Main menu

header

- La 74 de ani, monstrul sacru al cinematografiei universale trăieşte fără teamă ori inhibiţii
„Pasărea Spin” a fost şi mai este încă unul dintre cele mai urmărite seriale din întreaga lume, deşi au trecut mai bine de 25 de ani de la lansarea sa. Mulţi dintre dumneavoastră e posibil să vă amintiţi de înfrigurarea cu care urmăream viaţa membrilor familiei Cleary, dar mai ales povestea de dragoste interzisă dintre tânăra Meggie şi preotul Ralph de Bricassart. Serialul, redifuzat pe Pro-Cinema, este urmărit şi acum cu aceeaşi încântare. Unul dintre motivele succesului acestei miniserii este, dincolo de acţiunea ce se întinde pe 60 de ani, jocul magistral al unuia dintre personajele principale, Richard Chamberlain. Senzaţionalul actor interpretează rolul unui fermecător preot care nutreşte sentimente nepotrivite (e îndrăgostit lulea) pentru mezina familiei Cleary.

Idolul Americii
      George Richard Chamberlain, pe numele său complet, s-a născut la sfârşitul lunii martie a anului 1934, în Beverly Hills, California. Tatăl actorului, Charles, a fost vânzător, dar a devenit cunoscut în întreaga Americă datorită faptului că umbla de-a lungul ţării alături de Asociaţia Alcoolicilor Anonimi.   Primul rol interpretat de Richard a fost Pied Piper, pe care starul de mai târziu l-a jucat în clasa a III-a. Faptul că a devenit apoi vedeta şcolii l-a făcut pe Richard să-şi dorească să fie actor.

      După finalizarea în 1952 a cursurilor liceale de la Beverly Hills High School, Richard s-a înscris la Colegiul Pomona. În această perioadă, Richard a început să se simtă din ce în ce mai atras de mirajul scenei şi al studiourilor de filmare, mai ales că interpreta cu mare succes un rol în serialul pentru adolescenţi „Kildare”. De altfel, datorită acestui rol, Chamberlain devine idolul Americii, milioane de adolescente din SUA şi, mai apoi, din întreaga lume visând la frumosul actor. Tot atunci, undeva pe la mijlocul anilor ’60, Richard a cunoscut succesul şi pe plan muzical, fiind pentru scurtă vreme un solist de muzică pop de mare succes. Reuşita pe plan cinematografic l-a încântat pentru puţin timp. De aceea, el s-a orientat către teatru, fiind apreciat în Anglia cu roluri din opere clasice.

Eşec pe Broadway
      În 1966, Chamberlain a jucat împreună cu Mary Tyler Moore în producţia „Breakfast at Tiffany’s”. Din nefericire pentru actori, producţia a fost stopată după doar câteva spectacole, fiind considerată un fiasco de proporţii pe Broadway. Actorul va reveni totuşi la teatru câteva zeci de ani mai târziu, în spectacolele „My Fair Lady” şi „Sunetul muzicii”. În prima jumătate a anilor ’70, Chamberlain se reîntoarce la filme. Câteva dintre peliculele în care a jucat cu ceva succes sunt: „Infernul din zgârie-nori”, „Ultimul val”, „Cei trei muşchetari”, dar şi celebrul „Contele de Monte Cristo”. Versiunea muzicală a poveştii „Cenuşărea” i-a oferit actorului posibilitatea de a-şi dovedi calităţile vocale. De altfel, vocea sa frumoasă a atras atenţia publicului încă de pe vremea când juca rolul doctorului Kildare din serialul cu acelaşi nume. Un alt film de referinţă în care a jucat Chamberlain este foarte cunsocutul „Shogun”.

     Astfel, datorită faptului că, la sfârşitul anilor ’70, începutul anilor ’80, starul a jucat în numeroase miniserii („Shogun”, „Pasărea Spin”, „Centennial”, „Omul cu masca de fier”, „Richard” a fost numit  „Regele serialelor”. Anii ’90 au marcat o oarecare schimbare în cariera actorului. Nu mai juca în roluri principale în seriale, dar era invitat special, iar interpretările sale s-au bucurat de mare succes.  
Elena Şerban

      Homosexual declarat Deşi a fost considerat ani la rând unul dintre cei mai sexy bărbaţi de la Hollywood, fiind în visul a milioane de femei, Richard a şocat opinia publică mondială când, în 2003, a recunoscut că e homosexual. De altfel, preferinţele sale sexuale erau cunsocute încă din 1989, însă actorul a preferat să facă declaraţia abia când ajunsese la vârsta de 69 de ani. „Nu mai primesc roluri principale romantice, deci nu mai e nevoie să alimentez o anumită imagine publică”, şi-a explicat Richard recunoaşterea atât de târzie a homosexualităţii.

     Liber de inhibiţii, poate şi din cauza vârstei, actorul mărturiseşte în autobiografia intitulată „Dragoste frântă” despre relaţia lui de lungă durată cu iubitul său Martin. „Îmi place viaţa mea aşa cum e. Sunt mândru de relaţia mea, de fapt sunt mândru de ceea ce sunt”. Actorul a mai spus că, în tinereţea sa, a fi homosexual era inacceptabil şi că, timp de mai mulţi ani, a avut mari dificultăţi în încercarea de a se face acceptat de cei din jur. „Acum pot să vorbesc despre acest lucru, pentru că nu-mi mai este frică”. În prezent, Richard locuieşte în Hawaii, alături de acelaşi partener pe care îl are din anii ‘70, producătorul Martin Rabbett.

„Îmi place viaţa mea aşa cum e. Sunt mândru de relaţia mea, de fapt sunt mândru de ceea ce sunt”