Main menu

header

de Mihaela Zamfirache

Sarcina vine la pachet cu o serie de restricţii: trebuie să aveţi grijă ce medicamente luaţi, să renunţaţi la efort şi la unele alimente şi să acordaţi mai multă atenţie produselor destinate înfrumuseţării. Pentru că toate substanţele din compoziţia cosmeticelor pătrund în piele, apoi intră în sânge şi ajung la făt, este important să ştiţi care sunt cele de care trebuie să vă feriţi.

Cremele cu retinol atacă inima fătului
Acneea, masca gravidică şi excesul de sebum sunt afecţiuni ale tenului care vă dau bătăi de cap în timpul sarcinii, însă nu vă grăbiţi să le trataţi cu loţiuni şi creme speciale. Multe dintre acestea conţin acid salicilic (apare pe etichete sub denumirile Salicylic acid, Beta hydroxy acid, BHA), care, folosit într-o concentraţie mai mare de 2%, poate determina malformaţii fetale.
Periculos este şi retinolul (un derivat al vitaminei A), întâlnit în cremele hidratante, antirid şi antiacneice, care poate provoca bebeluşului retard mintal şi afecţiuni cardiace. Pe ambalaje îl găsiţi sub denumirea de Retin-A, renova, retinoic acid, retinol, retinyl linoleate, retinyl palmitate, tazaroten sau differin (adapelene).
Evitaţi, de asemenea, cremele depigmentante pe bază de bismut şi mercur.

Ftalaţii din parfumuri duc la infertilitate
Pe tot parcursul sarcinii, dar şi în perioada alăptării, renunţaţi la produsele de îngrijire foarte parfumate. Loţiunile de corp, ojele, cremele epilatoare, antiperspirantele şi parfumurile conţin ftalaţi (substanţe care cresc rezistenţa lacurilor de unghii şi dau senzaţia de piele hidratată), care pot interfera cu dezvoltarea normală a plămânilor, inimii şi organelor genitale ale fătului. Potrivit studiilor, ftalaţii (pe etichete: phthalates, dibenzilftalat sau dietiftalat) cauzează în special infertilitate şi cresc riscul de diabet de tip II. De asemenea, acetona folosită la ştergerea ojei de pe unghii eliberează vapori care pun în pericol sarcina. Conform cercetărilor, femeile însărcinate care lucrează ca manichiuriste au un risc crescut de a naşte prematur.

Săpunurile lichide pot afecta tiroida
Produsele destinate igienei (spumante de baie, şampoane, pastă de dinţi, apă de gură) care au în compoziţie Sodium Lauryl Sulfate (SLES) trebuie evitate, deoarece vă pot afecta glanda tiroidă. În anumite produse cosmetice, această substanţă poate fi contaminată cu un compus chimic considerat periculos: 1,4 dioxane.
Atenţie şi la săpunurile lichide, care, pe lângă Sodium Lauryl Sulfate, conţin triclosan, ingredient care atacă tiroida bebeluşului! Printre substanţele nocive folosite la prepararea cosmeticelor (pe post de conservanţi) se mai numără parabenii, pe care îi găsiţi în şampoane, geluri de duş, loţiuni de corp, dar mai ales în deodorante.

Pont! Cel mai sigur produs cosmetic destinat atât tenului, cât şi îngrijirii corporale (protejează împotriva vergeturilor) este uleiul de măsline

Adio împachetări anticelulitice!

Nu doar cosmeticelor va trebui să le acordaţi atenţie în această perioadă, ci şi ritualurilor de înfrumuseţare/relaxare la care apelaţi. Pentru că vopseaua de păr şi revelatorul conţin o mulţime de substanţe toxice (amoniac, persulfaţi, hidrogen peroxid, acetat de plumb) care pot ajunge în sânge, amânaţi vopsirea părului până după naştere. De asemenea, sunt interzise împachetările anticelulitice şi sauna (supraîncălzirea corpului poate afecta dezvoltarea fătului, iar deshidratarea duce la naştere prematură). Pentru epilare, folosiţi benzi de ceară rece sau aparatul electric, deoarece cremele epilatoare pot provoca alergii.

• Puteţi ţine acneea sub control cu ajutorul preparatelor pe bază de zinc sau vitamina C, aplicate local