Main menu

header

de Dana Purgaru

Una dintre cele mai mari probleme ale oamenilor, încărunţirea, se pare că şi-a găsit rezolvarea. Oamenii de ştiinţă de la School of Life Sciences, din cadrul Bradford University, au descoperit că persoanele cu păr grizonat acumulează peroxid de hidrogen în foliculii de păr, lucru care determină albirea din interior spre exterior.

Încărunţirea, provocată de stres
Procesul încărunţirii, care este astăzi ireversibil prin metode naturale, va putea fi rezolvat printr-un „cocteil” de antioxidanţi, ce va permite repigmentarea firelor de păr. Descoperirea procesului care stă la baza albirii părului s-a făcut în timpul studierii unei boli de piele numită vitiligo, ce provoacă depigmentarea pielii şi a părului.
Echipa de cercetători susţine că acumulările de peroxid de hidrogen apar ca urmare a unei cantităţi masive de stres oxidativ epidermic. Legătura dintre stres şi încărunţire a fost descoperită în 2011 de Robert Lefkowitz (laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2012). Acesta a aflat atunci că stresul provoacă eliberarea unui număr de neurotransmiţători ce joacă un rol important în reacţia „luptă sau fugi” - aceştia sunt eliberaţi pentru o perioadă scurtă şi au efecte benefice pentru autoconservare în situaţii-limită. Însă, producţia pe termen lung a acestor neurotransmiţători poate provoca daune ADN-ului, care stimulează îmbătrânirea, creşterea tumorilor, pierderea sarcinilor, probleme psihiatrice şi încărunţirea părului.

Remediul ajută şi în vitiligo
În noul studiu, experţii au analizat un grup internaţional de 2.411 pacienţi care sufereau de vitiligo. Aceştia au fost trataţi cu un medicament cunoscut ca pseudocatalază, substanţă activată de lumina soarelui, iar în urma administrării s-a constatat că pigmentul pielii şi al genelor revenise. O veste bună şi pentru cei care doresc să-şi păstreze culoarea părului, deoarece acest tratament ar putea fi dezvoltat pentru a permite repigmentarea firelor grizonate sau prevenirea albirii podoabei capilare.

• Dacă doriţi să întârziaţi cât mai mult apariţia primelor fire albe este indicat să vă asiguraţi un aport zilnic de vitamine din complexul B, din fructe şi legume crude