Main menu

header

de Dana Purgaru

Din cele mai vechi timpuri, femeile au încercat în diverse moduri să scape de riduri, să pară mai tinere şi să fie mai frumoase. Una dintre cele mai vechi soluţii, care a revenit azi la modă, este extractul din secreţie de melc, eficient datorită unor proprietăţi antiinflamatorii.

Are rol vindecător şi regenerator
Proprietăţile secreţiei de melc au fost observate de marele Hipocrate, care a remarcat că aceasta avea rol antiinflamator şi de aceea a folosit-o în prepararea unor unguente care s-au dovedit utile şi pentru estomparea ridurilor.
Mai recent, se spune că muncitorii care lucrau în fermele specializate în creşterea melcilor aveau mâinile foarte fine şi că zgârieturile li se vindecau mai repede, fără a lăsa în urmă cicatrice. Observând aceste efecte, s-au efectuat studii asupra secreţiei melcilor, şi astfel s-a descifrat misterul capacităţii acestor moluşte de a se vindeca şi de a se regenera. Proprietăţile miraculoase se datorează alantoinei secretată în mod natural de corpul lor. Ca urmare, a fost produs un gel din extract de melc folosit în industria cosmetică.

Conţine substanţe antibiotice naturale
Substanţa conţine antibiotice naturale, proteine şi, printre altele, alantoină ce are rol de calmare, acid glicolic natural, vitaminele A, C şi E, minerale şi oligoelemente. Astfel, datorită proprietăţilor regenerante, secreţia de melc s-a dovedit eficace în caz de probleme ale pielii cum ar fi coşuri, cicatrice proaspete, arsuri, vergeturi şi alte neplăceri vizibile ale pielii sensibile.
Alantoina este un antioxidant ce ajută la formarea colagenului, conferă supleţe pielii şi are rol antiinflamator, astfel că grăbeşte vindecarea. Acidul glicolic intră în dermă şi hidratează tegumentul din interior spre exterior, curăţă şi decongestionează. Antibioticele naturale din secreţia melcului au, după cum a observat şi Hipocrate, proprietăţi de distrugere a microbilor şi a bacteriilor care inflamează pielea, în special cea sensibilă.
Vitaminele A, C şi E hrănesc pielea din exterior spre interior, întăresc membrana celulară, înmoaie derma şi hidratează. Colagenul şi elastina sunt două componente esenţiale ale ţesutului conjunctiv, care menţin aspectul tânăr şi previn formarea ridurilor. Colagenul menţine integritatea pielii. Este cunoscut faptul că ţesutul tânăr conţine cantităţi mari de colagen solubil, ce reţine apa şi previne formarea ridurilor. Odată cu îmbătrânirea, concentraţia colagenului în piele scade. Elastina ajută la îmbunătăţirea rezistenţei pielii.

Pont! Cremele pe bază de extract de melc curăţă în profunzime epiderma, deschid porii (favorizând eliminarea punctelor negre), stopează dezvoltarea bacteriilor, împiedică apariţia acneei, protejează împotriva factorilor externi nocivi, îndepărtează petele roşii, diminuează cicatricele şi ridurile, hidratează şi regenerează derma şi întinereşte aspectul feţei.

Reface rapid arsurile şi calmează durerile

O cercetare condusă de omul de ştiinţă grec Dimitros Tsoutsos, de la spitalul „Gennimatas” din Atena, publicată în 2009 în „Jurnalul pentru Tratamente Dermatologice”, a studiat efectul extractului de melc pe 43 de pacienţi cu arsuri. 27 dintre aceştia au utilizat cremă din extract de melc de două ori pe zi, iar 16 au folosit cremă obişnuită pentru arsuri. Primul grup a înregistrat rezultate semnificative pentru vindecarea arsurilor în comparaţie cu ceilalţi subiecţi. De asemenea, Tsoutsos a observat că nu numai că pielea pacienţilor care au folosit crema cu extract de melc s-a refăcut mai repede, dar aceasta a diminuat durerile. De altfel, numeroase alte studii au subliniat efectul de anestezic al extractului de melc - în multe cazuri acesta a fost injectat pacienţilor cu dureri cronice.

• Extractul de melc se obţine în ferme, prin stresarea mecanică a moluştelor, care astfel elimină mai multă secreţie, ce este filtrată de mai multe ori şi apoi ambalată