Main menu

header

- Regina muzicii pop - Simbol al Americii - Cea mai bogată cântăreaţă din lume - Deţinătoare a Premiului Oscar şi a altor zeci de premii

     Cântăreaţă, compozitoare, actriţă, scriitoare de cărţi pentru copii, Madonna poate fi considerată un simbol al Americii. Ascensiunea sa fulminantă nu a fost nici uşoară şi nici cea mai „ortodoxă”, dar munca şi constanţa cu care a rămas în atenţia publicului i-au adus respectul şi admiraţia a milioane de oameni. Şi nu este puţin lucru să te menţii pe primul loc vreme de 26 de ani! Madonna a devenit cea mai populară cântăreaţă solo a tuturor timpurilor, lucru consemnat de celebra Carte a Recordurilor, artista având vânzări ce au depăşit 270 de milioane de discuri în toată lumea.

     Totodată, vedeta este şi cea mai bogată femeie din lumea muzicală (conform revistei „Forbes”), având cel mai mare onorariu din lume. Madonna a câştigat Globul de Aur pentru interpretarea sa din filmul „Evita”, precum şi Premiul Oscar pentru cel mai bun cântec, „You must love me”. De asemenea, regina muzicii pop a stabilit un record la MTV Video Music Awards, câştigând 20 de premii şi 67 de nominalizări, mai multe decât oricare alt artist!

Un fenomen irepetabil
     Cine o vede în videoclipuri sau în apariţiile din filme nu-i poate da 50 de ani, atât cât împlineşte artista la 16 august. Deşi a ajuns la o vârstă la care unele dintre femei arată şi se comportă ca nişte bunici, regina muzicii pop este la fel de tonică şi de frumoasă ca acum 20 de ani. Succesul pe care l-a avut vedeta de-a lungul timpului a determinat o mulţime de starlete să o imite, fără a reprezenta însă vreo ameninţare pentru poziţia Madonnei în show-bizz-ul mondial. După cum s-a văzut, Madonna este unică, irepetabilă. Extravaganţa, dublată de dorinţa nebună de a fi în vârf, dar şi de nevoia de a se afla mereu în centrul atenţiei au menţinut-o în top. Deşi uneori a făcut acest lucru în maniere şocante pentru opinia publică, cântăreaţa de origine italo-americană nu a regretat drumul ales. 

Elevă apreciată de profesori
      Madonna Louise Veronica Ciccone Ritchie s-a născut la 16 august 1958, în Bay City, Michigan. Cea mai mare parte a copilăriei, marcată de decesul mamei în 1963, a petrecut-o într-o suburbie a oraşului Detroit. De altfel, domiciliul familiei Ciccone (care numără nu mai puţin de opt copii) a fost mutat în funcţie de locul de muncă al stâlpului familiei, inginerul Silvio Ciccone. După moartea mamei, cauzată de un cancer la sân, tatăl, inginer angajat la Chrysler, Silvio Ciccone, s-a recăsătorit cu Joan Gostafson, angajata familiei. Simţindu-se uşor ingnorată în noua familie formată, adolescenta nonconformistă a început să ia lecţii de dans de la Chrystopher Flynn.
     Orele se desfăşurau fără încuviinţarea tatălui, care, fiind catolic fervent, nu vedea cu ochi buni aceste manifestări.  Pe plan şcolar, tânăra a urmat cursurile Liceului „Rochester Adams”. Poate părea pentru mulţi surprinzător, însă Madonna a fost o elevă apreciată de profesori, pentru rezultatele şcolare foarte bune, dar şi pentru originalitatea cu care trata anumite subiecte. Mai mult, Madonna spărgea tiparul, fiind bună atât la şcoală, cât şi ca membră a echipei de majorete a liceului. 

Cu 50 de dolari în buzunar a luat viaţa în piept
      Pasiunea pentru dans a determinat-o pe Madonna să se înscrie la Facultatea de dans din Michigan, în 1978. Din păcate, a fost dezamăgită de cursurile de acolo şi un an mai târziu, cu mai puţin de 50 de dolari în buzunar, se mută la New York. Profită de faptul că devine majoră şi depune toate eforturile pentru a ajunge o dansatoare de succes. Văzând însă cerinţele publicului american, tânăra aspirantă la statutul de vedetă s-a reprofilat în scurt timp şi, în 1982, a întemeiat formaţia „Breakfast Club”. În cadrul acestei trupe, Madonna a fost atât bateristă, cât şi solistă. Formaţia nu a avut viaţă prea lungă, însă tânăra nu s-a lăsat descurajată.

     A început un proiect nou, Emmy, fără ca acesta să aibă succesul dorit. Singurul lucru bun din vremea Emmy este acela că o înregistrare a Madonnei a fost ascultată întâmplător de un producător al Casei de discuri Sire Records. Încântat şi surprins de sound-ul neobişnuit, acesta a decis să o difuzeze. După puţin timp, apare piesa  „Everybody”, primul disc single al cântăreţei. Apoi sunt „aruncate” pe piaţă şi melodiile „Burning Up” şi „Holiday” (cea din urmă este primul ei single din  Billboard Hot 100). În anul următor apare pe piaţă albumul de debut, de pe care cântăreaţa mai lansează două piese: „Borderline” şi „Lucky Star”. Ambele piese intră în top 10, iar albumul ajunge pe locul 8 în clasamentul albumelor din SUA. Acesta era numai începutul. 

Carieră promovată pe sex şi extravaganţă
     Conform părerilor criticilor, succesul uriaş de care s-a bucurat şi încă se mai bucură Madonna este nu doar o consecinţă a interpretării ireproşabile, ci şi a stilului nonconformist de a se îmbrăca şi a extravaganţei în comportament. Stilul Madonnei (bluze din dantelă, fuste purtate peste pantaloni, bijuterii în formă de cruci, păr vopsit în culori ţipătoare) a început să fie copiat de tot mai multe adolescente, lucru dezaprobat de generaţiile conservatoare. Haosul vestimentar al cântăreţei a fost secondat cu succes de „nebunia” din viaţa personală. Faptul că a încercat, şi de altfel a şi reuşit, să-şi promoveze cariera prin sex nu a fost de bun augur pentru viaţa sa personală. Toată lumea o percepea ca pe o divă sexy, care schimbă „bărbaţii ca pe şosete”. Printre cei care au contat în viaţa Madonnei s-au numărat: Dan Gilroy, cu care fondase trupa „Breakfast Club”, Stephen Bray, pictorul Jean-Michel Basquiat, DJ-ul Mark Kamins şi muzicianul Jellybean Benitez.

Viaţă amoroasă tumultuoasă
     Filmările la videoclipul „Material Girl”, din 1985, a prilejuit întâlnirea dintre Madonna şi actorul Sean Penn, cei doi căsătorindu-se în acelaşi an. Mariajul nu a durat decât până în septembrie 1989.  În timpul aceluiaşi an, Madonna a început o relaţie amoroasă cu actorul Warren Beatty, în timp ce lucrau la filmul „Dick Tracy”. Deşi presa de scandal a vehiculat mult timp informaţii despre presupusa lor logodnă ce ar fi avut loc în mai 1990, lucrurile nu au stat deloc aşa. De altfel, în vara aceluiaşi an, relaţia celor doi s-a încheiat fără mare tam-tam. Alte „personaje” din viaţa sentimentală a Madonnei au fost modelul şi actoraşul porno Tony Ward, rapperul Vanilla Ice, Andy Bird şi baschetbalistul Dennis Rodman. 

Tatăl micuţei Lourdes, un antrenor de fitness
     În toamna anului 1994, în timpul unei plimbări prin Central Park din New York, Madonna l-a întâlnit pe antrenorul de fitness Carlos Leon, care a şi devenit antrenorul ei personal şi noul său iubit. La mai bine de doi ani după această întâlnire a venit pe lume Lourdes Maria Ciccone, fiica Madonnei şi a lui Carlos. Deşi deveniseră părinţi, cei doi nu au rezistat ca şi cuplu şi s-au despărţit în 1997. 

În prag de divorţ…
     În 1999, celebrul Sting i l-a prezentat Madonnei pe regizorul britanic Guy Ritchie. Încântată de stilul deosebit al bărbatului, dar şi de accentul britanic, vedeta s-a îndrăgostit lulea de regizor. Totul a decurs foarte repede. La 11 august 2000, cei doi au devenit părinţii lui Rocco John Ritchie, iar la 22 decembrie 2000, s-au căsătorit, în Scoţia. Cuplul Madonna-Guy a adoptat în 2006 un băieţel orfan de mamă, originar din Malawi, David Banta. Contrar părerilor generale, care nu vedeau cu ochi buni această relaţie, căreia nu-i pronosticau viaţă lungă, starul şi regizorul sunt împreună şi acum. Şi culmea, fără ca presa, care a săpat ani şi ani la rând, să găsească ceva scandalos. Până în urmă cu puţin timp! Presa britanică indica, recent, că un anunţ formal al divorţului dintre Guy Ritchie şi Madonna este planificat pentru a fi făcut în luna noiembrie, după ce cântăreaţa va încheia turneul său mondial.

Mariaj de compromis? 
     Conform unei cărţi scrise de Cristopher Ciccone (fratele vedetei), apărută în iulie anul acesta, mariajul dintre Madonna şi Guy e departe de a fi perfect. Astfel, conform autorului, mariajul este compromis, dar cei doi nu vor să divorţeze „din cauza religiei bizare pe care o împărtăşesc, o combinaţie de iudaism, catolicism şi budism”. „Presa poate să susţină că Guy nu este implicat în Kabbalah (element al cultului iudaic - n.r.) ca Madonna, dar nu este adevărat”, afirmă Cristopher Ciccone. Un alt subiect de scandal în ceea ce priveşte căsnicia actuală este legat de presupusa relaţie dintre starul american şi jucătorul de baseball Alex Rodriguez. Madonna neagă acuzele şi suţine doar că „i-am dus pe copiii mei la un meci al echipei Yankee. Nu am nicio relaţie cu Alex Rodriguez”, care afirmă, la rândul său, că „am învăţat de-a lungul anilor să nu iau în serios acuzaţiile şi articolele false ce apar în presă despre mine”. 

O mamă exigentă
     Pe cât de tristă şi de chinuită afirmă că a fost artista în copilărie, pe atât de susţinuţi sunt copiii Madonnei.  Deşi a avut o viaţă din care sexul nu a lipsit, ba dimpotrivă, a fost aproape permanent prezent, starul declară că nu e cazul să le explice copiilor despre acest aspect. Mai mult, conform declaraţiei unei foste angajate a cuplului Madonna-Ritchie, puştii nu au voie să se uite la televizor şi nici să citească ziare sau reviste. Nu de alta, susţin cârcotaşii, dar nu cumva micuţii să vadă sau să afle lucruri pe care nu ar trebui să le ştie despre mama lor.  Mai mult, copiii au o dietă foarte strictă, fără dulciuri sau mâncare de tip fast-food, şi sunt verificaţi chiar de star la teme. Madonna se pare că deja îşi face griji în ceea ce priveşte comportamentul fiicei sale, Lourdes, ajunsă acum la vârsta de 12 ani. Conform unei foste angajate, fata este trimisă deseori înapoi în camera sa pentru a-şi pune o rochie mai puţin transparentă sau nişte jeanşi din care să nu i se vadă chiloţii. 
Elena Munteanu

     Violată înainte de a deveni un star Puţină lume ştie că începutul new­yorkez al Madonnei a fost unul nu tocmai plăcut. Din nefericire, tânăra de atunci a trecut printr-o experienţă traumatizantă, un viol, despre care nu a vorbit decât o singură dată, într-un interviu acordat revistei „New Musical Express”. „S-a întâmplat cu multă vreme în urmă şi m-am împăcat cu situaţia. Într-un fel, mi s-au deschis ochii la ce se întâmplă în jurul meu. Am trăit în New York doar un an şi eram foarte tânără şi naivă. Eu veneam dintr-o zonă liniştită şi credeam că toţi newyorkezii îmi erau prieteni. Acea experienţă m-a transformat cu totul. Aşa am devenit mai puternică şi am înţeles fenomenul străzii. Ştiţi cum se spune: «Ceea ce nu te omoară te face mai puternic!». Şi aşa a fost!”, a încheiat Madonna.

     Aniversare cu ghinion Cu doar câteva zile înainte de aniversarea a 50 de ani de viaţă, artista a suferit o entorsă la gleznă. Astfel că, grandioasa petrecere pregătită la Wiltshire, în Marea Britanie, cu această ocazie a fost amânată. Incidentul a avut loc în timp ce starul făcea repetiţii pentru noul său turneu mondial. Potrivit unor prieteni ai artistei, Madonna consideră incidentul drept un semn că trebuie să amâne petrecerea de aniversare.

 „Ceea ce nu te omoară te face mai puternic!”

- A vândut peste 270 de milioane de discuri până acum; - Are o avere estimată la aproape 600 de milioane de dolari; - A vândut peste un milion de bilete în Europa pentru turneul mondial ce va debuta la 23 august, „Sticky and Sweet Tour”; - Cel mai recent turneu al Madonnei, „Confessions” (2006), a avut peste 1,3 milioane de spectatori din 25 de ţări; - A înregistrat peste 17 albume; - A jucat în 19 filme; - A scris 10 cărţi pentru copii.