Main menu

header

de Cristina Cristache

Cea mai frecventă formă de curăţare şi dezinfectare a corpului, a mâinilor şi a feţei a fost şi este spălarea cu apă şi săpun. Totuşi, acesta din urmă nu mai este ce a fost altădată, multe dintre ingredientele folosite pentru obţinerea lui, la scară largă, fiind toxice. Specialiştii în sănătate recomandă săpunul natural, obţinut după reţeta bunicilor, fără conservanţi. Ţinând cont de aceste aspecte, pe piaţă şi-au făcut apariţia şi astfel de produse, însă sunt atât de scumpe, încât ne trimit înapoi la raftul cu săpunuri de duzină. Ideal este să vă preparaţi propriul produs de curăţare, simplu şi personalizat. Iată cum!

Natural versus industrial
Săpunul este acel produs obţinut în urma unor reacţii chimice între uleiuri, apă şi leşie. Metodele vechi de obţinere a acestuia presupuneau un amestec de grăsime animală sau vegetală combinată cu substanţe alcaline provenite din cenuşă. Acestea s-au dovedit prea costisitoare în industria capitalistă, şi aşa se face că, încă din anii ‘50, săpunul a început să fie obţinut chimic, din petrol. Tot atunci au început să apară printre ingrediente şi substanţele periculoase.

Pericolele sunt incomensurabile
Dacă citim eticheta unui săpun obişnuit, găsim substanţe precum acaliul (care poate cauza iritaţii puternice), A-pirina (care afectează sistemul imunitar), A-terpinololul (un iritant pentru membranele mucusului, ce poate cauza edem şi dificultăţi de respiraţie), benzaldehida (un narcotic şi un anestezic ce poate cauza o depresie la nivelul sistemului nervos central), acetatul de benzyl (care irită ochii şi plămânii şi este cancerigen), linalolul (un narcotic care primejduieşte funcţia respiratorie şi activitatea motorie), lauril - sulfatul de sodium (LSS) (care distruge grăsimile şi pune în pericol abilitatea pielii de a rămâne hidratată). De parcă n-ar fi de ajuns atâtea „calităţi”, LSS este clasificat drept „mutagen”, căci poate altera materialul genetic al celulelor! Şi la fel este şi triclosanul, un antibacterian foarte uşor absorbit prin piele, iritant pentru ochi şi asociat cu bolile hepatice.

Pledoarie pentru „homemade” - făcut acasă
Săpunul natural este de fapt o sare ce se obţine prin reacţia chimică dintre un acid (uleiuri, unturi sau alte grăsimi) şi o bază (soda caustică - NaOH). Săpunul natural solid conţine uleiuri pe bază de vegetale, ca de exemplu uleiul de măsline, de soia, de cocos. Se elimină astfel necesitatea adăugării de parfumuri sau coloranţi, produsul final preluând aroma uleiurilor vegetale folosite. Aceste ingrediente oferă în primul rând igienă, dar în acelaşi timp hidratează intens, fiind uşor absorbite şi tolerate de piele. Medicii spun că, dacă ţinem cont de nevoile pielii, ne putem crea un săpun care poate înlocui o multitudine de alte produse pe care altfel e musai să le folosim după spălare.

Metoda la rece
Există trei modalităţi de a realiza săpun natural: metoda la rece, metoda la cald şi metodă melt&pour. Prima este o metodă care nu presupune fierberea întregii compoziţii, ci doar încălzirea uleiurilor. Pentru protecţie, echipaţi-vă cu un halat lung, ochelari, mască de protecţie şi mănuşi. Uleiurile sau unturile solide se pun la topit, la bain-marie, până ajung la temperatura de 38-42 de grade Celsius, apoi se prepară leşia din lapte şi sodă. Reacţia este exotermă şi va încălzi lichidul în jur de 70 de grade Celsius. Când ambele componente au aceeaşi temperatură începeţi procesul de saponificare, turnând leşia peste uleiuri. Amestecaţi cu blenderul la viteză mică. Atunci când ajunge la consistenţa unei budinci, puteţi pune uleiul aromat sau unturi topite, pentru un plus de hidratare. Turnaţi în forme, înveliţi cu prosoape şi lăsaţi săpunul la răcit. Poate fi folosit după circa patru săptămâni, dar, cu cât se va usca mai mult, cu atât va fi mai bun.

Metoda la cald
Aceasta este reţeta pe care o foloseau bunicile noastre când fierbeau ceaune imense de grăsime animală cu sodă şi pelin, obţinând astfel săpun pentru un an întreg. Uleiurile şi unturile se topesc într-un vas, se dizolvă hidroxidul de sodiu în apă distilată, turnând progresiv, apoi se omogenizează cu amestecul de uleiuri şi unturi lichide. Când uleiurile „plutesc” pe deasupra, vasul se aduce pe foc, utilizând metoda bain-marie şi amestecând continuu. Când nu mai există bule mari care se sparg, ci bule mici ca de şampanie care răsuflă, atunci săpunul este aproape gata şi trebuie să închideţi sursa de căldură. Lăsaţi amestecul să se „calmeze” 15 minute şi apoi readuceţi-l la foc. Când începe să se umfle, închideţi sursa de căldură, amestecând până ce ajunge la consistenţa unui gel. Acum puteţi pune arome şi uleiuri esenţiale, după care puteţi turna în forme. Se poate folosi imediat ce s-a întărit.

Metoda melt&pour
De data aceasta nu mai aveţi nevoie de hidroxid de sodiu, şi acest lucru se datorează faptului că baza de la care porniţi este deja un săpun natural, special conceput pentru această metodă, pe care îl găsiţi sub formă de fulgi sau bucăţi brute. Pentru început, acesta se mărunţeşte bine, apoi se pune într-un vas şi se topeşte la bain-marie. Când este încă fierbinte, se adaugă ingredientele preferate, apoi se toarnă în forme şi se lasă la răcit, neacoperit. Nu îl ţineţi prea mult la uscat, deoarece baza a trecut deja prin această fază. Pentru a rapidiza solidificarea, puneţi-l în frigider, iar în maximum două ore, îl puteţi folosi.

Pont! Culorile adăugate săpunului sunt suspectate de medici ca fiind cancerigene şi pot trece de placenta unui făt.

Îl puteţi folosi pentru a trata problemele tenului

Săpunurile naturale pot reprezenta soluţia ideală necesară îngrijirii pielii. V-aţi gândit că poate exista un săpun cu efect antirid? Ei bine, untul şi uleiul de avocado pot constitui componentele ideale pentru păstrarea frumuseţii pielii dumneavoastră, fiind bogate în lecitină, potasiu şi clorofilă. În plus, au factor de protecţie solară natural şi conţin vitaminele A, B, E şi G. Aceste uleiuri sunt indicate mai ales tenului şi pielii mature, iar dacă mai adăugăm şi apă de trandafiri în locul celei distilate, vom potenţa efectele antirid şi antiaging ale ingredientelor din compoziţie. Aveţi nevoie de 355 ml ulei de avocado, 215 ml unt de cocos, 215 ml ulei de măsline extravirgin sau ulei de măsline pomace, 70 g unt de avocado, 255 ml apă de trandafiri, 116 g hidroxid de sodium, 30 picături de ulei esenţial geranium. Metoda de obţinere este la rece, aşa că, veţi obţine un produs-minune, despre care puteţi avea certitudinea că nu va cauza reacţii neplăcute.

• În Europa, primele ateliere de săpun au apărut în Marsilia, Genova şi Veneţia