Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Medicina tibetană este una dintre cele mai vechi şi mai cunoscute tradiţii medicale şi are la bază ideea că fiecare fiinţă este unică, fiind caracterizată de o amprentă energetică proprie. Orice dezechilibru produs între energiile care ne definesc are efecte asupra stării generale de sănătate, de aceea este foarte important să prevenim şi să tratăm astfel de dezechilibre. Medicina tibetană foloseşte remedii naturiste testate timp de peste 2.500 de ani, în condiţiile aspre ale vieţii din Tibet. Abordarea generală este una holistică, îmbină latura medicală cu cea spirituală şi pune accent pe importanţa unui stil de viaţă conştient şi echilibrat.

Stresul grăbeşte apariţia ridurilor
În cultura medicală tibetană, pielea este considerată cel mai sensibil şi mai amplu element al corpului, de aceea necesită o grijă deosebită. Poluarea, somnul insuficient, alimentaţia dezechilibrată, tensiunea şi stresul, compuşii chimici, dar şi radiaţiile solare afectează major frumuseţea şi sănătatea pielii. Aceşti factori agresivi externi pătrund prin intermediul pielii în corp, favorizând declanşarea multor afecţiuni - alergii, micoze, eczeme, acnee, veruci, precum şi apariţia prematură a ridurilor sau a aluniţelor.

Untul de muştar, folosit pentru hidratare
Pe vremuri, călugării tibetani foloseau o mixtură compusă din miere, minerale, sparanghel şi salcâm pentru a-şi proteja pielea de vântul, frigul şi de umezeala platourilor tibetane, iar seminţele de muştar şi untul erau frecvent utilizate pentru hidratarea pielii. „Medicii tibetani au perfecţionat în timp reţetele străvechi, astfel încât această ştiinţă se concentrează în prezent pe produsele care sunt fabricate acum în singurul institut de medicină tibetană acreditat din lume - Men-Tshee-Khang, aflat în Dharamsala, India. Produsele tradiţionale pentru piele ale medicinei tibetane, numită şi SOwa-RIGpa, tratează diverse afecţiuni, previn îmbătrânirea prematură şi asigură sănătatea pielii pe termen lung, prin echilibrarea energiilor din organism”, ne-a spus Alexandra Diniţă, reprezentanta BioTibet.

Cremele pe bază de Curcuma Longa estompează cicatricele
Pe lângă proprietăţile principale de hidratare, tratare şi prevenţie a ridurilor, cremele tibetane au şi alte proprietăţi, conferite de ingrediente speciale cum sunt Punica Granatum (din rodie), care neutralizează efectele radiaţiilor UVA/UVB după expunerea la soare, stimulează producţia colagenului şi a elastinei; Berberis Aristata - care are proprietăţi antiseptice, previne acneea şi iritaţiile cauzate de căldură şi transpiraţie sau Curcuma Longa - ce calmează şi catifelează pielea, estompează cicatricele şi tratează inflamaţiile. Cremele tibetane pot fi folosite pentru orice tip de ten, în special pentru cel uscat şi mixt, şi pe toate zonele - faţă, gât şi în jurul ochilor, atât ziua, cât şi noaptea.

Balsamuri contra acneei
Produsele naturale tibetane, ce se pot găsi sub formă de loţiuni sau balsamuri, tratează cu succes afecţiuni cum sunt mâncărimile din diverse cauze, iritaţiile, eczemele, micozele sau acneea. De asemenea, ajută în tratamentul pentru vitiligo, îmbunătăţind pigmentaţia porţiunilor de piele afectate, pot oferi stabilizare în caz de psoriazis şi ameliorează cicatricele.

Uleiul terapeutic pentru masaj menţine pielea tânără
Potrivit filosofiei medicale tibetane, longevitatea şi sănătatea sunt date de energiile corpului, care trebuie să circule liber pentru a crea un cadru propice sentimentelor generale de calm. Uleiurile tibetane pentru masaj sunt 100% naturale, au efecte relaxante şi tonifiante şi ajută la accelerarea fluxului de energie de-a lungul muşchilor şi a canalelor energetice ale corpului. „Stimularea activităţii celulare şi îmbunătăţirea circulaţiei asigură tonifierea musculaturii, ajutând la eliminarea excesului de ţesut adipos şi a celulitei. Pielea îşi recapătă tinereţea şi, în acelaşi timp, este indus un sentiment general de relaxare şi calm”, a mai spus Alexandra Diniţă.

Loţiunile pentru corp restabilesc fluxurile energetice
Produse din plante, loţiunile tibetane îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi ajută la armonizarea energiilor din organism, menţinând o stare interioară relaxantă. Se aleg în funcţie de tipul dominant de energie al fiecăruia (tipul dominant de energie se poate afla prin testare pe biotibet.ro), au o textură uşoară şi aromă proaspătă de plante. Se aplică pe faţă, corp, mâini şi tălpi, masând cu grijă pielea. Hidratează şi restabilesc fluxurile energetice.

Pont! Uleiul din miez de sâmburi de caise, în combinaţie cu Amla, este unul dintre cele mai apreciate remedii naturiste tibetane pentru întreţinerea şi tratarea părului şi scalpului. Spre deosebire de alte uleiuri, acesta este absorbit fără să lase urme de grăsime, iar dacă e utilizat pe post de balsam, după spălare, uleiul hidratează şi dă strălucire părului.

Doctor Oz completează tabloul cu exerciţii fizice orientale

Şi celebrul prezentator Doctor Oz a luat aminte la învăţăturile strămoşilor din Tibet. Acesta a prezentat în emisiunea sa cele cinci ritualuri tibetane, un sistem de exerciţii practicat de călugării din Tibet, care a fost semnalat pentru prima dată în urmă cu peste 2.500 de ani. Cunoscute în primul rând pentru efectele antiîmbătrânire, aceste exerciţii aduc un plus vizibil de energie, reduc stresul, elimină insomniile, îmbunătăţesc postura, digestia, combat depresia şi anxietatea, în plus cresc şi energia sexuală. Sunt simplu de practicat şi foarte uşor de introdus în obiceiurile zilnice.