Main menu

header

502 30 1de Gabriela Militaru

Cu vocea nazală şi accent puternic newyorkez, Fran Drescher este cunoscută datorită rolului Fran Fine din serialul de mare succes „Dădaca”. La fel ca personajul de pe micul ecran, şi în realitate actriţa este o persoană optimistă, care a reuşit, de lungul vieţii, să facă faţă unor evenimente personale neplăcute. De la viol şi jaf până la cancer şi divorţ, ea a privit încercările vieţii ca pe provocări menite să o întărească. Romantică incurabilă, actriţa, care va împlini în curând 57 de ani, s-a căsătorit de curând cu inventatorul e-mail-ului, Shiva Ayyadurai.

A suferit o histerectomie totală

Fran Drescher este o adevărată supravieţuitoare. După divorţul din 1999, actriţa a descoperit că are cancer. Ea se confruntase timp de doi ani cu simptome, însă nu mai puţin de opt medici o liniştiseră că totul era în regulă cu sănătatea sa. Când simptomele s-au înrăutăţit, Fran s-a adresat altui medic din Los Angeles. De data aceasta, ea a fost diagnosticată cu cancer uterin. „Când mi s-a spus că am cancer uterin, am plâns. Am crezut că s-a terminat totul pentru mine. Prin voia lui Dumnezeu însă, eram doar în primul stadiu al bolii”, i-a mărturisit ea recent celebrei Oprah Winfrey.

Descoperită la timp, boala nu i-a pus actriţei viaţa în pericol. În acelaşi an, ea a fost nevoită să suporte o histerectomie totală, prin care s-a recurs la ablatia corpului şi colului uterin. Operaţia a fost un succes, iar actriţa n-a fost nevoită să urmeze niciun tratament postoperator. Experienţa diagnosticelor greşite, dar şi cea cu operaţia şi teama de boală au fost descrise pe larg într-una dintre cărţile sale. Scopul scrierii sale a fost de a-i determina pe oameni „să devină mai conştienţi de primele semne ale cancerului şi să reuşească să-l învingă”.

A înfiinţat o organizaţie de luptă împotriva cancerului

502 30 2La exact şapte ani după primirea diagnosticului de cancer uterin, Fran Drescher a lansat public un proiect intitulat „Cancer Schmancer”, o organizaţie nonprofit menită să le ajute pe femei să poată fi diagnosticate cu cancer încă din stadiul întâi, care este etapa în care şansele de vindecare sunt cel mai mari. „Trebuie să preluăm controlul asupra propriilor corpuri, să ne împrietenim cu medicii noştri şi să facem cunoscut faptul că vocea femeilor este mai puternică decât cea a celei mai bogate corporaţii din lume”, a spus ea la sărbătorirea unui deceniu de luptă împotriva bolii.

Proiectul lui Fran cuprinde, printre altele, şi workshop-uri organizate cu scopul de a-i educa pe oameni în legătură cu elementele cancerigene pe care le conţine mâncarea pe care o consumă în fiecare zi, dar şi despre produsele sănătoase pe care le pot folosi pentru a preîntâmpina cancerul. În plus, actriţa a dezvoltat un sistem medical intern prin care multe femei cu probleme financiare pot avea acces gratuit la mamografii şi analize în vederea depistării cancerului la sân.

După diagnosticare a devenit vegetariană

Cancerul a determinat-o pe Fran Drescher să facă anumite schimbări în viaţa sa. Una dintre ele a fost felul în care se hrănea. Actriţa de decis să renunţe la consumul de carne şi să adopte un regim alimentar constând din legume, fructe şi alimente proteice. De asemenea, ea a adoptat dieta fără gluten şi detoxifierea regulată a organismului. Pentru Fran, o zi obişnuită începe cu un bol de fructe organice proaspete, de obicei cantalup şi iaurt grecesc fără grăsime şi un covrig din făină integrală. De asemenea, ea bea o cană cu ceai în fiecare dimineaţă. Pe parcursul zilei, actriţa preferă să mănânce mai des, dar porţii mici, pentru a-şi menţine metabolismul activ. „Urmăresc să mănânc alimente vegetariene şi organice. În calitate de supravieţuitoare a cancerului sunt adepta produselor fără toxine, şi de aceea le spun tuturor să-şi detoxifice casa. Acest proces începe prin a mânca sănătos. Avantajele sunt echilibrul organismului, reducerea inflamaţiilor organelor şi un surplus de energie”, a explicat actriţa. Fran este convinsă că o alimentaţie sănătoasă poate reduce substanţial riscul instalării oricărei boli prin întărirea sistemului imunitar şi a tonusului. De aceea ea are câteva sfaturi atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi:

  1. Fiţi cât mai activi! Cu cât faceţi mai mult sport, cu atât mai bine. Găsiţi o activitate care vă place şi faceţi-o zilnic;
  2. Pentru a fi şi mai motivaţi, găsiţi un prieten care vă împărtăşeşte pasiunile şi puneţi-le în practică împreună;
  3. Folosiţi un pedometru pentru a putea măsura progresele pe care le faceţi;
  4. Înlocuiţi carbohidraţii nocivi cu unii sănătoşi cum ar fi: seminţele integrale, legumele şi fasolea;
  5. Alegeţi grăsimi sănătoase şi evitaţi grăsimile dăunătoare;
  6. Consumaţi carne slabă, în special de pui;
  7. Mâncaţi legume şi fructe cât mai variate;
  8. Întrebaţi-vă dacă vă este foame înainte de a mânca şi opriţi-vă înainte să simţiţi că aţi mâncat excesiv;
  9. Cumpăraţi produse organice pentru a vă îmbunătăţi sănătatea şi pentru a ajuta mediul înconjurător;
  10. Beţi zilnic ceai verde, care conţine antioxidanţi importanţi în prevenirea cancerului.
  • Dădaca se menţine sănătoasă mâncând echilibrat şi făcând activităţi fizice plăcute

În 1985, în timp ce se afla acasă cu soţul său şi cu o prietenă de familie, actriţa a fost violată de un bărbat care a jefuit locuinţa cuplului

Fran Drescher a divorţat de primul său soţ după 21 de ani de căsnicie, atunci când acesta a recunoscut că este homosexual. Povestea cuplului a fost subiectul serialului „Din fericire divorţat“, în care actriţa îşi joacă rolul din viaţa reală

„Cel mai grav viciu este fumatul. Să renunţ la ţigări a fost cel mai greu lucru pe care l-am făcut vreodată. Dar m-a ajutat să mă simt atât de puternică, încât acum cred că pot obţine tot ceea ce-mi doresc“ (Fran Drescher)

Adoră să facă mişcare în aer liber

Pe lângă alimentaţie, Fran Drescher crede că şi activităţile fizice sunt foarte importante pentru menţinerea sănătăţii organismului. „Îmi place să ies din casă. Ador drumeţiile şi plimbările pe plaja de lângă casa mea. De asemenea, fac Pilates pentru că mă ajută să am muşchii tonifiaţi şi arde grăsimile. În plus, îmi dă un tonus excelent”, a explicat actriţa. Dădaca poate, de asemenea, să fie recunoscătoare pentru un bagaj ereditar de invidiat. „Am gene bune. Deşi sunt în vârstă, părinţii mei sunt amândoi sănătoşi. Cred că longevitatea este o caracteristică a familiei mele”, a spus ea.

Ca urmare a regimului alimentar şi a mişcării, „Dădaca” a slăbit aproape şapte kilograme în numai câteva luni şi reuşeşte să-şi menţină o greutate corporală constantă de circa 15 ani. La aproape 60 de ani, actriţa arată mai bine ca niciodată. „Primesc tot felul de complimente legate de pielea mea şi despre cât de bine arăt”, a mărturisit ea într-un interviu.