Main menu

header

de Cristina Cristache

Cearcănele reprezintă închiderea nuanţei plielii din jurul ochilor şi chiar subţierea ei, cauzată de oboseală, digestie defectuoasă, disfuncţii ale ficatului şi rinichilor sau din cauze legate de moştenirea genetică. Pe lângă aspectul obosit şi tern pe care îl dau pielii, cearcănele reprezintă o problemă estetică, ce atrage atenţia asupra stării organismului, adică faptul că aveţi neapărat nevoie de un regim de detoxificare. În cazul în care cearcănele au apărut însă din pricina oboselii, puteţi apela la remediile naturiste, ce vă vor reda aspectul proaspăt în cel mai scurt timp.

Multă apă şi puţină sare
Pentru a scăpa de cearcăne, tratamentul trebuie să înceapă din interior. În primul rând, introduceţi în dieta dumneavoastră cât mai multe legume precum morcovul sau roşiile, dar şi fructe. Printre acestea, kiwi pare a fi cel mai indicat, consumul lui contribuind atât la reducerea cearcănelor, cât şi a pungilor de sub ochi. Hidrataţi-vă suficient, căci ajută la eliminarea toxinelor şi reduce retenţia de apă. Pasul următor vine în completarea hidratării şi se referă la eliminarea sării, dar şi a cafelei, care nu fac altceva decât să sporească retenţia de apă şi să vă accentueze inesteticele cearcăne.

Acidul lactic estompează culoarea închisă
Puneţi în zona de sub ochi tampoane de vată înmuiate în lapte, pentru câteva minute. Acidul lactic va ajuta la reducerea inflamaţiilor şi va curăţa zonele întunecate. Laptele se ţine la frigider peste noapte, iar dimineaţa, tampoanele înmuiate în acesta se pun pe ochi şi se menţin până se încălzesc. Tratamentul va avea efecte vizibile în doar două săptămâni, este extrem de practic şi nu vă costă aproape nimic dacă ţineţi cont că folosiţi maximum două linguri cu lapte pe zi.

Anticearcăn natural din legumele din cămară
Cele mai folosite, dar şi mai la îndemână legume, care ne pot ajuta în lupta cu cearcănele, sunt castraveţii şi cartofii. Aceştia produc vasoconstricţie, ceea ce duce la absorbţia edemului local, şi astfel cearcănele se remit. În plus, hrănesc şi hidratează pielea. Aşadar, tăiaţi cu încredere un cartof în felii şi puneţi câte una sub ochi şi lăsaţi să acţioneze timp de 20 de minute. Castravetele trebuie tăiat puţin mai gros şi ţinut apoi în suc de lămâie timp de cinci minute. Se lasă pe ochi 10-15 minute. Se pot folosi şi fructele, la fel, ţinute la frigider, ideale fiind merele, portocalele şi pepenele.

Şi ceaiurile vă pot fi de ajutor
Foarte eficient veţi găsi ceaiul de muşeţel. Pentru această terapie de îndepărtare a cearcănelor, fierbeţi două ceşti cu apă, adăugaţi patru linguri cu flori de muşeţel şi două linguri cu lavandă. Se lasă să se răcească, după care se înmoaie tampoane de vată în ceaiul preparat şi se pun sub ochi, chiar pe zona afectată. Timpul de acţionare este de maximum 20 de minute. În plus, ceaiul de muşeţel acţionează şi, dacă este consumat ca atare, mai ales că vă reduce nivelul de stres, normalizează digestia şi vă ajută să dormiţi mai bine. La fel de util poate fi şi ceaiul negru.

Pătrunjelul, numai bun pentru prevenţie
Dacă sunteţi predispusă la apariţia cearcănelor după fiecare noapte nedormită, puteţi apela la pătrunjel! Acesta este bogat în vitamina K, un nutrient care previne înnegrirea pielii de sub ochi. Pentru o mască aveţi nevoie de două linguri cu iaurt rece şi de o legătură de pătrunjel tocat. Amestecul se aplică pe locul afectat şi se lasă să acţioneze circa 20 de minute. Pielea îşi va recăpăta culoarea sau, după caz, nu îşi va mai modifica aspectul.

Tratament indian cu fistic şi smochine
Fisticul este cel mai eficient tratament împotriva pungilor negre de sub ochi. Reţeta provenită din India spune că se pisează câteva boabe de fistic şi se amestecă bine cu o lingură cu lapte. Preparatul astfel obţinut se aplică direct pe pielea din jurul ochilor şi se ţine o jumătate de oră. În ceea ce priveşte smochinele, ei bine, acestea sunt foarte bogate în vitamina E şi au proprietăţi antioxidante, antirid, antiinflamatorii şi antibacteriene. Smochinele tăiate în jumătate se aplică sub ochi, se ţin 15 minute, după care zona se clăteşte cu apă călduţă. Pielea va fi strălucitoare şi îşi va recăpăta nuanţa naturală.

Pont! Frunzele de aloe vera, zdrobite, sunt remediul ideal pentru cearcăne.

Încercaţi masaje uşoare ale pielii din jurul ochilor

Pungile sunt nişte acumulări de fluide care se strâng în jurul ochilor şi nu se deplasează prin sistemul limfatic. Ele pot apărea la fel ca şi cearcănele, din cauze genetice sau pot fi cauzate de excesul de ore petrecute în faţa calculatorului, consum de alcool, sare sau chiar din cauza alergiilor. Stresul şi alimentaţia săracă în nutrienţi nu fac altceva decât să slăbească vasele de sânge şi să contribuie la inflamarea zonei. Pentru a scăpa de inesteticele pungi puteţi încerca masajele uşoare ale pielii din jurul ochilor şi un tratament cu ceai verde sau vitamina K. Acestea întăresc vasele şi contribuie la diminuarea inflamaţiilor. Se pun două ceşti cu apă la fiert şi se adaugă patru pliculeţe cu ceai verde. După cinci minute de fierbere se scot pliculeţele şi se lasă ceaiul la răcit. Când infuzia ajunge la temperatura camerei se toarnă în forme pentru cuburi de gheaţă şi se pune la congelator. Plicurile se pot folosi pe loc sub formă de comprese, iar cuburile de ceai verde îngheţat se pot aplica în fiecare dimineaţă atât pe pungile de sub ochi, cât şi pe restul feţei.

Atenţie! Organismul are nevoie de doar 6 grame de sare pe zi