Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Uscat, dificil, deteriorat sau cu vârfuri despicate, părul are întotdeauna nevoie de o îngrijire specială. Din fericire, soluţiile eficiente ale naturii ajută la remedierea situaţiei.

Tinctura de urzică, tonic capilar
O jumătate de linguriţă cu tinctură de ardei iute, diluată în 100 ml apă, poate reface structura firului de păr, ajutând şi la stoparea căderii acestuia. Se recomandă a se face fricţionări la rădăcina părului. Antiseptic de excepţie, tinctura de ardei iute este de ajutor şi în dureri de gât, bronşită cronică, tuse convulsivă sau digestie lentă.
Unul dintre cele mai bune şampoane naturale este cel în compoziţia căruia se găseşte tinctură de brusture. Mod de preparare: se amestecă două gălbenuşuri cu două linguri cu tinctură de urzică, brusture, ardei iute şi mesteacăn, în proporţii egale, şi patru linguri cu apă. Se amestecă foarte bine şi se poate utiliza. Şamponul ajută la creşterea părului şi este şi un bun cicatrizant.
Un excelent tonic capilar este tinctura de urzică. Pentru creşterea părului se recomandă fricţionarea rădăcinii timp de câteva minute, apoi părul se spală normal. La fel de util este şi decoctul de pedicuţă, obţinut dintr-o lingură cu plantă la o cană cu apă. Spălarea părului cu decoct de pedicuţă ajută la creşterea şi la întărirea firului.
Un leac imbatabil este şi sucul de lăptucă. În combinaţie cu sucul de morcov şi lucernă, acesta protejează eficient rădăcina părului. Un consum zilnic de jumătate de litru de suc poate ajuta la creşterea părului. Este bogat în potasiu, sodiu, calciu, fluor, magneziu, fier şi siliciu.

Gazul lampant şi berea, remedii excelente
Cei care îşi doresc un păr cu fir gros şi sănătos pot folosi următoarea reţetă: se amestecă gaz lampant cu tinctură de propolis, ulei de măsline, ulei de ricin, vitamina A, vitamina E, zeamă de lămâie şi un gălbenuş. Amestecul se lasă la macerat câteva ore, apoi se aplică pe păr. Se lasă să acţioneze zece minute, apoi părul se spală cu şampon. Efectul este uimitor.
Recomandată în special persoanelor cu părul lipsit de viaţă este berea. Se pune la fiert o cană cu bere şi se lasă să fiarbă până se evaporă trei sferturi. După ce se răceşte se amestecă bine cu o ceşcuţă cu şampon şi se spală părul. O altă alternativă la fel de bună pentru ca părul să-şi recapete vitalitatea este clătirea acestuia cu bere. Efectul este garantat.

Peştele grăbeşte creşterea sănătoasă a firului
Un păr frumos şi sănătos se obţine şi printr-o dietă echilibrată. Ideale pentru sănătatea părului sunt consumul zilnic de fructe, legume proaspete şi evitarea produselor prăjite, fast-food sau cu mulţi aditivi. Specialiştii recomandă consumul de peşte de două-trei ori pe săptămână, acesta având rolul de a accelera creşterea părului. Legumele şi lactatele sunt la fel de importante în obţinerea unui păr sănătos, de aceea trebuie introduse în dieta zilnică.

• Părul gras se clăteşte cu ceai de mentă, rădăcina de ghimbir tratează vârfurile deteriorate, iar iaurtul conferă strălucire părului