Main menu

header

de Valeria Ispas

Piesă de rezistenţă a oricărui tip de machiaj, rujul este cel care poate transforma un aspect banal într-unul spectaculos. Este un tub comprimat de ceară, uleiuri, aditivi şi pigmenţi ce colorează şi hidratează buzele în mod diferit, în funcţie de ingredientele folosite la fabricarea acestuia.

E bine să fie aplicat cu pensula specială
Tendinţa sezonului primăvară-vară 2013 în ceea ce priveşte culoarea buzelor este rozul. Rozul cât mai natural, apropiat de cel al pielii, pus în valoare de un machiaj mai intens al ochilor sau doar de accentuarea delicată a formei sprâncenelor şi de acoperirea pleoapelor cu nuanţe nude. Aplicarea rujului cu ajutorul unei pensule speciale va face ca aspectul să fie cât mai natural şi acesta să reziste mai mult timp pe buze. Se pune pe pensulă o cantitate mică şi apoi se foloseşte dosul mâinii, întrucât căldura degajată de corp va ajuta la transferarea acestuia cât mai precis pe buze. Se urmăreşte conturul natural al gurii şi se acoperă cât mai bine şi uniform. Eventualul surplus se înlătură cu ajutorul unui şerveţel introdus şi strâns uşor între buze. Dacă este necesar se pot tampona uşor buzele cu şerveţelul. Se trece la conturul final, unde colţurile interioare se trasează cât mai exact. Dacă nu este folosită o pensulă, acesta este locul unde este necesară maximă atenţie. Pentru un aspect cât mai natural, se atinge uşor rujul cu vârful unui deget şi apoi se transferă o cantitate mică de ruj în centrul buzelor, prin tamponare. Nu se aplică gloss, întrucât anul acesta se poartă rujurile mate.

Sortimentul mat nu e indicat pentru buzele sensibile
Sunt cunoscute patru tipuri de ruj: mat, strălucitor, de lungă durată şi cremă. Rujul mat este cel care conţine mult pigment, dar mai puţine ingrediente hidratante decât unele dintre celelalte categorii. Uneori acest tip de ruj nu este foarte potrivit pentru buzele ridate sau subţiri. Rujul strălucitor conţine particule care reflectă lumina, cum ar fi siliciu, perle sintetice şi chiar solzi de peşte. În mod curent, acestea sunt folosite la ocazii speciale şi au culori mai deschise. Rujul de lungă durată, care rezistă mai mult timp pe buze, usucă buzele, din acest motiv ele au şi un luciu care hidratează. Rujul-cremă se încadrează între luciu şi ruj mat. Cremele conţin mai multă ceară decât rujurile mate, astfel că buzele sunt mult mai bine protejate de factorii externi.

Roşul intens este ideal pentru femeia matură
Indiferent de vârstă, rujul roşu este produsulul cosmetic mereu la îndemână, cu care nu se poate greşi. Ales în deplină concordanţă cu vârsta, culoarea tenului şi vestimentaţie, el poate să scoată un chip din anonimat. Este recomandată asocierea acestuia cu un machiaj minimal al ochilor. Nuanţele de roşu cu tonuri de roz sunt ideale pentru a pune tinereţea în valoare, subliniind fermitatea buzelor, oferind chiar un aer de inocenţă purtătoarei. Se poate aplica un balsam de buze transparent sub ruj, pentru o hidratare intensă şi efect de buze pline şi senzuale. Roşul intens este ideal femeii mature, pentru că aduce în prim-plan buzele şi oferă o atitudine fermă şi îndrăzneaţă. Nuanţele de corai, şi în general rujurile cu o bază oranj, luminează chipul şi oferă prospeţime. Sunt de preferat cele cu o consistenţă lejeră, ce evită senzaţia de machiaj exagerat. Cel în nuanţa vinului roşu este perfect pentru persoanele aflate la maturitate. El poate fi aplicat cu o pensulă, după ce buzele au fost conturate cu un creion în aceeaşi nuanţă cu cea a rujului, pentru a le defini.

• În Europa Medievală, produsele cosmetice erau „rezervate” doar pentru femeile uşoare. Biserica interzisese folosirea rujului şi se credea că este o „încarnare a Satanei“
• Rujurile solide, care erau tuburi parfumate rulate şi presate în matriţe speciale, foarte asemănătoare celor folosite azi, au fost inventate în timpul Epocii de Aur a Islamului, de cosmetologul renumit Abu al-Qasim al-Zahrawi, din Andaluzia arabă