor depinde şi de vârstă, de exemplu, în cazul unei persoane de 70 de ani, acest lucru se poate face în decurs de câteva luni. „Pentru faţă folosesc ace de dimensiuni mici, pentru că e o zonă extrem de sensibilă. Se înţeapă punctele extrameridiane de pe frunte, obraji, bărbie, gât şi tâmple; pielea îşi recapătă elasticitatea şi hidratarea, pentru că celulele moarte sunt eliminate şi sunt regenerate ţesuturile ”, ne-a explicat medicul Codruţ Ţuţu.

„Procedeul trebuie însoţit de plante”
Potrivit specialistului, ridurile sunt tratate în funcţie de zona reflexogenă pe care se află. Ele pot corespunde rinichilor, ficatului şi aşa mai departe, de aceea trebuie analizate zonele reflexogene. De asemenea, acupunctura ajută la relaxarea muşchilor faciali (datorită stresului zilnic, aceşti muşchi sunt contractaţi inutil), prin stimularea secreţiei de endorfine şi serotonină. „Acupunctura, chiar şi în scop estetic, trebuie însoţită de tratamente cu plante şi de extracte ce se administrează intern. De exemplu, pentru ridurile numite «talpa-gâştei» se recomandă o combinaţie de ceai din planta talpa-gâştei, sânziene, rozmarin şi coada-şoricelului şi o cremă pe bază de pătlagină, amestecată cu brusture. E vorba despre un tratament complex, dar care are rezultate sigure şi de durată”, a mai adăugat doctorul Ţuţu.

- Acupunctura poate trata şi acneea, punctele negre, însă numărul de şedinţe şi durata acestora depind de la o persoană la alta.