Main menu

header

495 5 3de Diana Tudor

Una dintre problemele aspectului fizic cu care se confruntă copiii și adulții deopotrivă este legată de forma sau de dimensiunea urechilor. De multe ori, aceste persoane sunt ținta unor glume care pot conduce la cauze ce ţin de încrederea în sine. Vestea bună este că acestea pot fi rezolvate. Procedura de corectare a defectelor urechii este numită otoplastie. Aflăm mai multe detalii despre ce este și ce presupune intervenția chirurgicală de la șef lucrări dr. Dragoș Zamfirescu (medalion), medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă din cadrul Clinicii Zetta din București.

Efectuată până la vârsta de 18 ani este decontată de CNAS

- Ce este otoplastia?

- Otoplastia este o operație reconstructivă. Intervenția chirurgicală poate îmbunătăţi forma, poziţia şi proporţia urechii. Poate corecta un defect al structurii urechii prezent de la naștere şi devenit vizibil odată cu creșterea sau poate trata deformări cauzate de accidente. Otoplastia redă forma naturală și restabilește echilibrul și proporția dintre urechi și față. Corectarea chiar și a defectelor minore poate avea beneficii mari asupra aspectului și a încrederii în sine. Intervenția este efectuată numai de un chirurg plastician sau ORL-ist, și poate avea un impact considerabil asupra îmbunătățirii imaginii de sine și chiar în redobândirea respectului de sine zdruncinat de semnalele negative ale celor din jur. Efectuată în copilărie, operația poate preveni instalarea unor complexe care pot avea repercusiuni psihice mai târziu. Mai mult decât atât, dacă este efectuată până la vârsta de 18 ani, este chiar decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

- Care sunt indicațiile otoplastiei?

495 5 2- Otoplastia este recomandată persoanelor care au urechile decolate, pe o parte sau pe ambele, în diferite grade dacă nu sunt asociate cu pierderea auzului. Mai exact, acest lucru înseamnă că urechile sunt depărtate cu mai mult de doi centimetri față de cap sau că unghiul format de urechi cu scalpul temporal este mai mare de 350 de grade. În cazul adulților, nemulţumirea faţă de otoplastiile anterioare poate fi un alt motiv de a efectua această intervenție în scop estetic. Necesitatea unei otoplastii în scop reconstructiv intervine și atunci când există un defect din naștere sau chiar accidente care produc daune la nivelul urechii. De asemenea, reconstrucția urechilor poate fi necesară după îndepărtarea anumitor formațiuni tumorale. Defectele congenitale care determină dorința de a realiza intervenția chirurgicală sunt foarte multe: cagot ear - lipsa lobului urechii; ureche de pisică - marginile urechii sunt îndoite spre exterior, asemănătoare celor ale pisicilor; lop ear - urechea seamănă cu o cupă, fiind curbată foarte puternic spre interior; scroll ear - urechile sunt curbate spre exterior ca un pergament împăturit; wildermuth’s ear - curba de sus a urechii este îndreptată invers, curbându-se către exterior; stahl’s ear deformity - curbarea anormală a urechii creează un vârf ascuțit, aceasta semănând cu cea a unui elf; cleft earlobe - lobul urechii se îndoaie nefiresc; urechea semn al întrebării - se aseamănă cu un semn al întrebării, urechea fiind separată la nivelul scalpului, între lob și curba exterioară a acesteia; microtia - urechile sunt mult mai mici și nedezvoltate la dimensiunile normale raportate la vârsta pacientului; macrotia - urechile sunt excesiv de mari; urechi contractate - absența parțială a pielii și a cartilajului în zona exterioară a spatelui urechii; cryptotia - partea superioară curbată a urechii este alipită scalpului.

Anestezie locală la adulți, anestezie generală la copii

- Este necesară o pregătire preoperatorie a pacientului?

- Sigur că da. Se efectuează analize de sânge de rutină care să evidențieze starea de sănătate a pacientului. La adulți este posibil ca medicul să solicite renunțarea la fumat pentru câteva luni și interzicerea administrării aspirinei cu două săptămâni înainte de operație, deoarece poate genera un risc sporit de sângerare. Cu cel puțin şase ore înaintea operației, pacienții nu au voie să mănânce sau să bea. Ultima masă înainte de acest interval ar trebui să constea în ceva ușor. Chiar în ziua intervenției trebuie acordată atenție vestimentației, în sensul că trebuie evitate hainele cu gât. Acestea trebuie să fie confortabile și largi, astfel încât să nu incomodeze pacientul după intervenție atunci când va dori să se îmbrace. Un alt aspect de care trebuie ținut cont este spălarea riguroasă a zonei în dimineața intervenției.

- În ce constă procedura chirurgicală? Ce tip de anestezie se utilizează?

- Situațiile diferă în funcție de vârsta pacientului. De exemplu, la adulți, în general, nu este nevoie decât de anestezie locală, în schimb, la copii, intervenția se efectuează sub anestezie generală. Uneori este posibilă și anestezia locală asociată cu sedare intravenoasă în cazul copiilor. Acest aspect se va stabili în cadrul consultației, împreună cu medicul. Operația durează în jur de una-două ore, dar timpul se poate prelungi în funcție de complexitatea intervenției.

Durerile postoperatorii sunt modice

- Există riscuri legate de pierderea auzului?

- În niciun caz. Dar dacă mă întrebați de complicații, sunt câteva de care trebuie să țineți cont, ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale normale, precum: sângerări, hematoame, infecții sau chiar desfacerea suturii.

- Vorbiți-ne despre recuperarea postoperatorie.

- Știu din experiență că orice pacient va întreba în primul rând dacă va avea dureri în urma intervenției. Ei bine, acestea nu sunt intense, pacienții pot resimți de la o durere modică până la un simplu disconfort. Desigur că se va recomanda o medicație corespunzătoare, care să ajute depășirea cu ușurință a acestei perioade. Pentru a preveni sângerarea și pentru a menține poziția corectă a pavilioanelor urechii, va fi aplicat un bandaj compresiv care va acoperi toată zona. Apoi, la şapte-zece zile după operație, se vor scoate firele, și o banderolă elastică va trebui purtată una-două luni. Foarte important este să evitați efortul fizic intens, purtarea ochelarilor și expunerea cicatricelor la soare timp de trei luni după operație.

O procedură sigură, cu riscuri foarte mici

- Cât de important este aspectul urechilor și ce impact are rezultatul operației asupra pacienților?

- Beneficiile operației sunt multiple. Este o procedură sigură, cu riscuri foarte mici, ce poate corecta o varietate largă de imperfecțiuni ale urechilor, care pot fi sursa, în special la copii, a ironiilor și răutăților celor din jur. Timpul de recuperare este minim, de aproximativ o săptămână, după care pacienții își pot relua activitatea. De asemenea, cicatricele după vindecare sunt minime, iar rezultatele se apropie foarte mult de aspectul natural: nu se observă cu ochiul liber că s-a intervenit chirurgical în zona respectivă. După cum spuneam, corectarea chiar și a defectelor minore poate avea beneficii majore asupra aspectului și a încrederii în sine. Cred că nici nu trebuie să mai menționez efectele miraculoase ale intervențiilor reconstructive la nivelul urechilor, care readuc normalitatea și bucuria în viaţa de zi cu zi. Problemele emoționale și psihologice sunt eliminate.

„Nu există riscul pierderii auzului în urma otoplastiei“

Otoplastia se poate efectua după vârsta de 5 ani