Main menu

header

de Valeria Ispas

Printre ritualurile zilnice de frumuseţe, demachierea ocupă cel mai important loc, deşi uneori este etapa pe care considerăm că o putem ignora. Dar demachierea corectă, alături de alimentaţia sănătoasă asigură un ten frumos, indiferent de vârstă. Pentru aceasta e bine să învăţaţi să folosiţi produsele potrivite, succesiunea aplicării acestora şi mişcările cel mai eficiente.

Dischete şi loţiuni versus săpun facial şi şerveţel special
Alegerea celei mai potrivite şi mai sigure metode poate deveni dificilă printre atâtea soluţii de demachiere existente în prezent. O bună cunoaştere a avantajelor şi a dezavantajelor fiecăreia poate face ca alegerea să fie mai înţeleaptă, chiar dacă unele pot părea foarte rapide şi la îndemână.
Laptele demachiant este considerat a fi cel mai bun, iar folosirea ocazională a săpunului facial este şi ea recomandată, dar cu atenţionarea de a nu deveni un obicei zilnic, întrucât distruge pH-ul natural al pielii.
Dischetele sunt şi ele foarte importante; cele cu suprafaţa fină sunt folosite pentru pleoape şi pentru zonele cu ten uscat, iar cele cu striaţii sunt potrivite pentru zona mediană, care este în general zona grasă.
Şerveţelul demachiant trebuie privit ca o soluţie de urgenţă, pentru călătorii sau momentele în care accesul la produsele obişnuite este anevoios. Textura sa agresează capilarele şi usucă tenul dacă este folosit excesiv.

Respectaţi o anumită succesiune
Îndepărtarea corectă a machiajului depinde de tipul de produse folosite pentru realizarea acestuia. În mod normal se curăţă buzele, ochii, fruntea, pomeţii şi restul feţei, apoi gâtul. Pentru a evita extinderea rujului pe întreaga suprafaţă a feţei se începe prin înlăturarea acestuia, folosind mişcări ample dinspre colţul gurii spre mijloc, iar discheta folosită se aruncă. Se trece la curăţarea machiajului ochilor prin amplasarea sub pleoapele inferioare a câte unei jumătăţi de dischetă îmbibată în demachiant, de preferat bifazic (dacă a fost folosită mascara rezistentă la apă).
Pleoapele superioare se curăţă prin presarea unor dischete foarte bine îmbibate cu demachiant pe zona pe care s-a aplicat mascara sau gene false, pentru un minut sau două, până când produsul practic se îmbibă în dischete.

La final se aplică tonic, ser sau cremă hidratantă
Pe frunte, mişcările corecte de îndepărtare a machiajului sunt de sus în jos, pe zona mediană dinspre centru spre margine, iar acestea trebuie să fie ascendente, dinspre bărbie spre urechi. Aceste mişcări urmăresc modul în care se formează ridurile, mergând în contrasens, şi ajută la diminuarea lor. Este de preferat să se repete curăţarea, pentru că cea de-a doua etapă oferă pielii posibilitatea de a respira în voie.
Demachierea este completă atunci când discheta nu mai are reziduuri de machiaj pe ea. Dacă produsul folosit este prea gras, se poate limpezi faţa cu apă. Apoi se aplică tonicul şi serul sau crema hidratantă, în funcţie de nevoile pielii.

O procedură obligatorie seara
Neglijarea demachierii seara conduce la congestionarea tenului, la blocarea porilor şi la formarea ridurilor şi a pungilor din jurul ochilor. Curăţarea corectă şi folosirea produselor adecvate, asigură supleţea dermei şi o face să arate mai tânără şi mai sănătoasă vreme îndelungată.
Pont! Zona din jurul ochilor poate fi tonifiată prin mişcări lejere de masaj, din interior către exterior. În cazul în care cearcănele sunt proeminente, masajul zonei cu ajutorul degetelor inelare, care exercită o presiune mai mică, poate fi foarte eficient. Un cub de gheaţă, învelit într-un şerveţel, poate reduce umflăturile, dar nu trebuie să se exagereze cu aplicarea sa.

• Uleiul de măsline poate fi folosit ca demachiant pentru ochi, dar este recomandată spălarea ulterioară a zonelor respective cu apă călduţă, pentru îndepărtarea surplusului. Există dermatologi care susţin că acesta formează o peliculă ce blochează porii şi absorbţia cremelor aplicate ulterior

• Pielea gâtului nu trebuie neglijată - aceasta trebuie să primească acelaşi tratament ca şi tenul, fiind zona care, alături de mâini, trădează cel mai u;or vârsta reală a unei femei. Aici, sensul mişcărilor de îndepărtare a fardului este de sus în jos, formarea ridurilor fiind orizontală