Main menu

header

547 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Lacul Bucura, cel mai mare „ochi” al Retezatului

Parcul Naţional Retezat, întins pe o suprafață de 54.400 de hectare în județul Hunedoara, este o zonă neapărat de descoperit, care oferă panorame încântătoare unice. Supranumit de cunoscători „tărâmul cu ochi albaștri”, pentru că are nu mai puţin de 82 de lacuri glaciare. Ochiuri de apă rece ca gheaţa, aflate la peste 2.000 de metri altitudine. Cel mai mare dintre ele, de fapt cel mai mare din România, este Bucura. Situat în căldarea Bucura, sub Vârful Peleaga și Șaua Bucurei. Orientat în direcția nord-sud. Altitudinea: 2.040 m. Suprafața: 8,90 ha. Lungimea: 550 m. Lățimea medie: 160 m. Lă- țimea maximă: 225 m. Perimetrul: circa 1.390 m. Volumul estimat: 625.000 m³. Adâncimea maximă: 15,5 m, în dreptul intrării Izvorului Pelegii în lac. Alimentat de cinci izvoare principale. Apa deversează din Bucura printr-un singur „emisar”, ce o trimite spre Lacul Lia. Înconjurat din toate părţile de stânci golaşe şi vegetaţie alpină. Locul preferat al caprelor negre, marmotelor, dar şi al urşilor. Chiar lângă lac se află refugiul salvamontiştilor din Lupeni, unde drumeţii pot bea un ceai cald de afine și pot afla informaţii despre multitudinea traseelor montane care pleacă de aici. De exemplu, urcuşul pe Vârful Peleaga (2.509 m). Deşi este dificil, nimic nu se compară cu senzaţia că te afli pe cea mai înaltă culme din Retezat. Din loc în loc s-ar putea să găsiţi „momâi” - pietre mici, ca nişte lespezi, puse una peste alta, într-o moviliţă aflată într-un echilibru precis, care vă ghidează drumul. Urmaţi-le cu încredere şi, dacă vreţi, adăugaţi încă o piatră. Sau puteţi urca pe vârfurile Bucura şi Judele. Şi tot de la Bucura pornesc numeroase trasee către alte trei lacuri glaciare: Ana, Viorica şi Lia.

Accesul se face din șoseaua Hațeg - Caransebeș, de la km 61 (Cârnești), prin Clopotiva - Grebla - Gura Zlata - Gura Apei, 35 km de drum asfaltat, urmat de 14 km de drum forestier până la Drăcșanu. Apoi, pe lângă Cascada Fetele Voilesei, pe Valea Lăpușnicului Mare, până la Gura Bucurii, pe lângă Lacul Lia, se ajunge la Lacul Bucura