Main menu

header

697 27 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Un studiu de dată recentă a pus în evidență faptul că plantele de cultură au capacitatea de a crea și de a folosi o rețea complexă de comunicare și de alerte, prin care se anunță unele pe celelalte asupra existenței motivelor de… stres.

Schimb de semnale chimice

Experții de la Universitatea de Științe Agricole din Suedia au observat că plantele folosesc un sistem subteran prin care fac schimb de semnale chimice și astfel sunt tot timpul „informate” cu privire la starea suratelor lor, notează „The Independent”. „Cercetarea noastră demonstrează faptul că schimbările care survin la suprafața culturilor, cum sunt zgomotele sau trepidațiile produse de apropierea utilajelor mecanice, afectează interacțiunile din subteran, acționând ca indicii că urmează să se întâmple ceva”, explică expertul Velemir Ninkovic, autor al studiului.

Conexiune pe distanțe foarte mari

Despre plante se cunoaște că pot comunica prin atingere și alte semnale supraterane. Arborii, de pildă, au tendința de a-și stopa creșterea în momentul în care ramurile lor se ating de cele ale unui copac din apropiere. Dar mecanismul prin care se ajunge la astfel de reacții este încă foarte puțin cunoscut. În ultimii ani, cercetătorii s-au axat tot mai mult pe decodificarea modalităților prin care plantele comunică, iar una dintre obser- vații a fost crearea rețelei subterane care le leagă între ele pe distanțe foarte mari, aspect important când vine vorba despre culturile agricole și mai ales despre starea lor.

Comunicarea chimică subterană dintre plante se realizează prin fungi pe care acestea îi folosesc pentru a se hrăni, prin semnale de alertă sau prin producerea de toxine specifice, asociate cu anumite fenomene