Main menu

header

469 04 1de Cătălina Tăgârţă

Multe persoane care poartă lentile de contact se găsesc în dificultate atunci când vine vorba despre machiaj. Cea mai importantă regulă este să nu lăsaţi produsele cosmetice să intre în contact cu aceste „instrumente”, căci vă puteţi afecta sănătatea. Ema Taclit (foto), specialistă în lentile de contact la site-ul Videt.ro, a creat un ghid dedicat clientelor care vor să ia cele mai bune decizii cu privire la cremele alese, creionul dermatograf, rimelul, fondul de ten, pudra şi tot arsenalul de cosmetice de care au nevoie.

Nu vă daţi cu cremă de mâini înaintea aplicării

Conform Asociaţiei de Optometrie, lentilele de contact e bine să fie aplicate întotdeauna înainte de machiaj, arată Ema Taclit. Avantajele acestui lucru nu sunt puţine, mai ales pentru persoanele care sunt la primele utilizări. La început, ochii pot lăcrima, de aceea este nevoie de o perioadă de pauză de la introducerea lentilelor şi până la începerea machiajului propriu-zis. În caz contrar, lăcrimarea poate destabiliza rimelul sau fardul folosit şi poate transfera cosmeticele pe lentilă!

Un alt lucru important, mai puţin ştiut, este să nu vă daţi cu cremă de mâini înaintea aplicării lentilelor. Introducerea acestora se face doar cu mâinile curate şi uscate. Anumite ingrediente din compoziţia cremelor/loţiunilor (mai ales cele pe bază de ulei) pot afecta materialul din care sunt fabricate lentilele şi pot duce la disconfort şi lăcrimare.

Optaţi pentru cosmetice hipoalergenice

469 04 4Produsele cosmetice hipoalergenice sunt cel mai indicate pentru persoanele care poartă lentile de contact. Ele sunt fabricate într-un mediu steril, pe bază de apă, şi nu conţin parfum. Cum pot fi verificate toate aceste lucruri? Uitându-vă pe eticheta unde sunt trecute ingredientele! Pe majoritatea produselor se menţionează următoarele: „testat oftalmologic”, „fără parfum” sau „potrivit pentru ochii sensibili”.

Cosmeticele hipoalergenice şi testate oftalmologic fie nu au conservanţi deloc, fie au foarte puţini, iar aceştia nu provoacă alergii.

Ţineţi cont de durata de viaţă a produselor

Împrieteniţi-vă cu produsele sub formă de gel, cremă, lichid şi evitaţi-le pe cele sub formă de pudră. Bacteriile adoră uleiurile, apa şi zaharurile din cosmetice, de aceea este important să ţineţi cont de data la care va expira produsul din momentul în care a fost deschis. De exemplu, majoritatea cosmeticelor dedicate zonei ochilor au termenul de valabilitate de la trei până la maximum şase luni. Aceste produse au o viaţă scurtă, deoarece conţin minimum de conservanţi, pentru a fi cât mai puţin iritante.

Demachiantul pe bază de ulei, nerecomandat

469 04 3Produsele waterproof (rezistente la apă) NU sunt recomandate de medicii oftalmologi, deoarece acestea nu pot fi îndepărtate decât cu ajutorul unui demachiant pe bază de ulei, deci nerecomandat persoanelor care poartă lentile. Aşadar, alegeţi baza de machiaj (fond de ten), fardurile, pudra şi blush-ul sub formă lichidă sau sub formă de cremă, mousse, baton sau pudră compactă (nu liberă). În cazul produselor sub formă de pudră liberă creşte riscul ca acestea să intre în ochi la aplicare.

Evitaţi fondul de ten sub formă de pudră

Începeţi machiajul cu o bază hipoalergenică, pe bază de apă. Rolul acesteia este important mai ales când condiţiile meteo sunt defavorabile, pentru că va ţine fondul de ten şi pudra fixate pe ten indiferent de căldura sau vântul de afară. Un fond de ten cremos se poate deplasa din cauza căldurii sau a condiţiilor de vreme extreme şi poate ajunge la ochi.

Fondul de ten să fie cremă, lichid, spumă/mousse sau baton. Evitaţi-l pe cel sub formă de pudră liberă sau pudră minerală. O pudră liberă poate fi folosită doar dacă sunteţi foarte atentă să nu o împrăştiaţi în aer - pentru asta puteţi folosi un burete în defavoarea unei pensule clasice.

Pentru retuşuri pe parcursul zilei e nevoie de o pudră de faţă compactă, care nu prezintă riscul de a se împrăştia în aer şi de a intra în ochi în momentul aplicării.

Pentru vopsirea sprâncenelor folosiţi numai produse naturale

Cât despre pensatul sprâncenelor, această operaţiune trebuie făcută înainte de a vă pune lentilele. Însă nu le subţiaţi foarte mult, deoarece acestea au rolul de a proteja ochii de transpiraţie şi umezeală, deci implicit să protejeze şi lentilele de contact.

Dacă vă hotărâţi să vă vopsiţi sprâncenele, folosiţi numai produse naturale, testate, pe care le procuraţi din magazine speciale sau din farmacii, şi încercaţi să nu purtaţi lentilele înainte de a începe procesul. Dacă nu se poate altfel, ţineţi ochii închişi cât mai mult timp posibil în timpul vopsirii.

Luaţi doar farduri de calitate

Machiaţi-vă cu ochii închişi cât mai mult timp posibil. Folosiţi farduri de calitate şi evitaţi-le pe cele care se sfărâmă prea uşor la atingere sau care cad de pe pleoapă la aplicare (cu textură ca de cretă).

Fardurile pudră pot fi aplicate umed cu ajutorul unei pensule stropite cu apă termală sau cu o soluţie specială. Pe timp de vară evitaţi-le pe cele sub formă de cremă, deoarece se pot transfera mult mai uşor şi pot curge.

Fără eyeliner în interiorul pleoapelor

Nu aplicaţi eyeliner (cremos, gel, creion dermatograf sau tuş lichid) în interiorul pleoapelor, deoarece va ajunge pe lentila de contact. Iar dacă folosiţi creioane dermatograf, păstraţi-le ascuţite, pentru a nu zgâria pielea cu învelişul din lemn.

Creioanele kohl cu textură cremoasă şi consistenţă moale sunt foarte uşor de folosit, însă trebuie fixate pentru a nu se deplasa către gene sau ochi. Interiorul pleoapei este în contact direct cu ochiul şi orice produs aplicat acolo va ajunge sub lentilă.

Rimelaţi-vă de la mijlocul genelor către extremităţi

Medicii oftalmologi recomandă doar folosirea unui rimel hipoalergenic, testat oftalmologic, pe care să-l înlocuiţi la cel puţin trei luni. Regula de bază în privinţa rimelului este să nu folosiţi unul cu fibre pentru alungirea şi îngroşarea genelor, pentru că aceste fibre pot intra în ochi, unde produc iritaţii foarte uşor. Aplicarea rimelului se face pornind de la mijlocul genelor către extremităţi, pentru a nu atinge corneea.

Nu folosiţi un pieptene metalic pentru a despărţi genele rimelate (sau alte metode improvizate, cum ar fi o agrafă sau un ac de siguranţă).

• Demachierea se face numai după ce aţi scos lentilele de contact, deoarece majoritatea loţiunilor demachiante sunt pe bază de ulei şi pot afecta materialul din care sunt fabricaţi aceşti mici „ochelari“. În plus, reprezentanţii Videt.ro recomandă doar folosirea discurilor demachiante, pentru că şerveţelele normale pierd foarte uşor fibre, care pot rămâne în ochi

Vopseaua şi fixativul pot irita grav ochii

Lentilele de contact nu sunt cea mai bună idee când mergeţi la salonul de înfrumuseţare. Foehnul şi aerul foarte cald le usucă şi provoacă disconfort. În plus, produsele de îngrijire pentru păr, cum sunt vopseaua sau fixativul, conţin substanţe chimice (de exemplu amoniac) care pot fi absorbite de lentile şi pot iritata destul de grav ochii.

Uscătorul de păr la putere mare poate duce la iritaţii, senzaţie de ochi uscaţi şi chiar la deteriorarea materialului din care sunt fabricate lentilele.