Main menu

header

de Daniela Anton

Vântul, gerul şi temperaturile scăzute specifice iernii sunt factori care duc la crăparea şi uscarea buzelor. Încercaţi câteva leacuri naturiste pentru a scăpa de aceste neplăceri.

Uleiul de măsline calmează durerea
Înmuiaţi un disc demachiant în ulei de măsline şi ştergeţi-vă cu el buzele. Este foarte hrănitor, are proprietăţi calmante şi face pielea buzelor mult mai rezistentă. Este indicat să vă daţi cel puţin o dată la trei zile, mai ales seara, înainte de culcare. Mai mult, buzele crăpate şi dureroase le puteţi trata şi cu ulei de cătină. Se găseşte la orice magazin cu produse naturiste.

Aplicaţii cu miere
Mierea este un tratament extrem de eficient pentru buzele crăpate. Aplicaţi pe întreaga suprafaţă a buzelor, lăsaţi-o timp de 15 minute şi îndepărtaţi-o apoi cu ajutorul unei dischete demachiante înmuiată în apă călduţă. La final, buzele vor rămâne moi şi catifelate. În plus, puteţi prepara acasă şi balsamuri naturale pentru protejarea buzelor uscate şi crăpate. Aveţi nevoie de 10 g ceară de albine, 30 ml ulei de jojoba şi o linguriţă cu miere. Balsamul se prepară astfel: ceara şi uleiul se fierb la bain-marie până se formează un lichid limpede. După ce se încălzeşte mierea la 30 de grade, se adaugă în amestecul de ulei şi ceară, continuând să amestecaţi până ce balsamul se răceşte.

Mască din lapte şi gălbenuş
Buzele crăpate şi uscate pot fi tratate cu o mască pe bază de lapte şi gălbenuş. Se prepară astfel: se înmoaie o bucăţică de pâine neagră într-o ceşcuţă cu lapte fierbinte, se adaugă 20 g miere, un gălbenuş şi trei picături de vitamina A. Acest amestec se aplică pe buze şi este lăsat să acţioneze timp de 20 de minute, după care este îndepărtat cu apă călduţă.

Cremă de exfoliere făcută în casă
Pentru îndepărtarea celulelor moarte şi a pielii uscate vă puteţi prepara acasă propria cremă de exfoliere. Pentru acest lucru aveţi nevoie de o linguriţă cu zahăr, o linguriţă cu bicarbonat de sodiu, jumătate de linguriţă cu ulei de măsline şi jumătate de linguriţă cu apă. Aceste ingrediente au rol benefic asupra buzelor: zahărul ajută la exfolierea şi reîmprospătarea buzelor, bicarbonatul formează o spumă de curăţare, iar uleiul de măsline hidratează în profunzime buzele, făcându-le mai moi.

Balsam din trandafiri şi ulei de ricin
Un excelent remediu pe care îl puteţi prepara acasă este balsamul cu apă de trandafiri. Aveţi nevoie de două linguriţe cu ceară de albine, o linguriţă cu apă de trandafiri, una cu ulei din sâmburi de struguri şi două cu ulei de migdale. Se topeşte ceara la bain-marie, apoi se adaugă apa de trandafiri şi uleiurile, după care se lasă la răcit. După ce se răceşte poate fi utilizat.
De asemenea, şi uleiul de ricin este un alt ingredient extrem de benefic pentru buze. Îl puteţi folosi ca atare sau sub formă de balsam, preparat cu ceară de albine şi ceară albă. Aveţi nevoie de 35 g ulei de ricin şi câte un gram de ceară albă şi de albine. Toate se topesc la bain-marie şi apoi se lasă la răcit.

Castravete pentru hidratare
Bogat în apă şi vitamina B, castravetele este un adevărat balsam hidratant natural pentru buze. Ştergeţi buzele direct cu o felie de castravete crud sau puteţi prepara o loţiune cu suc de castraveţi şi ulei de migdale.

• Aplicaţi în fiecare seară şi dimineaţă miraculoasa cremă de gălbenele, timp de o săptămână, în strat generos. Acest tratament vă ajută la cicatrizarea şi hidratarea pielii sensibile a buzelor, redându-le din nou frumuseţea

Ridichile negre nuanţează buzele

La fel de bun pentru tratarea buzelor uscate este şi sucul din ridichi negre. Îl găsiţi de cumpărat la plafar şi vă ajută să vă recăpătaţi nuanţa rozalie a buzelor. Îmbibaţi un beţişor de ureche cu această substanţă şi daţi-vă cu el pe buze de două-trei ori pe zi, câte 10-15 minute.