Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Serumul de faţă este un produs cosmetic creat pentru a rezolva o problemă specifică, precum ridurile fine, petele pigmentare, acneea, porii dilataţi sau pielea ternă. Acest produs cosmetic este un lichid incolor, are o consistenţă groasă şi se pliază pe nevoile fiecărui tip de ten. Asta deoarece serumurile faciale sunt create în concordanţă cu diversele tipuri de piele şi conţin ingrediente specifice. Spre exemplu, produsele pentru pielea uscată conţin ulei de migdale sau muşeţel, pe când cele pentru pielea grasă conţin mentă, levănţică, aloe vera sau castravete. Există şi serumuri antiaging, iar cele mai multe formule de acest gen conţin vitamina C, un antioxidant puternic contra îmbătrânirii.

Moleculele sale mici pătrund mai în profunzime decât crema
Adeseori, între un serum de faţă şi o cremă de faţă se fac comparaţii şi paralele. Deşi sunt oarecum similare prin scopul pe care îl au (hidratare, antiaging), aceste cosmetice se deosebesc prin felul în care acţionează ingredientele pe care le conţin. Un serum facial este foarte concentrat în vitamine, retinol şi antioxidanţi, care pot să pătrundă până în straturile profunde ale pielii, lucru pe care o cremă de faţă nu poate să-l facă, din cauza moleculelor mari din care este alcătuită, care nu pot ajunge adânc în piele. Crema de faţă este creată, de altfel, pentru a rămâne în primul strat al pielii, împiedicând-o să devină uscată şi ternă.

Utilizarea corectă îi sporeşte eficienţa
Iată câteva reguli de aplicare corectă a unui serum de faţă ca să-l faceţi mai eficient.
1. Curăţaţi bine tenul înainte. Ingredientele active dintr-un serum de faţă nu vor putea să pătrundă eficient în piele dacă la suprafaţa ei există mizerie şi celule moarte. De aceea, înainte de a aplica serumul facial, este esenţial să curăţaţi bine faţa. Folosiţi un gel de curăţare destinat tipului dumneavoastră de piele şi spălaţi-vă cu apă călduţă. Apa prea fierbinte vă poate face pielea să transpire, lucru care inhibă absorbţia eficientă a serumului. Apa rece închide porii şi nu permite substanţelor să treacă în profunzime.
2. Aplicaţi-l pe pielea uşor umezită. Pielea umedă este mult mai permeabilă decât cea uscată, aşa că puteţi aplica serumul după ce aţi ieşit din duş. Puneţi câteva picături de serum direct pe faţă sau în palme şi frecaţi-le, iar apoi presaţi uşor pielea cu degetele pentru ca serumul să intre în piele şi să elibereze ingredientele active.
3. Puneţi doar patru-cinci picături. Serumul este foarte concentrat şi nu aveţi nevoie să aplicaţi prea mult. Patru-cinci picături de mărimea unui bob de mazăre sunt mai mult decât suficiente pentru a vă hidrata şi hrăni faţa cum se cuvine. Dacă folosiţi mai mult, nu faceţi decât să prăpădiţi substanţe preţioase.
4. Aşteptaţi câteva minute, apoi folosiţi alte produse. Daţi-i timp suficient serumului să pătrundă în piele (în jur de trei-patru minute), iar când tenul este complet uscat, puteţi aplica şi crema de faţă. În acest fel veţi „închide” în piele nutrienţii importanţi şi veţi ajuta serumul să funcţioneze mai bine. Dacă vreţi să continuaţi cu machiaj, aşteptaţi ca şi crema să se absoarbă complet şi abia apoi aplicaţi fondul de ten.

Păstraţi-l în frigider!
O regulă ce se aplică în general tuturor produselor cosmetice dedicate îngrijirii feţei este să le ţineţi în frigider. Serumul, ca şi crema, aplicat rece pe ten trimite sângele în profunzime prin contracţia capilarelor, dinamizând procesele active. Totodată se creează un efect de vacuum ce închide rapid porii, iar ingredientele active acţionează mai intens.

• Evitaţi aplicarea unui serum ce conţine vitamina C imediat după o exfoliere profundă, deoarece aceasta este iritantă