Main menu

header

548 20 1de Raluca Grințescu

În acest număr vă vom prezenta două tipuri de exerciţii de respiraţie obligatorii pentru yoga. Învățați măcar unul dintre ele şi puneți-l în aplicare la următoarea şedinţă, ca să vă bucurați de rezultate maxime! Yoginii se referă la respiraţie ca la Pranayama, care înseamnă, de fapt, arta controlului respiraţiei, ce are un rol vital în yoga: ajută la oxigenarea creierului şi a sângelui, astfel încât energia vitală a vieţii să poată fi mai bine controlată. Puteți face aceste exerciţii de respiraţie şi când meditați, dar și în viaţa de zi cu zi, când treceți printr-o situaţie încordată.

Cu fiecare expirație eliminați toxinele

548 20 2Cei mai mulţi dintre noi nu suntem conştienţi de propria respiraţie şi respirăm „de la sine”. Însă respiraţia are o putere extraordinară asupra întregului nostru sistem (trup, minte şi spirit). Cu fiecare inspiraţie furnizați oxigen corpului, care transformă nutrienţii în „combustibil” pentru a putea funcţiona, iar cu fiecare expirație eliminați dioxidul de carbon, un reziduu toxic. Respiraţia acţionează şi la nivel psihic: vă face mai calmi şi mai relaxaţi sau dimpotrivă încordaţi şi stresaţi. În cel din urmă caz, respiraţia noastră este „afectată” de mai mulţi factori: poziţiile vicioase pe care le adoptăm, care diminuează capacitatea plămânilor de a funcţiona corect, mediul în care trăim sau obiceiurile pe care le avem (fumatul). Tocmai din acest motiv, exerciţiile de respiraţie din yoga vă învaţă cum să vă „redescoperiți” respiraţia corectă, astfel încât să vă curăţați trupul şi spiritul. Ele pot fi puse în aplicare oricând simţiți nevoia de a vă detensiona şi chiar şi în cadrul şedinţelor de meditaţie.

  1. Respiraţia completă

Este un tip de exerciţiu care vă învaţă să respirați cu plămânii la capacitate maximă. Plămânii întind diafragma până la nivelul pieptului, ceea ce duce la o mai bună oxigenare a corpului. Rezultatul este o stare completă de relaxare.

Stați în poziţia lotus sau turcește. Începeți prin a expira aerul din plămâni pe nas. Contractaţi muşchii abdomninali cât de mult puteți. Inhalați uşor pe nas. În acelaşi timp, menţineți muşchii abdominali întăriţi şi măriţi pieptul la maximum. Faceți aceşti paşi încet şi relaxați. În timp ce inhalați, ridicaţi umerii, astfel încât aerul să pătrundă mai bine în plămâni. Ţineți aşa în timp ce numărați până la cinci. Apoi dați aerul afară încet. Relaxaţi umerii şi pieptul, revenind la poziţia normală. Contractaţi abdomenul din nou şi repetați exerciţiul de nouă ori.

  1. Respiraţia alternată

Este o tehnică folosită pentru a echilibra, relaxa şi energiza organismul. Yoginii spun că această tehnică are puterea de a calma mintea. Începeți prin a da afară tot aerul din plămâni pe nas. Acum, apăsați uşor cu degetul stâng pe nara dreaptă, închizând-o astfel complet. Inhalați uşor cu nara stângă. Ţineţi respiraţia pentru câteva secunde. Cu degetul drept, blocați nara stângă, în timp ce deblocați nara dreaptă. Dați aerul afară prin nara dreaptă, în timp ce cealaltă este blocată. Inhalați prin nara dreaptă, ţineți respiraţia, luați degetul de pe nara stângă şi expirați pe ea. În acest timp, nara dreaptă trebuie să fie acoperită. Ţineți respiraţia câteva secunde. Inhalați prin nara stângă şi repetați exerciţiul alternat de opt ori. La sfârşit, trageți aer adânc în piept de câteva ori, inhalând şi expirând pe ambele nări.

Motto: „Zise Kabir: Discipole, ce este Dumnezeu? Este respirația din respirație!“ (Kabir, poet mistic indian)