Main menu

header

de Daniela Anton

În această perioadă a anului, când pepenele roşu nu lipseşte din frigider, este bine să-l folosim şi pentru frumuseţea pielii, nu numai pentru deserturi răcoroase. Iată câteva măşti pe care le puteţi face acasă vara aceasta.

Are efect antiaging
Datorită conţinutului ridicat de apă (93%), dar şi a combinaţiei de vitamine (A, B6, C), pepenele roşu este excelent pentru hidratarea, repararea şi protecţia pielii dumneavoastră. Folosit ca mască pentru ten, pepenele roşu vă ajută să aveţi o piele mai fină şi strălucitoare, micşorează porii, reduce ridurile fine, exfoliază, stimulează producţia de colagen şi conferă fermitate pielii. Mai mult, pepenele e benefic pentru toate tipurile de piele, ajutând chiar şi în cazul arsurilor solare şi al altor iritaţii.

Combinat cu albuş de ou şi iaurt, pentru piele sensibilă
Amestecaţi un albuş cu o lingură cu iaurt natural şi o lingură cu suc de pepene. Lăsaţi masca să acţioneze 15 minute şi apoi clătiţi cu apă călduţă. Tenul dumneavoastră va fi hidratat şi catifelat, fiind o mască perfectă pentru tenul sensibil.

Împreună cu mierea hidratează
Dacă aveţi un ten uscat, o mască din pepene cu miere este ideală pentru dumneavoastră. Amestecaţi o lingură cu suc de pepene şi o lingură cu miere, apoi aplicaţi pasta pe faţă. Lăsaţi-o să acţioneze 20 de minute, după care spălaţi-vă cu apă călduţă. Mierea va ajuta pepenele să hidrateze în profunzime pielea.

Pasta cu frunze de mentă micşorează porii
Pe timpul verii, porii au tendinţa să se mărească. Dacă aveţi această problemă o puteţi rezolva cu o ceşcuţă cu pepene roşu şi câteva frunze de mentă. Puneţi ingredientele într-un blender şi le mixaţi până devin o pastă. Compoziţia obţinută se congelează într-un recipient special pentru cuburi de gheaţă. După câteva ore masaţi-vă faţa cu un cub din acest amestec.

Cu avocado pisat combate ridurile fine
Amestecaţi o lingură cu suc de pepene şi o lingură cu avocado pisat. Aplicaţi masca timp de 20 de minute, după care îndepărtaţi cu apă caldă. Vitamina C din pepene protejează pielea de acţiunea radicalilor liberi şi conferă fermitate pielii.

Amestecat cu iaurt redă strălucirea feţei
Dacă vreţi să vă recăpătaţi strălucirea feţei folosiţi o ceşcuţă cu pepene mărunţit şi o lingură cu iaurt. Aplicaţi masca şi lăsaţi-o să acţioneze 10-15 minute, şi apoi clătiţi. Vitaminele C şi A din pepene vă vor reda strălucirea naturală a tenului.

Mască din pepene şi argilă pentru ten mixt
Amestecaţi argilă cosmetică şi suc de pepene până obţineţi o pastă moale (ca o cremă). Lăsaţi să acţioneze 30 de minute, după care spălaţi cu multă apă. Această mască va calma tenul acneic. De asemenea, vă puteţi masa faţa cu o bucată de pepene. Lăsaţi pulpa fructului pe faţă timp de 15 minute, după care clătiţi. Este ideal pentru un ten mixt, cu tendinţe de îngrăşare.

Pentru arsuri solare
Dacă aveţi arsuri solare înmuiaţi dischete de bumbac în suc proaspăt de pepene roşu şi aplicaţi-le pe zonele cu probleme. După 15 minute clătiţi cu apă rece.

Acţionează împotriva coşurilor
Pentru aceste probleme aveţi nevoie de o linguriţă cu suc de pepene roşu şi o linguriţă cu banană zdrobită. Banana conţine vitaminele B2, B6 şi B12 şi reduce inflamaţiile, făcând totodată pielea mai catifelată şi mai elastică, în timp ce sucul de pepene acţionează ca un balsam hidratant. La fel ca şi celelalte măşti, se îndepărtează cu apă călduţă după 15 minute.

Scrub exfoliant
Dacă vreţi să vă exfoliaţi pielea, puteţi să o masaţi direct cu o felie de pepene, însă, pentru un rezultat mai bun, amestecaţi patru-cinci linguri cu pulpă de pepene mărunţită şi puţină făină de năut, griş sau mălai. Trebuie să obţineţi o compoziţie mai tare, ca să îndepărteze cât mai bine impurităţile de pe faţă. Aplicaţi masca şi lăsaţi-o 15 minute. Apoi îndepărtaţi-o, masaţi uşor pielea şi clătiţi cu apă din abundenţă.

Ce conţin 100 g de pepene roşu

Calorii    30
Apă     93%-95%
Glucide    6,5 g
Fibre    0,3 g
Potasiu    73 mg
Magneziu    11 mg
Fosfor    8 mg
Calciu    10 mg

Cura de pepene roşu vă scapă de 5 kilograme în 7 zile

Dieta cu pepene roşu durează şapte zile, timp în care puteţi slăbi cinci kilograme.
Mic dejun: o cafea neîndulcită, doi biscuiţi cu ovăz, o felie de pepene roşu.
Prânz: o porţie de ciorbă de roşii sau supă de legume, ciuperci pe grătar cu verdeaţă şi caşcaval sau legume verzi, o felie mare de pepene roşu.
Cină: o felie de pâine prăjită, două felii mari de pepene roşu.
Gustări: de câte ori simţiţi nevoia puteţi mânca pepene roşu.

Şi cel galben tonifică pielea!

Pepenele galben ajută la menţinerea frumuseţii şi tinereţii pielii, curăţând-o, hidratând-o şi tonifiind-o. Iată câteva măşti pe bază de pepene galben care vă vor lăsa tenul proaspăt şi strălucitor.

Regenerează împreună cu castravetele
Amestecaţi cu ajutorul unui blender un castravete proaspăt şi două felii de pepene galben, tăiate în cuburi, apoi adăugaţi un albuş. Pasta obţinută trebuie să fie suficient de consistentă, încât să poată fi aplicată pe suprafaţa tenului fără a curge. Întindeţi-o de-a lungul feţei prin mişcări circulare, începând din zona nasului spre celelalte zone. Lăsaţi masca să acţioneze timp de 10-15 minute, apoi îndepărtaţi-o cu apă rece.

Cu mango răcoreşte tenul
Aveţi nevoie de trei felii mai mici de pepene galben curăţate de seminţe şi de coajă, trei felii de mango şi o lingură şi jumătate cu iaurt rece. Se amestecă cele trei ingrediente cu blenderul. Pasta obţinută se aplică pe nas, pe frunte, pe obraji şi pe bărbie prin mişcări circulare, dar şi pe suprafaţa gâtului şi a decolteului, printr-un masaj uşor. Masca se lasă pe faţă 15-20 de minute, apoi clătiţi cu apă rece.

Mască hrănitoare cu morcov şi suc de portocale
Amestecaţi într-un vas două felii de pepene (zdrobite bine cu furculiţa sau pasate cu ajutorul robotului) cu două linguri cu morcov dat prin răzătoare, trei linguri cu zeamă de portocale şi o linguriţă cu zeamă de lămâie. Omogenizaţi bine pasta şi aplicaţi-o pe toată suprafaţa tenului, exceptând zona ochilor. După zece minute în care a acţionat, masca se îndepărtează cu apă. Această mască e indicată tenului uscat, cât şi celui normal, gras sau mixt.