Main menu

header

546 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Cheile Turzii - 60 de peşteri, flori, animale rare

Cheile Turzii se întind pe o lungime de 3,6 km de-a lungul pârâului Haşdate, în nordul Munților Trascăului, la o distanță de 6 km de municipiul Turda (județul Cluj). Forma propriu-zisă a cheilor este de pâlnie dublă, mult mai conturată în amonte. Peisajul este „condimentat” cu stânci înalte și abrupte, lapiezuri, creste ascuțite, doline, vâlcele pietroase, turnuri de piatră, grohotișuri, arcade naturale și în jur de 60 de peșteri fosile. Dacă străbateți cheile din aval spre amonte vă întâmpină panorama peretelui stâng, dominată de Turnul Galben. Pe versantul opus pot fi admiraţi Pereţii cu Trepte, cu cel mai mare grohotiş din țară la bază: Grohota Pădurii. Pe versantul drept se află 17, iar pe versantul stâng cinci peşteri. Aproape toate peșterile se pot vizita, chiar dacă nu se poate spune că sunt amenajate pentru așa ceva. Cheile Turzii au fost numite rezervație naturală datorită faptului că prezintă interes științific și, bineînțeles, pentru peisajul mirific întâlnit.

Incluse pe lista UNESCO

UNESCO a inclus Cheile Turzii pe listele sale cu cele mai importante monumente ale naturii din lume. În zonă există peste 1.000 de specii floristice, printre care piciorul cocoșului, odoleanul, omagul, stânjenelul violaceu, vulturica, scorușul argintiu sau usturoiul sălbatic. Unele dintre ele sunt considerate rare și, din acest motiv, protejate prin lege. Numărul de animale, păsări, pești și reptile se ridică la aproximativ 67 de specii, cum ar fi vulpea, iepurele, mistrețul, jderul de piatră, căprioara, nevăstuica, acvila de stâncă.

Datorită pereților verticali ai stâncilor, Cheile Turzii sunt foarte apreciate și iubite de alpiniști. Ei pot opta aici, în funcție de dificultate, între peste 200 de trasee de alpinism și escaladă. Mai putem adăuga și zborul cu parapanta. Toate acestea fac din Cheile Turzii un pol de frumusețe și adrenalină.

Există mai multe posibilităţi de a ajunge la Cheile Turzii: de pe DN 75, cu ramificaţie spre Cheia, spre o carieră de calcar; de pe E 60 (DN 81) spre localitatea Tureni, până în satul Petreşti, situat în partea de vest a cheilor